Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που τείνει να λάβει εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις, λόγω κυρίως των απίστευτων ύβρεων και απειλών που εκτοξεύει κατά του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ, διεξάγονται σήμερα, Τρίτη (η περιώνυμη Super Tuesday) η καθοριστική ψηφοφορία των προκριματικών προεδρικών εκλογών σε 15 Πολιτείες, που θα αναδείξει πιθανότατα τους δύο ηγέτες που θα αναμετρηθούν στη μάχη της 5ης Νοεμβρίου. Ενώ παράλληλα θα φανεί και ποιος προηγείται τώρα στην προεκλογική διαμάχη. Και ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται ο Τραμπ, ο οποίος έχει κερδίσει και όλες τις έως τώρα προκριματικές εκλογές, η βαριά σκιά των γνωστών δικαστικών του διώξεων είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει τελικά. Το ίδιο ισχύει και με τον Μπάιντεν λόγω της ηλικίας του και της πολιτικής του στο Παλαιστινιακό.
Η τύχη του Τραμπ όμως, ως προς τις δικαστικές διώξεις τουλάχιστον, θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θα κρίνει αν έχει ασυλία για τις παράνομες ενέργειές του ως προέδρου. Η υπόθεση αφορά την προσπάθειά του να νοθεύσει υπέρ του το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και την εμπρηστική του ομιλία που καλούσε το πλήθος των διαδηλωτών να καταλάβει το Καπιτώλιο όταν έχασε τις εκλογές, πράγμα πρωτοφανές σε όλη την αμερικανική ιστορία. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 22 Απριλίου και πιθανολογείται η απόφαση να έχει ληφθεί ίσως έως τα τέλη Ιουνίου. Θεωρείται όμως ότι μάλλον θα είναι ευνοϊκή γι’ αυτόν, καθώς οι 6 από τους 9 δικαστές έχουν διορισθεί από Ρεπουμπλικανούς προέδρους (τρεις μάλιστα από τον ίδιο τον Τραμπ) και μόνον τρεις από τους Δημοκρατικούς. Αν συμβεί αυτό, τότε κάθε δίωξη θα σταματήσει. Εκτός βέβαια από τις άλλες υποθέσεις, που αφορούν την περίοδο που δεν ήταν πρόεδρος. Ούτως ή άλλως πάντως ο Τραμπ επιδιώκει οι δικαστικές διαδικασίες να καθυστερήσουν ώστε να προλάβει να εκλεγεί πρόεδρος και να τη γλιτώσει. Πρόκειται δηλαδή για μια απίστευτη κατάσταση που θυμίζει Μπανανία της Λατινικής Αμερικής και όχι την ισχυρότερη δημοκρατική χώρα του Κόσμου.
Αλλά και ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με τις επικρίσεις, όχι μόνο για την ηλικία του, αλλά και για τη φιλοϊσραηλινή στάση που έχει επιδείξει στον πόλεμο της Γάζας. Και αυτό φάνηκε καθαρά στις τελευταίες προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν όπου ένα 13% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων τον αποδοκίμασε ρίχνοντας την αποκαλούμενη «αδέσμευτη» ψήφο ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αγώνα των Παλαιστινίων. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αραβοαμερικανική κοινότητα γενικότερα, η οποία δεν είναι μεν πολυπληθής όπως η εβραϊκή, αλλά μπορεί να επηρεάσει την ψηφοφορία αν οι δύο διεκδικητές βρεθούν πολύ κοντά στα αποτελέσματα, όπως δείχνουν άλλωστε και οι έως τώρα υπέρ του Τραμπ δημοσκοπήσεις. Γεγονός που υποχρεώνει τον αμερικανό πρόεδρο να ακροβατεί στην πολιτική του για το Παλαιστινιακό, μεταξύ του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι και της αναγκαίας, για εκλογικούς λόγους, κρίσιμης στήριξης από τους Αραβοαμερικανούς. Και να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις του για το Παλαιστινιακό, μετά την πλήρη υποστήριξη που είχε δείξει αρχικά στον Νετανιάχου.