Η αλήθεια είναι πως αρχικά ήμουν έτοιμη να στείλω προς δημοσίευση ένα αναλυτικό κείμενο με τις εφιαλτικές θέσεις του κόμματος Νίκη. Το θεώρησα χρέος μου, όπως και πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι μετά το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Αλλαξα όμως γνώμη μετά από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα σχετικά. Οι συνομιλητές μου με έπεισαν ότι εν προκειμένω δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα. Κάθε προβολή, ακόμη κι αν γίνεται με προφανές κίνητρο να αναδειχθεί ο ανορθολογισμός, μόνο διαφήμιση κάνει σε εκείνους που πολιτεύονται με σημαία τον ανορθολογισμό. Μετά τις αρχικές ενστάσεις μου, πείστηκα. Γιατί η αλήθεια είναι πως αν κάποιος δεν ανατριχιάζει με τις θέσεις του κόμματος, από τις αμβλώσεις, ως τα εμβόλια, από την κατήχηση και την πατριδογνωσία, ως τα οικοκυρικά και τους βίους των Αγίων, αν κάποιος δεν καταλαβαίνει από μόνος του τι σημαίνει αντικατάσταση της σεξουαλικής αγωγής από υποχρεωτική σχολή γονέων, όπου το κόμμα θα μας υπαγορεύει τι να λέμε και πώς να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δεν θα του το μάθει ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, ούτε μια ολιγόλεπτη τηλεοπτική συνέντευξη. Οπότε, από το κεφάλαιο Νίκη κρατώ μόνο τρία ερωτήματα που είναι ουσιώδες νομίζω να απαντηθούν.

Πρώτον: Πού βρίσκει τα χρήματα; Δεύτερον: Επιβεβαιώνεται ότι σε σειρά εκκλησιών της χώρας, μετά το αντίδωρο, δίνεται γραμμή και μοιράζονται ψηφοδέλτια και φυλλάδια της Νίκης; Και αν είναι έτσι τελικά, μήπως πρέπει να πάρει καθαρή θέση η Εκκλησία της Ελλάδος; Και τρίτον: Ο επικεφαλής που δηλώνει «δάσκαλος αίθουσας» και όσοι από τους υπολοίπους στο κόμμα υπηρετούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, μπαίνουν στην τάξη υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου ή μήπως το «μπολιάζουν» με τα ψεκασμένα αφηγήματά τους για τα εμβόλια (που παράγουν «πειραματανθρώπους» με… μαγνητικό πεδίο), την κλιματική αλλαγή (που είναι μια συζήτηση «με πολλά ψέματα») ή τη σεξουαλικότητα και το μεγαλείο της Ρωμιοσύνης; Τι ακριβώς διδάσκουν στους μαθητές αυτοί οι άνθρωποι πίσω από τις κλειστές πόρτες της τάξης; Εχει ασχοληθεί κανείς; Μήπως θα έπρεπε;

Και επειδή καμιά φορά οι αριθμοί αποτυπώνουν πιο γλαφυρά την αλήθεια των ποσοστών, ας έχουμε κατά νου πως το 2,92% που πήρε το ελληνικό κόμμα του Handmaid’s tale μεταφράζεται σε 172.201 ψήφους. Αν τις αθροίσει κανείς στις 262.513 που πήρε η Ελληνική Λύση, βλέπει μια δεξαμενή ανορθολογισμού που αγγίζει κοντά το μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Κι αυτοί όλοι, για να δανειστώ μια αγαπημένη διατύπωση των απανταχού συνωμοσιολόγων, «ζουν ανάμεσά μας».