Με τo πρώτο μετά τις εκλογές νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποίησε με το «καλημέρα» το 50% περίπου των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Εμπεδώνοντας έτσι ακόμη πιο στέρεα  την εμπιστοσύνη!

Μια έννοια που είχε ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά που από τον Ιούλιο του 2019 ο Πρωθυπουργός αποκαθιστά σε κάθε επίπεδο.

Εμπιστοσύνη τόσο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, τους επενδυτές και την οικονομία, όσο και αναφορικά με τη σχέση πολιτών και πολιτικής.

Εμπιστοσύνη που εμπεδώνεται όταν όσα λέμε προεκλογικά, τα κάνουμε πράξη μετεκλογικά.

Εμπιστοσύνη που οικοδομείται πάνω σε γερά, αδιαπραγμάτευτα θεμέλια:

  1.  Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται στο 2,4% φέτος, υπερδιπλάσια από αυτήν της ευρωζώνης. Το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 224,1 δισ. ευρώ το 2023, ενώ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαίων εταίρων μας, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας.
  2. Τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί, καθώς η χώρα πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,1% του ΑΕΠ, έναντι εκτίμησης για έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, με τις προβλέψεις για το 2023 να εμφανίζουν πλεόνασμα 1,1%, 2,1% για το 2024, 2,3% για το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2026. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 162% του ΑΕΠ φέτος και να προσεγγίσει το 135% του ΑΕΠ το 2026, καταγράφοντας την ταχύτερη μείωση χρέους στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.
  3. Οι επενδύσεις από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ με +11,7% το 2022 και +13,2% το 2023, ενώ σε συνδυασμό με τους δημόσιους πόρους που μοχλεύονται από εγχώρια και συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ χρηματοδοτικά εργαλεία δημιουργούνται νέες δουλειές, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και πολυδιάστατα οφέλη για την πραγματική οικονομία.
  4. Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά, κατά 9,0% το 2021 και 6,5% το 2022, ενώ η ανεργία βαίνει συνεχώς μειούμενη, σε μονοψήφια ποσοστά από το 2024, μετά δηλαδή από περίπου 15 χρόνια, και ο πληθωρισμός, μετά την έκρηξη στο 9,3% το 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% το 2024 και στο 2% τα επόμενα χρόνια.

Ολα αυτά αντανακλούν μία Ελλάδα με ισχυρή, ανταγωνιστική και με βιώσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ακμάζουσα ιδιωτική οικονομία βασισμένη σε επενδύσεις και εξωστρέφεια· και όλα αυτά, μέσα σε ένα περιβάλλον μείωσης του πληθωρισμού και της ανεργίας, αλλά και αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Και για αυτό, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I στις 31 Ιουλίου είναι μεν η πρώτη αλλά δεν θα είναι η τελευταία, καθώς έπεται συνέχεια στη δυναμική επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Στέλιος Πέτσας είναι βουλευτής ΝΔ Ανατολικής Αττικής