Η Σάμος εκτός των άλλων είναι ένα νησί με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο, γι’ αυτό και η ανάγκη να διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον της είναι σημαντική. Με έμφαση στις αειφόρες πρακτικές και στην περιβαλλοντική προστασία, στη Σάμο έχουν υλοποιηθεί διάφορες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί η ομορφιά του νησιού.

Η θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία: Σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο νησί δραστηριοποιούνται τοπικοί οργανισμοί με ειδικούς επιστήμονες και λαμβάνονται μέτρα για τον καθαρισμό του βυθού της θάλασσας. Ενας από τους ήρωες της θάλασσας είναι ο κ. Νικόλαος Τσουμάκης, ο οποίος μαζί με τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου πραγματοποιούν τακτικά καθαρισμούς του βυθού της.

Ο κ. Τσουμάκης μας εξηγεί ότι ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την αναψυχή των μελών του, αλλά δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Συγκεκριμένα, η τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο βυθός της θάλασσας ευαισθητοποίησε τα μέλη των Αυτοδυτών Σάμου, τα οποία έκριναν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάκη, κύριες αιτίες ρύπανσης των βυθών ήταν και συνεχίζουν έως έναν βαθμό να είναι ο ποταμός Μαίανδρος που εκβάλλει στα τουρκικά παράλια, ο οποίος ύστερα από ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους μεταφέρει μεγάλο αριθμό αποβλήτων από τη γειτονική χώρα, οι βάρκες και τα σωσίβια που μπορεί να εγκαταλείπονται στις ακτές του νησιού από μετακινήσεις μεταναστών και οι τουρίστες που προσεγγίζουν το νησί με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

Πάντως, τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών με σκληρή δουλειά κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να βοηθήσουν στον καθαρισμό της θάλασσας από σκουπίδια, όπως ρούχα, μπαταρίες αυτοκινήτων, βάρκες και πλαστικά. Υστερα από περίπου δέκα χρόνια δράσης έχουν πραγματοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό καθαρισμών με μεγάλη επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση στον βυθό των θαλασσών σήμερα να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι παλαιότερα.

Η ανακύκλωση: Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαχείρισης των αποβλήτων, η Σάμος έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην προώθηση της ανακύκλωσης. Ο δήμος έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλήρες πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, παρέχοντας σε κατοίκους και επισκέπτες βολικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης σε όλο το νησί. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ενισχυθεί με ενημερωτικές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση και τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων.

Η συλλογή απορριμμάτων: Πέραν της ανακύκλωσης, έχουν επενδυθεί σημαντικοί πόροι στη βελτίωση της συλλογής των απορριμμάτων. Εχουν εγκατασταθεί σύγχρονες υποδομές σε διάφορα σημεία του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών και των τουριστικών περιοχών, για την αποτελεσματική συγκέντρωση των απορριμμάτων. Επιπλέον, εκπαιδευτικές εκστρατείες προωθούν τη συνείδηση των πολιτών για τη σωστή απόρριψη των απορριμμάτων και την αποτροπή της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Χώροι πρασίνου: Μεγάλη σημασία δίνεται στην προστασία των περιοχών με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και στην ανάπτυξη πάρκων και φυσικών περιοχών. Ετσι, έχουν δημιουργηθεί διάφορα πάρκα και προστατευμένες περιοχές σε στρατηγικά σημεία του νησιού, προσφέροντας έναν ασφαλή και φυσικό χώρο για την αναψυχή και την απόλαυση των κατοίκων και των επισκεπτών της Σάμου. Ο δήμος συνεργάζεται με τους κατοίκους και τις τοπικές οργανώσεις για την περιποίηση και τη διατήρηση των πάρκων και των φυσικών περιοχών. Εθελοντικές ομάδες συχνά διοργανώνουν καθαρισμούς και πραγματοποιούν εκστρατείες αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές, προάγοντας έτσι την αειφόρο διαχείριση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τη φύση και το περιβάλλον.

Η Σάμος είναι ένα νησί που αναπνέει και ζει με τη φύση του. Ας φροντίσουμε όλοι, μαζί με τη στήριξη δημοτικών και ιδιωτικών φορέων, να διατηρήσουμε υγιή τον τεράστιο φυσικό της πλούτο, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευημερία της και απολαμβάνοντας τη φύση και τις παραλίες της για πολλά χρόνια ακόμα.