Λίγες φορές συναντάμε σε μια μικρή πόλη όπως η Πρέβεζα έναν καλλιτεχνικό φορέα όπως η χορωδία «Αρμονία» να δραστηριοποιείται συνεχώς και ταυτόχρονα να διατηρεί και να επαυξάνει την εμβέλειά του. Η «Αρμονία» από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της από μια ομάδα πολιτών με αγάπη για τη χορωδιακή μουσική έδειξε τους καρπούς μιας συλλογικής προσπάθειας που θα την οδηγούσαν, στη συνέχεια, σε μια λαμπρή σταδιοδρομία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πολύτιμη για να ακολουθήσουμε την πορεία της υπήρξε η συζήτησή μας με τη νυν μαέστρο της χορωδίας, κυρία Ανέλια Στεφάνοβα.

Η χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία» ιδρύθηκε το 1969 και ξεκίνησε με τη λειτουργία της μεικτής χορωδίας υπό τη διεύθυνση του Ανδρόνικου Κουρούκλη. Από το 1983 μέχρι σήμερα λειτουργεί σε αυτή και ένα προπαρασκευαστικό τμήμα μικρών παιδιών, στο οποίο προετοιμάζονται για την είσοδό τους στην παιδική χορωδία, ενώ από το 2009 και για 8 χρόνια λειτούργησε και νεανική χορωδία. Στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών εκατοντάδες παιδιά θα εντρυφήσουν πλάι στους μαέστρους τους στη χορωδιακή τέχνη και θα πετύχουν όλοι μαζί τη διεθνή καταξίωση της παιδικής χορωδίας.

Είναι όμως πάρα πολλές οι συμμετοχές, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις των δύο τμημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να αναφερθούν μέσα σε λίγες γραμμές. Ανάμεσα στις πολλές της διακρίσεις, η κυρία Στεφάνοβα λέει: «Μπορώ να αναφέρω το πρώτο παγκόσμιο ανέβασμα του «Υμνου εις την Ελευθερίαν». Αρχικά ο ύμνος γράφτηκε για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει διασκευή για μεικτή παιδική και ανδρική χορωδία και φυσικά για συμφωνική ορχήστρα. Την άνοιξη του 1999 έφτασε σε εμάς η πρόταση από το Κέντρο Χορωδιακής Πράξης Κεφαλλονιάς να συμμετάσχουμε με τις δύο χορωδίες στο πρώτο παγκόσμιο ανέβασμα όλου του έργου, το οποίο έχει διάρκεια μιας ώρας και αποτελείται από πολλά μέρη. Αυτό συνέβη στις αρχές Σεπτέμβρη του 1999 στην Κεφαλλονιά. Συμμετείχαμε εμείς με τις δύο χορωδίες μαζί με την παιδική και μεικτή χορωδία της Πάτρας, την παιδική και μεικτή της Κεφαλλονιάς, τη μεικτή χορωδία της ΕΡΤ και τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ. Τη συμφωνική ορχήστρα διηύθυνε ο Αλκης Μπαλτάς».

Στην Ακρόπολη για το millennium

«Στις 31 Δεκέμβρη του ίδιου έτους φύγαμε πάλι με την παιδική χορωδία για την Αθήνα και συμμετείχαμε στην εκτέλεση του Υμνου στην Ακρόπολη, η οποία μεταδόθηκε παγκοσμίως για τους εορτασμούς του millennium» συνεχίζει η κυρία Στεφάνοβα. «Για εμάς ήταν τρομερή τιμή. Ξέχασα να σας πω ότι πριν πάμε στην Κεφαλλονιά, στα τέλη Αυγούστου πήγαμε στο Αρέτσο της Ιταλίας, όπου ήμασταν η δεύτερη ελληνική χορωδία μέσα σε 30 χρόνια που εμφανίστηκε εκεί και πήραμε δεύτερο βραβείο. Αρα έχουμε Αύγουστο Αρέτσο, Σεπτέμβρη Κεφαλλονιά, Οκτώβρη Κύπρο και Δεκέμβρη στην Ακρόπολη. Μπορείτε να φανταστείτε τις εμπειρίες που έζησαν αυτά τα παιδιά!».

Εκτός από τις παραπάνω εμφανίσεις που ισοδυναμούν με μια σημαντική διάκριση για την «Αρμονία», αξίζει να αναφέρουμε τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Η κυρία Στεφάνοβα θυμάται: «Ημασταν τρεις χορωδίες, της Πρέβεζας, της Πάτρας και της Κορίνθου, και μια ομάδα παιδιών από την Εκκλησία της Ελλάδος. Το προετοιμάσαμε εδώ και στη συνέχεια πήγαμε στην Αθήνα, στο στούντιο της ΕΡΤ πάλι, και υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη κάναμε την ηχογράφηση».

Μεγάλες στιγμές όμως έζησε και η μεικτή χορωδία. Η πρώτη από αυτές ήταν η συμμετοχή στην πρώτη εκτέλεση του μελοποιημένου από τον Γιάννη Μαρκόπουλο έργου του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» το 1977. «Ο εξαιρετικός συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά και ο μοναδικός ερμηνευτής Νίκος Ξυλούρης, ως σολίστας, ήρθαν στην Πρέβεζα για την πρώτη ηχογράφηση του έργου» συνεχίζει η κυρία Στεφάνοβα. «Στη συνέχεια κυκλοφόρησε ο δίσκος και μετά από αυτό η μεικτή χορωδία ξεκίνησε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες στον κόσμο».

Το Χορωδιακό Φεστιβάλ

Σταθμός στην ιστορία της χορωδίας είναι η διοργάνωση του πρώτου Χορωδιακού Φεστιβάλ το 1982, ενός θεσμού που το προηγούμενο καλοκαίρι συμπλήρωσε τα 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Το 1995, η δημιουργία του διεθνούς διαγωνισμού χορωδιών (αρχικά θρηκευτικής μουσικής που στα επόμενα χρόνια θα συμπεριλάβει και την κοσμική μουσική) θα δώσει περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξή του και στην προσέλκυση ξένων αναγνωρισμένων χορωδιών. Στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας έχουν συμμετάσχει χορωδίες από όλον τον κόσμο, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και φυσικά από την Ευρώπη. Επίσης, από τη Νότια Αφρική, το Ισραήλ, την Ταϊλάνδη και το Κατάρ. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο πλαίσια του φεστιβάλ, η χορωδία διοργανώνει και σεμινάριο για νέους μαέστρους» εξηγεί η ίδια. «Ετσι, προσκαλούμε τους σημαντικότερους μαέστρους και συνθέτες παγκοσμίως, που παρευρίσκονται για μία εβδομάδα στην Πρέβεζα και εκπαιδεύουν τους νέους μαέστρους. Πέρυσι, που ήταν το 40ό φεστιβάλ, οργανώσαμε για πρώτη φορά διεθνή διαγωνισμό για νέους μαέστρους. Συμμετείχαν 12 διαγωνιζόμενοι μέχρι 32 χρονών» συνεχίζει.

Τόσο το προπαρασκευαστικό τμήμα της χορωδίας, δηλαδή το φυτώριο νέων φωνών, όσο και το παιδικό τμήμα λειτουργούν στην πραγματικότητα ως ένα μουσικό εκπαιδευτήριο στο οποίο μαθαίνεις να παίζεις ένα μοναδικό όργανο: τη φωνή σου. Οι δυσκολίες για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και να καταφέρεις να εμφυσήσεις την αγάπη για τη χορωδιακή τέχνη και τη μουσική είναι πολλές.

«Οι φωνές των παιδιών αν καλυτερεύουν ή αν χειροτερεύουν αυτό δεν μπορείς να το πεις ποτέ, γιατί οι φωνές φτιάχνονται. Το θέμα είναι να βρεις τις σωστές, να μη φαλτσάρουν, να πατάνε με σωστό τονικό ύψος. Κάθε παιδική φωνή μέσα σε τρία χρόνια φτιάχνεται και πάντα στη χορωδία υπάρχουν παιδάκια τα οποία είναι αρχάρια, κάποια που είναι μέτρια προετοιμασμένα και κάποια που είναι εξαιρετικά. Με τα παιδιά το καλό είναι πως μαθαίνουν γρήγορα και εξελίσσονται» καταλήγει η κυρία Στεφάνοβα.

Των Ευαγγελίας Γεωργίου, Γιώργου Λαϊνά, Γιάννη Κωστάκη