Ενα μοναδικό μνημείο του νησιού μας, του Αιγαίου αλλά και της χώρας μας ανέλαβε να αναδείξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται σπάνια απολιθώματα φυτών και ζώων που προέρχονται από την έρευνα στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου.

Ομως, το πιο συναρπαστικό είναι να σκεφτούμε ότι περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην περιοχή της Λέσβου, υπήρχε ζωή! Υπήρχαν ζώα και φυτά που φυλάχτηκαν μέσα στη στάχτη και τώρα βρίσκονται απολιθωμένα σ’ αυτό το Μουσείο, σ’ αυτόν τον ξενώνα απολιθωμάτων μιας άλλης πολύ μακρινής εποχής.

Η περιοχή Σιγρίου

Ωστόσο, το πρώτο που αναρωτιόμαστε γι’ αυτό το φυσικό μνημείο είναι: «γιατί;». Γιατί εκεί στη Δυτική Λέσβο κι όχι κάπου αλλού;

Την απάντηση σ’ αυτή την απορία έρχεται να δώσει η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η στάχτη από μια έκρηξη σκέπασε τη χλωρίδα και τη πανίδα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Επειτα, η φύση έκανε τα «μαγικά» της.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της Δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του αυτόχθονου απολιθωμένου δάσους. Μάλιστα, το απολιθωμένο δάσος είναι αυτόχθονο! Αυτό σημαίνει ότι τα δέντρα που απολιθώθηκαν και βρέθηκαν με τις ανασκαφές βρίσκονται στη φυσική τους θέση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπως επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πάρα πολλοί απολιθωμένοι κορμοί βρέθηκαν όρθιοι με τις ρίζες τους, κοντά στο σημερινό μουσείο.

Επισκέψεις και εκθέσεις

Το Μουσείο προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να παρατηρήσουν από κοντά μοναδικά απολιθώματα. Παράλληλα, το Μουσείο οργανώνει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, ερευνητικές δράσεις, ανασκαφικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις που συνεχώς εμπλουτίζονται και ανανεώνονται. Ακόμη, οργανώνονται δράσεις προστασίας και συντήρησης των απολιθωμάτων καθώς και δράσεις ανάδειξης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του απολιθωμένου δάσους.

Το πάρκο του δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1987 ενώ το Μουσείο ιδρύθηκε μόλις επτά χρόνια αργότερα. Παρ’ όλα αυτά, ερευνητές και ταξιδιώτες επισκέπτονταν την περιοχή ήδη από τον 18ο αιώνα και μάλιστα καταγράφεται ως «Κύρια Απολιθωμένη».

Η επίσκεψη στην περιοχή του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους, στην οποία καταγράφεται όλη η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, ενώ το Μουσείο είναι η «πόρτα» σε ένα ανεπανάληπτο μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο που προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών του με την πληθώρα απολιθωμάτων, αλλά και με την άριστη διατήρησή τους.