Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς καλωσορίζουν για «Το Βήμα» την εφετινή άνοιξη, παρουσιάζοντας με τις πένες τους μια πανέμορφη πόλη μόλις 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ανάμεσα στα βουνά του Παρνασσού και του Ελικώνα. Και μέσα σε αυτή την ομορφιά, ένα «θηλυκό» ποτάμι, η Ερκυνα, διασχίζει το κέντρο της πόλης, όπου βεβαίως βρίσκεις και πολλές πηγές. Η περιοχή των πηγών του ποταμού, γνωστή ως Κρύα, είναι φυσικό πάρκο, που βρίσκεται στην έξοδο φαραγγιού, ενώ καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, αιωνόβια πλατάνια, πλακόστρωτα και ατελείωτα τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα σκηνικό παραμυθένιο.

Σ’ αυτό το περιβάλλον πώς γίνεται να μην έχεις έμπνευση; Οι νέοι και οι νέες της Λιβαδειάς στις παρακάτω σελίδες γράφουν για την πόλη τους, αλλά σκέφτονται την Ελλάδα. Γράφουν για τα όνειρά τους, αλλά σκέφτονται τις μάχες τού αύριο. Γράφουν για την παιδεία μας, αλλά προβληματίζονται από τις δυσκολίες και τα προβλήματα του παιδαγωγικού μας μοντέλου. Ομως, οι ήρωες κατάγονται συνήθως από τη νέα γενιά, και ως εκπρόσωποί της φαίνεται ότι είναι ήδη προετοιμασμένοι.

Η Λιβαδειά έχει παλιά και πλούσια ιστορία, στον Ομηρο αναφέρεται ως Μίδεια, ενώ το σημερινό της όνομα το οφείλει στον Αθηναίο Λέβαδο, που οδήγησε τους κατοίκους στην πεδιάδα. Στην περιοχή που βρίσκονται οι πηγές της σήμερα, στην αρχαιότητα λειτουργούσε το Μαντείο του Τροφωνίου. Μάλιστα, το Μαντείο βρισκόταν μέσα σε ένα σπήλαιο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όσοι ήθελαν να πάρουν χρησμό έπρεπε να πλένονται πρώτα στα νερά του ποταμού Ερκυνα και στη συνέχεια να προσφέρουν θυσίες στους θεούς.

Για αυτά και για άλλα έκαναν ρεπορτάζ οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου της πόλης, που άλλωστε σε δυόμισι μήνες δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις για να ξεκινήσουν τις σπουδές που ενδιαφέρουν τον καθένα από αυτούς και να ανοίξουν τα φτερά προς την ενήλικη ζωή τους.