Των Eλενας Αραμπατζή, Δέσποινας Ξενάκη

Τα σχολεία της Εδεσσας συμμετέχουν ενεργά στο Πρόγραμμα Erasmus+ εδώ και πολλές δεκαετίες και συνεργάζονται με επιτυχία με σχολεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης έχουν κατά καιρούς υπάρξει εταίροι ή συντονιστές σε προγράμματα Erasmus+. Αυτή η ευρεία αποδοχή και η συνεχής δέσμευση αντανακλά άμεσα την πεποίθηση τόσο των εκπαιδευτικών της πόλης μας όσο και των μαθητών και των οικογενειών τους ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα συνιστούν μια μοναδική και ανεπανάληπτη ευκαιρία με πολλά πλεονεκτήματα. Μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων-εταίρων να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, νέα παιδαγωγικά εργαλεία και διαδικασίες μη τυπικής μάθησης. Η υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus παρέχει την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, τρόπους ζωής και εκπαιδευτικά συστήματα, να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με μαθητές και καθηγητές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, βαθαίνοντας, παράλληλα, τις γνώσεις και δεξιότητές τους (χρήση ξένης γλώσσας, νέων τεχνολογιών κ.λπ.), διευρύνοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες και συμβάλλοντας πολύπλευρα στην προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Στη μακρόχρονη παρουσία του στον χώρο των προγραμμάτων Erasmus το 1ο Γενικό Λύκειο Εδεσσας, που αποτελεί ίσως το σχολείο με την πιο ενεργή δράση στην πόλη μας, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με σχολεία από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, την Πολωνία. Με κάποια από τα σχολεία μάλιστα η συνεργασία είναι μακροχρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει τους δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των σχολείων και των καθηγητών.

Εντυπώσεις, συναισθήματα, εμπειρίες

Και τι λένε όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα; Ρωτήσαμε καθηγητές και μαθητές τόσο από την Εδεσσα όσο και από τα συνεργαζόμενα σχολεία ποια ήταν η προσωπική τους εμπειρία. Και ιδού τι μας απάντησαν:

 Jean Lamquet

συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Lycée de Namur, Βέλγιο

«Την εποχή που αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με ένα σχολείο της Εδεσσας, δυσκολευτήκαμε να βρούμε μαθητές πρόθυμους να εμπλακούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και φιλοξενίας που θα λάμβανε μέρος σε αυτόν τον ξένο τόπο.

Σήμερα, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, παρ’ όλες τις αρχικές επιφυλάξεις τους, κανένας από τους βέλγους μαθητές δεν μετάνιωσε που συμμετείχε σε αυτό το αξέχαστο ταξίδι. Αντίθετα, ο ενθουσιασμός είναι έκδηλος στα μάτια τους όταν μιλούν για τη διαμονή τους στην Εδεσσα δεκαπέντε χρόνια αργότερα.

Μαζί με τους έλληνες φίλους τους, ανακάλυψαν μια αυθεντική περιοχή, χωρίς κλισέ, με αμέτρητους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς. Η πόλη της Εδεσσας, η οποία όφειλε να είναι πολύ πιο διάσημη, δεν τους μάγεψε μόνο με τους υπέροχους καταρράκτες της και τα γραφικά σπίτια που μπορεί κανείς να θαυμάσει στην παλιά οθωμανική συνοικία, στο Βαρόσι αλλά και για το μοναδικό Κανναβουργείο. Εμειναν άφωνοι αντικρίζοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Βεργίνας και της Πέλλας, αρχαία πρωτεύουσα του Μεγαλέξανδρου. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στα θερμά ιαματικά νερά στο Λουτράκι και να επισκεφθούν αυθημερόν τη Θεσσαλονίκη, τις μοναδικές εκκλησίες της και το μαγευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της, απαραίτητο συμπλήρωμα της επίσκεψης στη Βεργίνα. Και φυσικά, αναπολούν μέχρι σήμερα τις αξέχαστες βραδιές που διοργάνωσαν για αυτούς οι εδεσσαίοι φίλοι τους.

Οσον αφορά εμάς, τους καθηγητές, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν οι έλληνες συνάδελφοί μας, οι οικογένειες των μαθητών και την άψογη διοργάνωση των δραστηριοτήτων και των εργασιών μας.

Η δυνατότερη ανάμνηση από τη Μακεδονία είναι αυτή που μέχρι και σήμερα μας κάνει να δακρύζουμε: η ερμηνεία των ελλήνων μαθητών, σε άψογα γαλλικά, του ύμνου φιλίας και ανοχής, σύνθεση του αείμνηστου βέλγου τραγουδιστή Pierre Rapsat, του τραγουδιού «Ensemble» («Μαζί»).

Πράγματι, «μαζί» περάσαμε στην Εδεσσα υπέροχες στιγμές».

Amber Jane Sewell Bracero

καθηγήτρια Αγγλικών και συντονίστρια του Εράσμους για το Instituto de Educación Secundaria, Sierra de San Quílez, Μπινεφάρ, Ισπανία

«Η συνεργασία μου με το 1ο Γενικό Λύκειο Εδεσσας ξεκίνησε το 2014-2015 με ένα πρόγραμμα eTwinning. Από τότε μέχρι και σήμερα – με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας – έχουμε συνεχή συνεργασία και μπορώ να ομολογήσω ότι θεωρώ το σχολείο αυτό ως έναν από τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες.

Κατά τη μακρόχρονη συνεργασία μας ασχοληθήκαμε με διάφορα θέματα όπως η σχέση των νέων με την τέχνη, το Μεταναστευτικό, με το Διαδίκτυο, το Περιβαλλοντικό. Τη φετινή χρονιά συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με ένα πρόγραμμα που έχει τον τίτλο Students should have a voice. Democratic participation at schools (Οι νέοι πρέπει να έχουν φωνή.

Η δημοκρατική συμμετοχή στα σχολεία). Από τους τίτλους των θεμάτων φαίνεται πως επιδιώκουμε την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε επίκαιρα θέματα με στόχο πάντα αφενός την εξέλιξή τους σε ευρωπαίους πολίτες φορείς του ανθρωπιστικού και δημοκρατικού ιδεώδους και αφετέρου την ανάδειξη κοινών πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των λαών.

Μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι την Εδεσσα ως δική μου πόλη και το σχολείο αυτό ως το δεύτερο σχολείο μου. Η θετική ενέργεια και η ζεστασιά των καθηγητών και των μαθητών του με συντροφεύουν ακόμα κι όταν είμαι στη δική μου πατρίδα, την Ισπανία, επιβεβαιώνοντας κάθε φορά των αξία προγραμμάτων όπως το Erasmus!».

 Richard Pujolle

διευθυντής Εργαστηριακού Κέντρου του Lycée Professionnel Charles de Gaulle de Sète, Μονπελιέ, Γαλλία

«Στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας και εποικοδομητικής συνεργασίας με το 1ο Γενικό Λύκειο και το Εργαστηριακό Κέντρο Εδεσσας, επισκεφθήκαμε την Εδεσσα τον περασμένο Ιούνιο για να μάθουμε περισσότερα πάνω στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και να σχηματίσουμε κοινές παιδαγωγικές ομάδες με τους έλληνες συναδέλφους. Από την πρώτη στιγμή, ήμασταν σίγουροι ότι η Εδεσσα ήταν το κατάλληλο μέρος για τους μαθητές μας να πραγματοποιήσουν ένα μέρος της μαθητείας Erasmus. Ετσι, τον Νοέμβριο του 2022 οι πρώτοι 14 μαθητές μας από τον τομέα των Τουριστικών Επαγγελμάτων – Εστίασης «έπιασαν δουλειά» στους καταρράκτες για τρεις εβδομάδες και επέστρεψαν στο Sète γεμάτοι αξέχαστες εμπειρίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Εμαθαν πολλά για την ελληνική κουζίνα και τις τοπικές συνταγές, συνέδεσαν το σήμερα με την παράδοση και την ιστορία μιας περιοχής που μας προκαλεί δέος ως πατρίδα του Μεγαλέξανδρου και έζησαν, έστω και για λίγο, σαν έφηβοι Εδεσσαίοι.

Η ευγένεια και η καλή διάθεση του κόσμου, η επιθυμία όλων να μας εντάξουν στην τοπική κοινωνία, από τον δήμαρχο μέχρι και τον απλό κόσμο στους δρόμους της πόλης, μας δημιούργησαν την επιθυμία να επιστρέψουμε στην Εδεσσα, με περισσότερους μαθητές οι οποίοι περιμένουν ανυπόμονα να ζήσουν, να εργαστούν και να απολαύσουν τη φιλοξενία μιας πόλης της οποίας η φήμη έφτασε σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάρη στη συμμετοχή της στις προγράμματα Erasmus».