Με την Κυριακή των εκλογών να απέχει δύο εβδομάδες, ο κρατικός μηχανισμός είναι καθ’ όλα έτοιμος να διεξαγάγει ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση, για την οποία απαιτούνται εκατοντάδες τόνοι χαρτιού.

Ηδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει προμηθευτεί συνολικά περίπου 1.400 τόνους χαρτιού ψηφοδελτίων. Πηγές του υπουργείου τονίζουν στο «Βήμα» πως στις… αποθήκες του υπουργείου υπάρχει απόθεμα χαρτιού, σε ποσότητα μάλιστα που επαρκεί για τις προσεχείς εκλογές και για ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη τον Ιούλιο. Αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται είναι η προμήθεια χαρτιού, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κάνει τον απαιτούμενο υπολογισμό για την ποσότητα που θα χρειαστεί, η οποία θα έρθει να συμπληρώσει το απόθεμα. «Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά εξασφαλίζεται το απόθεμα χαρτιού» εξηγούν.

Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 24 Απριλίου, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε τη διαδικασία για την προμήθεια 40.000 δεσμίδων χαρτιού ψηφοδελτίων με δυνατότητα αύξησης της ποσότητας κατά 10%. Το κόστος (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) ανέρχεται σε 1.686.400 ευρώ (1.855.040 ευρώ με 10% αύξηση της ποσότητας).

Οπως σημειώνουν, πάντως, στην περίπτωση που ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, θα «ξεκλειδώσουν» εκ νέου οι εκλογικές δαπάνες για την προμήθεια νέου υλικού.

Τα φύλλα για τα ψηφοδέλτια

Το υπουργείο παρέλαβε το χαρτί των ψηφοδελτίων σε δεσμίδες διαστάσεων 70 εκ. x 1 μ. Κάθε δεσμίδα αποτελείται από 500 φύλλα, βάρους κατά μέσο όρο 70 γραμμαρίων έκαστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως 1.300 με 1.400 τόνοι χαρτιού ψηφοδελτίων είναι έτοιμοι να δοθούν στα κόμματα, τα οποία και αναλαμβάνουν να… κόψουν κάθε φύλλο χαρτιού σε τέσσερις λωρίδες, προκειμένου να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 για τη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογικών αναμετρήσεων – ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές – εκτιμάται πως χρειάστηκαν περισσότεροι από 5.000 τόνοι ψηφοδελτίων. Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν πως στην Ευρώπη την ίδια χρονιά για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών χρειάστηκε να κοπούν περίπου 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια.

Αν πάλι αναλογιστεί κανείς πως ένα δέντρο μπορεί να δώσει περί τα 80 κιλά λεπτού χαρτιού, δεν θα ήταν υπερβολή – κάνοντας την αναγωγή – να ισχυριστεί πως για τα ψηφοδέλτια των εφετινών εθνικών εκλογών ούτε λίγο ούτε πολύ χρειάστηκε να… θυσιαστούν περίπου 17.000 δέντρα.

Φάκελοι, σάκοι και παραβάν

Για το άθροισμα του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί στις 21 Μαΐου θα πρέπει να συνυπολογιστούν, βέβαια, και τα 11 εκατομμύρια φάκελοι, κόστους 217.558 ευρώ, για τις ανάγκες των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του προγραμματισμού 3 εκατ. φάκελοι ήδη απεστάλησαν σε Δράμα, Δωδεκάνησα, Εβρο, Καβάλα, Κυκλάδες, Λέσβο, Ξάνθη, Ροδόπη, Σάμο αλλά και στην Αττική, σε χώρο που υπέδειξε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αποσταλούν με μέριμνά του για την ψήφο των αποδήμων.

Επίσης, άμεσα αναμένεται να αποσταλούν ακόμη 3 εκατ. φάκελοι σε νομούς, μεταξύ των οποίων η Αιτωλοακαρνανία, η Αρτα, η Καστοριά και το Ρέθυμνο, ενώ μέχρι τις 15 Μαΐου θα αποσταλούν οι υπόλοιποι 5 εκατ. φάκελοι στους υπόλοιπους νομούς, εκ των οποίων οι μισοί στην Αττική.

Και επειδή εκλογές χωρίς παραβάν και εκλογικούς σάκους δεν γίνεται, το υπουργείο «ξεκλείδωσε» χρηματικά ποσά συνολικού ύψους περίπου 200.000 ευρώ για την προμήθεια 2.000 παραβάν αλλά και 25.000 σάκων.

Την ώρα, λοιπόν, που οι… χάρτινοι αριθμοί ζαλίζουν περιβαλλοντικά, έχει ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το αν η χώρα μας είναι έτοιμη να στηρίξει μια τέτοια διαδικασία.

Oι «ηλεκτρνικές» κάλπες;

Αλλωστε, πρόσφατα ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για το επόμενο ψηφιακό πρότζεκτ που δεν είναι άλλο από την… e-ψηφοφορία. Οπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει, θα ήθελε τουλάχιστον να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για όσους ζουν εκτός Ελλάδας, να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ομογενών να ψηφίζουν ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι μια ελληνική ιδέα. Αντίθετα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 16 χρόνια στην Εσθονία. Η ευρωπαϊκή χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν το 2007 η πρώτη που καθιέρωσε την ηλεκτρονική ψήφο και μάλιστα στις εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα εφέτος πάνω από το ένα τρίτο των 966.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισε ηλεκτρονικά.

Πόσο ώριμες είναι οι συνθήκες στη χώρα μας για ένα τέτοιο ψηφιακό άλμα; Εάν και έχουν μπει οι βάσεις, το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν φαίνεται να… επείγει. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να οικοδομήσει το ψηφιακό κράτος και την εμπιστοσύνη των πολιτών και η ηλεκτρονική ψήφος θα ακολουθήσει.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια γίνονται… crash tests για την ψηφιοποίηση της ψήφου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΖΕΥΣ.