Επικεφαλής Αειφορίας της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Ανταμ Ελμαν προσθέτει και τη δική του φωνή στις φωνές εκείνων που επισημαίνουν ότι η κλιματική κρίση αφήνει όλο και πιο συχνά το αποτύπωμά της στον πλανήτη. «Βλέπουμε ήδη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε κοινότητες όλου του κόσμου μέσα από φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο» σημειώνει.

Ως άνθρωπος της τεχνολογίας, ο κ. Ελμαν θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει μια χείρα βοηθείας στην ανθρώπινη μάχη. «Χρησιμοποιείται ήδη από κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει.

«Επιδιώκοντας να βοηθήσουμε στη μείωση αυτών των εκπομπών, στοχεύουμε να βοηθήσουμε πάνω από 500 πόλεις και τοπικές αυτοδιοικήσεις να μειώνουν συνολικά κατά 1 γιγατόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2030» λέει. Γι’ αυτόν τον σκοπό η εταιρεία του έχει επιστρατεύσει εργαλεία όπως το «Environmental Insights Explorer», το οποίο βοηθά δωρεάν πόλεις και περιοχές του κόσμου να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία.

«Το εργαλείο αυτό καλύπτει σήμερα πάνω από 7.000 περιοχές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών στην Ελλάδα, όπως η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα. Παράλληλα, δημιουργούμε εργαλεία που θα βοηθούν κοινότητες να ενισχύσουν την άμεση ανταπόκρισή τους σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων».

Ανάμεσα σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιλαμβάνονται ασφαλώς και οι καύσωνες. Η μηχανή αναζήτησης της Google δείχνει πως χρήστες και φορείς αναζητούν συνεχώς πληροφορίες.  «Τα αστικά κέντρα ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τη δημιουργία «heat islands», δηλαδή περιοχών με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτόν επεκτείναμε το «Τree Canopy», ένα εργαλείο που συνδυάζει αεροφωτογραφίες με τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε σχεδόν 350 πόλεις στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η περιοχή του Αμαρουσίου, να έχουν καλύτερη εικόνα της χλωρίδας τους και να προγραμματίζουν καλύτερα τις μελλοντικές δεντροφυτεύσεις τους. Τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε το σύστημα «Heat alerts» στο Google Search, που θα βοηθά τον κόσμο να παραμένει ασφαλής σε περιπτώσεις καύσωνα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως η εκτιμώμενη διάρκεια του καύσωνα, συμβουλές για αναζήτηση δροσιάς και θέματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Αρκούν όμως όλα αυτά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; «Η κλιματική κρίση μας αφορά όλους και δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια μέρα» απαντά. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα η νέα αυτή «μετασχηματιστική» τεχνολογία να εξελίσσεται, να βελτιώνεται και να γίνεται όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

«Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον κόσμο της προηγμένης τεχνολογίας και ο μόνος τρόπος να απελευθερώσουμε το πραγματικό δυναμικό της είναι μέσω συνεργειών μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών» καταλήγει.