Ισχυρό ξεπούλημα (το sell off) σε τράπεζες και χρηματιστήρια σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, απόρροια της επαπειλούμενης κατάρρευσης της αποκαλούμενης «τράπεζας των startups», της Silicon Valley Bank (SVB), μιας αμερικανικής τράπεζας με ιστορία 40 ετών, που χρηματοδοτεί κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις, εγείροντας φόβους για διάχυση της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στον επενδυτικό κόσμο, μετά την κατάρρευση της SVB, οι επενδυτές αναρωτιούνται «ποιος θα είναι ο επόμενος», επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, ενώ άλλοι παρατηρούσαν πως εμφανίζεται μια κρίση εμπιστοσύνης στην οικονομική κοινότητα, καθώς αυξάνει η ανησυχία πως η SVB είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου» και περισσότερες περιφερειακές τράπεζες θα μπορούσαν να εμφανίσουν  απρόβλεπτες οικονομικές προκλήσεις. Διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν πάλι, πως «δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να είμαστε αντιμέτωποι με κάποιον συστημικό κίνδυνο, αλλά η «υπόθεση SVB» είναι ένα καμπανάκι κινδύνου».

Η μετοχή της SVB ύστερα από απώλειες 60% την περασμένη Πέμπτη και 66% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, ανεστάλη, ενώ ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα των πελατών της τράπεζας, συμβούλευαν τους ιδρυτές τους να αποσύρουν τα χρήματά τους, κάτι που ενέτεινε το πρόβλημα για την τράπεζα που φέρεται να ψάχνει χρηματοδότηση, κάτι που σύμφωνα με το CNBC δεν κατέστη δυνατό, με την SVB Financial, μητρική της Silicon Valley Bank, να βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση της τράπεζας.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας που μετά από κέρδη 20 δισ. ευρώ το τελευταίο 5μηνο (+43% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) επιχειρούσε μία διορθωτική κίνηση, απόρροια και της τραγωδίας των Τεμπών που επανάφερε το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, σημείωσε ισχυρές απώλειες την Παρασκευή διευρύνοντας την πτώση της αγοράς κατά 6,7% τις τελευταίες ημέρες, με τη χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών να έχει απολέσει άνω των 5 δισ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε 5,24%, περιορίζοντας έτσι τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο 13,6%. Ράλι κατέγραφαν την Παρασκευή τα κρατικά ομόλογα και ειδικά στην ευρωζώνη καθώς το ξεπούλημα στις μετοχές ενίσχυσε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε σχεδόν κατά 20 μονάδες βάσης, όσο περίπου και η ελληνική 10ετία.

Αναδίπλωση επενδυτικής στρατηγικής

Αναλυτές της Beta Securities ανέφεραν πως είναι αναμενόμενο μετά από δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου στο ΧΑ να υπάρχει μια αναδίπλωση της στρατηγικής εν όψει και των εξελίξεων. Ετσι, το ισχυρό ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania, τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor, οδήγησαν μόνο σε επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια. Η Αγορά έχει μπει στη λογική της εξέτασης ποιοτικών και ποσοτικών πολιτικο-οικονομικών συνθηκών «ημέρα με την ημέρα», το πλεονέκτημα θετικής διαφοροποίησης με τις ξένες αγορές έχει χαθεί και η αύξηση της συσχέτισης με τη διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει.