Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που καταφεύγουν στην επιλογή της δεύτερης δουλειάς προκειμένου να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής είναι σήμερα χιλιάδες.

Τα επίσημα στοιχεία τούς εκτιμούν στα 122.375 άτομα. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις δεν δηλώνονται επίσημα, εκτιμάται ότι το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν εκτροχιαστεί, με τις τιμές των βασικών αγαθών να σημειώνουν καθημερινά αλματώδη αύξηση, με το κόστος των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης να έχουν χτυπήσει κόκκινο, η δεύτερη δουλειά δεν είναι μόνο ένας τρόπος αύξησης του εισοδήματος, αλλά μια επιτακτική ανάγκη σήμερα για χιλιάδες οικογένειες.

Η Αννα και ο Κωνσταντίνος είναι ένα ζευγάρι που ζουν στη Νίκαια, έχοντας μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα πριν από πέντε χρόνια. Η Αννα είναι 32 ετών και ο Κωνσταντίνος 38.

«Εγώ εργάζομαι στο τηλεφωνικό κέντρο μιας εταιρείας που πουλάει βοηθήματα ακοής και ο σύντροφός μου εργάζεται σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Το συνολικό εισόδημά μας και από τις δύο δουλειές φτάνει τα 1.400 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση γύρω μας αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τα βράδια και σε μια εταιρεία που αναλαμβάνει το catering σε διάφορες εκδηλώσεις. Βασικά δουλεύουμε σαν σερβιτόροι. Σίγουρα δουλεύουμε κάθε Σαββατοκύριακο σε αυτή την εταιρεία, αλλά και μέσα στην εβδομάδα όσες μέρες μάς χρειαστούν» λέει η Αννα μιλώντας στο «Βήμα».

«Τα εισοδήματά μας από τις πρωινές δουλειές δεν μας επιτρέπουν να τα βγάλουμε πέρα. Μόνο για το ενοίκιο πληρώναμε μέχρι πέρυσι 400 ευρώ και εδώ και έναν χρόνο πληρώνουμε 500. Τα πιο σημαντικά μας έξοδα, εκτός από το ενοίκιο, είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος, το σουπερμάρκετ και η βενζίνη επειδή η δουλειά του Κωνσταντίνου είναι στον Αγιο Στέφανο και, όπως καταλαβαίνετε, τα έξοδα μετακίνησής του είναι πολύ αυξημένα».

Υποχρεώσεις

Όπως εξηγεί η Αννα ακόμα και με το συμπληρωματικό εισόδημα από τη δεύτερη δουλειά με δυσκολία καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

«Και φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ότι ούτε μας περνάει από το μυαλό, τουλάχιστον ακόμα, να κάνουμε παιδιά και οικογένεια. Βλέπω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αδελφή μου που μεγαλώνει δύο παιδιά και πραγματικά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει.

Γι’ αυτό και πολλοί φίλοι μας έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό και δεν σας κρύβω ότι είναι μια σκέψη που περνάει συχνά από το μυαλό μας. Αν δεν είχαμε τη μητέρα του Κωνσταντίνου που είναι ηλικιωμένη και με σοβαρά προβλήματα υγείας θα είχαμε ίσως φύγει και εμείς» αναφέρει χαρακτηριστικά.      

«Λείπω όλη μέρα»

Η κυρία Μαρίνα Β. είναι 46 ετών και μεγαλώνει μόνη της την κόρη της που είναι εφέτος στην Γ’ Λυκείου και ετοιμάζεται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

«Εργάζομαι από τις εννέα το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα σε ένα μινιμάρκετ. Στη συνέχεια επιστρέφω στο σπίτι, μαγειρεύω για το βράδυ και την επόμενη ημέρα και στις επτά πιάνω ξανά δουλειά φροντίζοντας μια ηλικιωμένη κυρία μέχρι τις 11 που έρχεται η νυχτερινή αποκλειστική.

Το Σαββατοκύριακο εργάζομαι στη δεύτερη δουλειά όλο το βράδυ καθώς η αποκλειστική παίρνει ρεπό. Λείπω από το σπίτι όλη μέρα. Μου λείπει πολύ να έχω χρόνο ελεύθερο για την κόρη μου, αλλά δυστυχώς είναι αδύνατο.

Ειδικά πέρυσι και εφέτος τα έξοδά μας είναι αυξημένα καθώς το παιδί πρέπει να παρακολουθεί φροντιστήρια. Δυστυχώς από τον πρώην σύζυγό μου δεν έχω και μεγάλη βοήθεια, καθώς και εκείνος τον περισσότερο καιρό είναι άνεργος».

Οι τιμές ανεβαίνουν

Όπως σημειώνει η κυρία Μαρίνα, ακόμα και με δυο δουλειές είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουν πέρα.

«Τρέμω στη σκέψη αν το παιδί περάσει σε μια σχολή έξω από την Αθήνα και χρειαστεί να νοικιάσει σπίτι σε κάποια επαρχιακή πόλη» τονίζει. Και για την κυρία Μαρίνα τα βασικά έξοδα που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της είναι το ενοίκιο, οι λογαριασμοί και το σουπερμάρκετ.

«Εχω την εντύπωση ότι οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά. Κάθε φορά που πάω στο σουπερμάρκετ βλέπω και πιο ανεβασμένες τιμές και φεύγω με λιγότερα ψώνια. Εκτός αυτού, η κόρη μου είναι πια σε μια ηλικία που την ενδιαφέρει το ντύσιμό της ή να πάει μια βόλτα με τους φίλους της. Πρέπει να έχει ένα χαρτζιλίκι. Δεν μπορεί να ντρέπεται το παιδί να παραγγείλει ένα γλυκό επειδή δεν έχει χρήματα στην τσέπη της» συμπληρώνει.

Αδήλωτη

Όπως προαναφέρθηκε, η πλειονότητα όσων κάνουν δεύτερη δουλειά την κάνουν χωρίς να το έχουν δηλώσει επίσημα. Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος δίνει μεν τη δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης μισθωτού εντός του ίδιου 24ώρου σε περισσότερους από έναν εργοδότες, ωστόσο μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων κάνουν δεύτερη δουλειά τη δηλώνουν.

Ετσι, η δεύτερη απασχόληση, εκτός από εξοντωτική, εντείνει και την ανασφάλεια των εργαζομένων που ζουν με το συνεχές άγχος ότι μπορούν να τη χάσουν χωρίς κανένας να τους προστατεύει.