Παράταση μέχρι το τέλος του μήνα έχει πάρει η διαδικασία πώλησης της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη από τις πιστώτριες τράπεζες και τον σύμβουλο του διαγωνισμού Grant Thornton.
Την gelateria, η οποία ιδρύθηκε το 1967 και διατηρεί ένα ισχυρό brand αλλά τα τελευταία χρόνια καταγράφει ζημιογόνα αποτελέσματα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, διεκδικούν το ελληνικό σχήμα των εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα και ο ινδικός όμιλος τροφίμων Switzgroup.
Η εταιρεία εδώ και περίπου δύο χρόνια ανήκει σε private equity funds που ελέγχονται από την Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Ωστόσο τον τελικό λόγο στην επιλογή του επενδυτή τον είχαν οι τράπεζες, οι οποίες και θα λάβουν εξ ολοκλήρου το τίμημα και θα διαγράψουν το σύνολο των δανείων, ώστε ο επενδυτής να αναλάβει την εταιρεία «καθαρή».
Χρέη €32 εκατ.
Τα χρέη της Παγωτά Δωδώνη προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ, δυσανάλογα με τον ετήσιο τζίρο της που προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ.
Oι προσφορές των δύο διεκδικητών είναι πολύ κοντά και κυμαίνονται μεταξύ 8 και 9 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες βεβαίως ευελπιστούν μέχρι το τέλος της διαδικασίας να επιτύχουν κάτι καλύτερο. Και οι δύο διεκδικητές έχουν υποβάλει και proof of funds, έτσι ώστε οι τράπεζες λίγο-πολύ να γνωρίζουν μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι προσφορές.
Το Switzgroup στην αρχική του πρόταση ζητούσε να έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης και σε ενδεχόμενη πώληση της Chillbox. Η Chillbox – ουσιαστικά είναι shop in shop των Παγωτών Δωδώνη – ελέγχεται σε ποσοστό 30% από τα Παγωτά Δωδώνη και σε ποσοστό 70% από τον σημερινό βασικό μέτοχο των Παγωτών Δωδώνη. Για αυτό το ποσοστό του 70% οι Ινδοί επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν δικαίωμα πρώτης προτίμησης, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό από τους μετόχους. Συνεχίζουν όμως κανονικά στον διαγωνισμό.
Τα Παγωτά Δωδώνη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διαθέτουν ένα ισχυρό δίκτυο 80 καταστημάτων σε πολύ καλές τοποθεσίες, το οποίο βεβαίως θα χρειαστεί από τον νέο επενδυτή 3-4 εκατ. ευρώ επενδύσεις για ανακαίνιση. Επίσης εμφανίζουν ετήσια EBITDA 800.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως με μια άνοδο του τζίρου και δεδομένων των περιθωρίων κέρδους στην αγορά του παγωτού εύκολα η εταιρεία μπορεί να «γυρίσει» σε καθαρά κέρδη, αφού θα είναι και ελεύθερη βαρών.
Στο εξωτερικό
Ιδιοκτήτης του Switzgroup είναι ο επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala. O τελευταίος επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά τροφίμων και ήδη έχει προχωρήσει σε δύο εξαγορές εντός του 2017, αποκτώντας την Olympic Foods και την CSM Bakery Solutions, και οι δύο στον κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής. Η Switzgroup επιθυμεί να αποκτήσει τα Παγωτά Δωδώνη για να την τοποθετήσει σε δίκτυα του εξωτερικού, ενώ εκτιμά ότι θα προκύψουν συνέργειες με την ήδη εξαγορασθείσα Olympic Foods.
Το Switzgroup έχει έδρα το Ντουμπάι και διατηρεί παρουσία σε εννέα χώρες. Στην Ελλάδα τα στελέχη του Switzgroup έχουν αποφασίσει να επενδύσουν 100 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία στον τομέα των τροφίμων.