Το 2021 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, όπως φανερώνουν οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικού κλίματος και προμηθειών, με το ΑΕΠ να καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που σχετίζεται με την επικράτηση της κατά τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δ και τις τάσεις επιβράδυνσης των προγραμμάτων εμβολιασμού ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ειδικά σε περίπτωση – έστω και μερικής – επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν
Αυτό τονίζει στην τελευταία ανάλυσή της για την πορεία της οικονομίας η Alpha Bank, οι μελετητές της οποίας επισημαίνουν ότι «οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα και ιδιαίτερα το τέταρτο είναι οι εξής:
1. Η ικανοποιητική πορεία του τουρισμού και η ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστών).
2. Η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος ώστε να επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού.
3. Η σταδιακή και ήπια αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών μετά τη συσσώρευση αποταμιεύσεων το προηγούμενο δωδεκάμηνο αλλά και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
4. Η αύξηση των επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Περιορισμένη απώλεια από τυχόν νέα μέτρα
Η Αlpha ακόμη επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, δεν αναμένεται να έχει επιβαρυντικά αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα, της ίδιας τάξεως με εκείνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Η πλέον πρόσφατη εμπειρία του πρώτου τριμήνου του 2021 έδειξε ότι, αν και η αυστηρότητα των μέτρων ήταν στο μέγιστο σημείο της, το ΑΕΠ κατέγραψε ήπια υποχώρηση κατά 2,3% σε ετήσια βάση (+4,4% σε τριμηνιαία βάση), έναντι μεγαλύτερης πτώσης κατά 6,9% το προηγούμενο τρίμηνο (+3,4% σε τριμηνιαία βάση)».
Φαίνεται δηλαδή ότι σταδιακά η επίπτωση των εκούσιων ή επιβεβλημένων περιοριστικών μέτρων επί της οικονομικής δραστηριότητας αμβλύνεται, είτε λόγω της μειωμένης επίδρασης επί της κινητικότητας είτε λόγω της ανάπτυξης ψηφιακών εργαλείων πώλησης είτε λόγω της προσαρμογής των αλυσίδων εφοδιασμού.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ενθαρρυντική ένδειξη για περιορισμένη απώλεια στο ΑΕΠ τους τελευταίους μήνες του 2021, ακόμα και αν χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα. Επιπλέον, οι προβλεπόμενες καλές επιδόσεις των δύο προηγούμενων τριμήνων αναμένεται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά σε ενδεχόμενη επιβράδυνση του τέταρτου τριμήνου εξαιτίας της πορείας της πανδημίας και να συμβάλουν σε έναν υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, συνολικά για το 2021.