Στη σύσταση και συγκρότηση Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων (Νutri-score) προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού Σπήλιου Λιβανού.
«Στόχος μας», επισημαίνει το μέλος κ. Κουρέτας, «είναι να τεκμηριώσουμε ότι ο αλγόριθμος αυτός δεν μπορεί να καταργεί σημαντικούς ισχυρισμούς υγείας που έχουν τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Η φέτα, για παράδειγμα, είναι το καλύτερο ελληνικό superfood, καθώς στο εργαστήριό του έχει δείξει μεταξύ άλλων ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, προσδίδει στη διατροφή μας τα οφέλη της νηστείας, κάτι που δεν το κάνει παγκοσμίως κανένα άλλο ζωικό προϊόν, και ότι συγκεκριμένα το γίδινο γάλα έχει πρωτεΐνες που είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των παιδιών σε σχέση με τα άλλης ζωικής προέλευσης γάλατα. Το ίδιο ισχύει και για τα επιτραπέζια σταφύλια, που έχουν υψηλό σκορ στις αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα το μπαντίκι Τυρνάβου»
Οπως αναφέρει «δεν μπορεί τα προϊόντα αυτά να κρίνονται μόνο από ένα υποτιθέμενο επιβαρυντικό στοιχείο, όπως προβλέπει το Νutri-score, για την υγεία, όπως τα λιπαρά που έχει η φέτα ή τα σάκχαρα που έχουν τα σταφύλια και για τούτο καταβάλλουμε προσπάθειες να αντικρούσουμε το όλο αυτό σκεπτικό με μια spin off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Foodoxys, που βαθμολογεί τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το σκόρδο Πλατυκάμπου, που δεν συγκρίνεται με το κινεζικό και έχει ευεργετικές συνέπειες στα ανθρώπινα κύτταρα. Το σύστημα αυτό που ομογενοποιεί τα τρόφιμα το προωθούν οι Γάλλοι και το σκορ που δίνουν, για παράδειγμα, στη σταφίδα ή στο ελαιόλαδο είναι μηδέν ή στη φέτα δίνουν βαθμολογία χαμηλή, D! Αυτή η ομογενοποίηση απαξιώνει τοπικά προϊόντα ή προϊόντα ΠΟΠ, δεν υπολογίζει τη βιοδραστικότητά τους και τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών. Το Νutri-score το προωθούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες των τροφίμων για να σβήσουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών προϊόντων».