Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποστέλλει πολεμικό πλοίο σε εμπόλεμη περιοχή. Tο 1992, στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν, είχε αποστείλει μια φρεγάτα τύπου S στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά η επιχείρηση ήταν υπό την αιγίδα των Αμερικανών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είχε λάβει σε αντάλλαγμα (ευχαριστίες τις ονόμαζαν τότε), σημαντικό οπλισμό από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού και ναυτικού. Περίπου μια δεκαετία αργότερα η Ελλάδα θα συμμετείχε με πολεμική φρεγάτα στην επιχείρηση Atalanta για την αντιμετώπιση της πειρατείας, αναλαμβάνοντας μάλιστα και τη διοίκηση του ευρωπαϊκού ναυτικού σχηματισμού.

Ασαφή σχέδια δράσης

Aυτή τη φορά με την πολυεθνική επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας» (Prosperity Guardian), τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί ο ρόλος που θα έχει η ελληνική φρεγάτα στην περιοχή, ποια θα είναι η αποστολή της ή από ποιους θα διοικείται στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης. Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος για τον οποίο αποστέλλονται δύο αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού στο Μπαχρέιν όπου θα βρίσκεται και η βάση της επιχείρησης προστασίας της ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Στο μεταξύ, όμως, οι οδηγίες και τα σχέδια δράσεως παραμένουν ασαφείς. Και αυτή η «ασάφεια» ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Ισπανίας να αποσυρθεί από την επιχείρηση, αλλά και εκείνη της Γαλλίας να παραμείνουν τα δικά της πλοία υπό γαλλική διοίκηση. Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη φρεγάτα «Virginio Fasan» στην Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνοντας ωστόσο πως η παρουσία της αποτελεί μέρος των εν εξελίξει επιχειρήσεων και όχι του συνασπισμού Prosperity Guardian.

Στον αντίποδα, η Βρετανία ξεκαθάρισε πως το αντιτορπιλικό «HMS Diamond» θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian και στήριξε τον συνασπισμό. Οσο για την Αυστραλία, θα στείλει 11 στρατιωτικούς για να συνδράμει στην επιχείρηση, αλλά όχι πολεμικό πλοίο. Από τις υπόλοιπες χώρες  η Ολλανδία θα στείλει δύο αξιωματούχους και η Νορβηγία άλλους 10 στο Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται η έδρα της Combined Maritime Forces, ενώ η Δανία ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στην επιχείρηση στέλνοντας έναν αξιωματούχο.

Η στάση της Αθήνας

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, επιμένει στην επιχείρηση Prosperity Guardian και ετοιμάζεται να στείλει μια φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ στην περιοχή, μόλις όμως πάρει σαφείς οδηγίες αποστολής της. Η παρουσία κρίθηκε απαραίτητη, αφού μεγάλο μέρος των εμπορικών πλοίων, τα οποία θα τεθούν υπό την προστασία της συμμαχικής επιχείρησης, είναι ελληνικά ή ελληνόκτητα. «Η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών» σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, μια επιχείρηση αυτής της κλίμακας, που πρακτικά θα αφορά τη συνοδεία και προστασία εμπορικών πλοίων κάθε τύπου από την Ερυθρά Θάλασσα προς τον Κόλπο του Αντεν και από εκεί στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, περιλαμβάνει, κατά τους διοικούντες το ΓΕΕΘΑ, πολλά στάδια. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιχείρηση θα πρέπει να σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί στα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας, που θα περιλαμβάνει και ειδικές δυνάμεις (ΟΥΚ).

Η επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας» ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον. Ο Οστιν αρχικά ανέφερε πως θα συμμετείχαν στον συνασπισμό αυτόν δέκα χώρες: ΗΠΑ, Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σεϋχέλλες.