Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, μετά τη μετακίνηση του Γιασάρ Γκιουλέρ στη θέση του υπουργού Αμυνας, τοποθετήθηκε ο Μετίν Γκιουράκ. Μία θέση-κλειδί που για την Αγκυρα εξακολουθεί να σημαίνει πολλά. Πριν από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία το 2002, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ίσως ο ισχυρότερος αξιωματούχος στη χώρα. Αμεσα συνδεδεμένος με αυτό που όλοι ονομάζουν έλεγχος του «βαθέος κράτους». Ο τούρκος πρόεδρος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 έδειξε την εξουσία του ακόμα πιο αποφασιστικά στις Ενοπλες Δυνάμεις, με διάθεση να καταστήσει σαφές ότι διαφωνούντες και κάθε είδους «κινηματίες» δεν θα γίνονται ανεκτοί. Από την επιλογή δε του Χουλουσί Ακάρ ως υπουργού Εθνικής Αμυνας και μετά του Γιασάρ Γκιουλέρ, τείνει να δημιουργηθεί μία παράδοση «διαδοχής» και πορείας που θέλει τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων όταν αποστρατεύονται έχοντας ολοκληρώσει τη θητεία τους να «προάγονται» σε υπουργούς Αμυνας.

Και ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, όπως και οι δύο προκάτοχοί του, Ακάρ και Γκιουλέρ, ανήκουν σε αυτούς που πήραν σαφή θέση υπεράσπισης της κυβέρνησης Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος του 2016. Και μάλιστα είχε συγκεκριμένη δράση. Ο Γκιουράκ υπηρετούσε το 2016 ως διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού στην Αγκυρα και η εντολή που είχε από τον επιτελάρχη ήταν να μην επιτρέψει καμία κίνηση των αρμάτων, ενώ υπό την ευθύνη του ήταν και η επιθεώρηση της Αεροπορίας Στρατού. Ο Γκιουράκ ακινητοποιήθηκε με τη βία από τους πραξικοπηματίες και συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να φέρει εις πέρας τις εντολές που είχε πάρει. Διασώθηκε την επόμενη μέρα από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οπως επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο στρατηγός ήταν από αυτούς που στη συνέχεια εμφανίστηκαν και κατέθεσαν στον εισαγγελέα εναντίον όσων συμμετείχαν στο πραξικόπημα κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε. Με την εξέλιξή του σε αυτό το πλαίσιο να είναι αναμενόμενη, αφού όσοι έδειξαν πίστη στον Ερντογάν κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα ανταμείφθηκαν και συνεχίζουν να ανταμείβονται.

Μέχρι να αναλάβει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Γκιουρέκ ήταν διοικητής της δεύτερης Στρατιάς, με έδρα τη Μαλάτια στα ανατολικά της χώρας. Και είναι από αυτούς που λόγω της θέσης τους έχουν γνώση των εξελίξεων που αφορούν την εν λόγω περιοχή και δη τα όσα λαμβάνουν χώρα σε σχέση με το Ιράκ αλλά και τον πόλεμο στη Συρία. Γνωρίζει πολύ καλά και τα ζητήματα της Λιβύης, με την οποία η Αγκυρα έχει υπογράψει και μνημόνιο που αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, ενώ διατηρεί και δυνάμεις στη χώρα. Με τον Γκιουράκ να έχει διοριστεί και ως στρατιωτικός σύμβουλος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη το 2020.

Ο Μετίν Γκιουρέκ γεννήθηκε το 1960 στο Κιζίλτεπε της επαρχίας Μάρντιν. Μία περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Οπως καταγράφεται σε άρθρα που έχουν δημοσιευθεί με πληροφορίες για τον νέο αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανήκει σε τουρκμενική οικογένεια η οποία μετανάστευσε στο Κιζίλτεπε από τη Μοσούλη. Σπούδασε στη Στρατιωτική Ακαδημία και έχει αποφοιτήσει από τις Σχολές Πυροβολικού, Αεροπορίας Στρατού, της οποίας υπήρξε και πιλότος. Συνέχισε τις σπουδές του και στην Ακαδημία Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλάει τουρκικά, αγγλικά και αραβικά. Να σημειωθεί ότι είχε τιμηθεί για την προσφορά του στις Ενοπλες Δυνάμεις από τον τέως υπουργό Αμυνας της Τουρκίας και πρώην αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ.

Εκπληξη η προαγωγή γυναίκας στο βαθμό της υποναυάρχου

Αν η επιλογή του Μετίν Γκιουλέρ στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου ήταν αναμενόμενη, καθώς είναι ένας αξιωματικός με σπουδές και δράση υπέρ της κυβέρνησης, την έκπληξη στην Τουρκία έκανε η προαγωγή μιας γυναίκας αξιωματικού του Τουρκικού Ναυτικού στον βαθμό της υποναυάρχου. Της Γκιοκσέν Φιράτ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έψαξαν να βρουν ποια είναι η Γκιοκσέν Φιράτ, η νεαρή γυναίκα που έσπασε το κατεστημένο στο Ναυτικό. Σύμφωνα με το δίκτυο A Haber, η Φιράτ σε συνέντευξή της το 2004 ως η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στην Τουρκία δήλωνε το πόσο σημαντική είναι για αυτήν η καριέρα της ως αξιωματικού και οι δυνατότητες ανέλιξής της. Στόχος της, να γίνει η πρώτη γυναίκα αξιωματικός του Ναυτικού. Οπως έλεγε στην «Turkiye», σύμφωνα πάντα με το A Haber, η Γκιοκσέν Φιράτ τόνιζε ότι το να είσαι γυναίκα αξιωματικός είναι πολύ διαφορετικό. Αφού σύμφωνα με την ίδια «υπάρχουν πολλές γυναίκες γιατροί, αλλά γυναίκα αξιωματικός είναι κάτι πολύ νέο». Η αγάπη της για τη στολή της και το Τουρκικό Ναυτικό ήταν εμφανής από τότε, σημειώνοντας ότι είναι ένα «πολύ όμορφο επάγγελμα και ένας αξιωματικός έχει μία πολύ σεβαστή θέση στην Τουρκία». Τόνιζε δε τη σημασία του θεσμού και του να υπηρετείς στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις λέγοντας ότι και η ίδια είχε στόχο να αποτελέσει μέρος τους.

Και τα κατάφερε, όπως αποδεικνύεται. Με την καριέρα της να έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκιοκσέν Φιράτ γεννήθηκε το 1977 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι απόφοιτος της τάξης του 1998 της Ακαδημίας Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και έχει υπηρετήσει σε διάφορες μονάδες. Μεταξύ των μονάδων που βρέθηκε ήταν και ως αξιωματικός Υποβρυχίων Οπλων αλλά και αξιωματικός Ανθυποβρυχιακού Πολέμου στη φρεγάτα «Γιαβούζ». Εγινε, όπως προαναφέραμε, η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης την περίοδο 2003-2005, σε ένα από τα εκπαιδευτικά πλοία που προετοίμαζαν τους φοιτητές της Ναυτικής Ακαδημίας. Η Φιράτ έχει υπηρετήσει σε σειρά θέσεων στο Γενικό Επιτελείο και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι για την προαγωγή της δέχθηκε και τα συγχαρητήρια της Εμινέ Ερντογάν…