Μόλις είχε νυχτώσει την περασμένη Πέμπτη όταν η φρεγάτα «Υδρα», μέρος της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση «ASPIDES», προσέγγιζε το Σουέζ με τον κυβερνήτη του σκάφους αντιπλοίαρχο (Μ) Χρήστο Δρούγκα να ειδοποιεί σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας τις αιγυπτιακές αρχές.

Στην πρύμνη κυμάτιζε η ελληνική σημαία, ενώ τα μέλη του πληρώματος έπαιρναν θέσεις μπροστά στο πυροβόλο 554 που διαθέτει η φρεγάτα, αφού μόλις περνούσε τη Διώρυγα του Σουέζ το πλοίο εισερχόταν σε εμπόλεμη περιοχή.

Ολοι στο πλήρωμα και πολύ περισσότερο ο έμπειρος κυβερνήτης γνώριζαν την αστοχία της γερμανικής φρεγάτας που όχι μόνον έστρεψε ανεπιτυχώς τα πυρά της (από το anti-drone σύστημα που διέθετε) εναντίον ενός υπερσύγχρονου αμερικανικού MQ-9 Reaper, αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων, αλλά επιπλέον έμεινε και από πυρομαχικά, κάνοντας τα γερμανικά ΜΜΕ να γράφουν ντροπιαστικά ρεπορτάζ.

Αυτή ακριβώς ήταν και η προνοητικότητα του κυβερνήτη της φρεγάτας, προτού ακόμα ξεκινήσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Γνώριζε ότι εάν χρειαζόταν και η «Υδρα» να χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά της, αμέσως θα εξελισσόταν από την Ελλάδα μια άλλη επιχείρηση αντικατάστασής τους.

Ηδη, βγήκαν από τις αποθήκες του Ναυτικού τα βλήματα που χρησιμοποιεί το πυροβόλο 554 εάν και όταν απαιτηθεί να μεταφερθούν στη φρεγάτα, ώστε να μη μείνει από πυρομαχικά. Το πλήρωμα της «Υδρας» παραμένει ψύχραιμο, αλλά σε πλήρη ετοιμότητα. Γνωρίζει τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή.

Γνωρίζει επίσης ότι πρόκειται για μια ακόμα επικίνδυνη αποστολή, ενώ βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με το στρατηγείο της Λάρισας και με τον διοικητή του αρχιπλοίαρχο (Μ) Βασίλειο Γρύπαρη. Εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα, στα στενά Μπαμπ Αλ Μαντάμπ, θα περιμένει τις οδηγίες του διοικητή εν πλω της επιχείρησης «ASPIDES», ιταλού αρχιπλοιάρχου, που επιβαίνει στο ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio».

Η αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» θα είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων και θα συνεργάζεται πλήρως με το γαλλικό, το γερμανικό και το ιταλικό πλοίο που βρίσκονται στην περιοχή καθώς και με τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση «Prosperity Guardian».

Ο απόπλους της φρεγάτας «Υδρα» από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Anti-drone εξοπλισμός και ομάδα των ΟΥΚ

Το ελληνικό πλοίο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Δεν είναι μόνο το πυροβόλο 554 και τα άλλα πενηντάρια πολυβόλα που διαθέτει στο πλάι, είναι και το υπερσύγχρονο σύστημα anti-drone που έχει τοποθετηθεί σε αυτό, καθώς και τα αντιαεροπορικά αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx. Στο πλοίο έχει επιβιβαστεί μια ομάδα επίλεκτων ανδρών των ειδικών δυνάμεων (ΟΥΚ), με σύγχρονο οπλισμό, έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που χρειαστεί.