Μετά από μιάμιση ώρα ταξιδιού με όλα τα μέσα (τραμ, μετρό, καραβάκι, ταξί), τελικά καταφέρνεις να προσεγγίσεις το υπερσύγχρονο «στρατηγείο» (σε ένα απ’ τα χιλιάδες γυάλινα νεόδμητα κτίρια που φυτρώνουν σαν «μανιτάρια») του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Ογκούζ Καάν Σαλιτζί, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο Σαλιτζί, ραγδαία (εσωκομματικά) ανερχόμενος, περιστοιχισμένος από ένα πολυπληθές επιτελείο, ανέπτυξε στο «Βήμα» τις θέσεις του κόμματός του για την επομένη ημέρα των εκλογών. Αρνούμενος να συζητήσουμε στη βάση των διαφορετικών εκλογικών σεναρίων (ακόμη και του β’ γύρου) και απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα, ωσάν να έχει «κλειδώσει» ότι στις 15 Μαΐου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου, ενώ ταυτόχρονα το CHP θα έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θέλουμε στο CHP η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας να ξαναγίνει όπως ήταν επί Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που μπορεί να ενώσει την Τουρκία με την Ελλάδα» υπογράμμισε σε όλους του τόνους κατά τη συνομιλία μας, την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος του τομέα του CHP στην Επαρχία της Κωνσταντινούπολης και νυν αντιπρόεδρος-υπεύθυνος όλων των οργανώσεων της παράταξης, προσθέτοντας σοβαρός: «Θα επαναδιαπραγματευτούμε με την Ευρώπη σε νέα βάση για το Προσφυγικό. Δεν θα συνεχιστεί η πολιτική του «δίνω χρήματα, κράτα τους»».

Ως χώρα «είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε πλήρως μέλη της ΕΕ, ενώ η συμμετοχή μας ως εταίρου στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται. Η Τουρκία δεν είναι μια Δημοκρατία της Μπανανίας. Είδαμε κυβερνήσεις να αλλάζουν, προέδρους και πολιτικούς να αλληλοδιαδέχονται, είδαμε το σύστημα να αλλάζει σε προεδρικό, αλλά η χώρα έχει παράδοση στη Δημοκρατία. Δεν θα μάθουμε από αμερικανικά Think Tank, αγγλικά Μέσα, τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε καλύτερα οι ίδιοι» συνέχισε ο συνομιλητής μας, έχοντας πίσω του την τεράστια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ και μπροστά του παραταγμένες τις εκδόσεις με το κοινό πρόγραμμα, που συνυπογράφει το Τραπέζι των Εξι-Εθνική Συμμαχία, υπό το CHP.

Στην ερώτηση αν το Αιγαίο μπορεί να είναι μια θάλασσα χωρίς εντάσεις απαντά: «Το πρόβλημα είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ομως πιστεύουμε ότι με τους Ελληνες μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας, στη βάση ενός μεγάλου παραγωγικού διαλόγου, ώστε να βρεθούν μόνιμες λύσεις. Το Αιγαίο μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης και δρόμος εμπορικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών. Μέσω του εμπορίου μπορούν να αναβαθμιστούν οι διμερείς σχέσεις και να μειωθεί η ένταση.  Στόχος θα είναι η συνέργεια και για την κλιματική αλλαγή, μέσω δικτύου για τις φυσικές καταστροφές (φωτιές – σεισμοί). Ως μέλη παγκόσμιων οργανισμών και συμμαχιών, μπορούμε να έχουμε και οι δύο οφέλη από τη συνεργασία μας».

Ρωτάμε τον Ογκούζ Καάν Σαλιτζί ποια θα είναι η πολιτική του CHP για την Αγία Σοφία. «Δεν είναι θέμα συζήτησης της σημερινής ημέρας η Αγία Σοφία» απαντά.

Στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού για το οποίο ο Κιλιτσντάρογλου έχει πει ότι θα επιστραφούν οι πρόσφυγες στη Συρία, σε δύο χρόνια μας λέει: «Είναι πολύ καθαρές οι πολιτικές μας. Θα τους στείλουμε πίσω, αλλά εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες: ειρήνη, σταθερότητα, δουλειά, σχολεία. Θα βοηθήσουμε τη Συρία να ανορθωθεί στηρίζοντάς την οικονομικά. Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης εξευτελίζει την Τουρκία. Θα επαναδιαπραγματευτούμε με την ΕΕ σε νέα βάση για το Προσφυγικό. Δεν θα συνεχιστεί η πολιτική του «δίνω χρήματα, κράτα τους». Αυτό θα τελειώσει. Θα διαπραγματευτούμε και με την Ευρώπη και με τη Συρία».