Καβάλα, μια πόλη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Μια πόλη με τεράστια ιστορία, ενδιαφέρουσα και ζωντανή. Και αυτό το καλοκαίρι ο πολιτισμός ταξιδεύει στους δρόμους της με το Cosmopolis World Festival να δίνει τον τόνο. Στο τιμόνι του βρίσκεται ο Αλκης Ζοπόγλου. Καταξιωμένος μουσικός και ο ίδιος στο κανονάκι, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στη διοργάνωση φεστιβάλ καθώς βρίσκεται πίσω και από το περίφημο Mediterranean Music Festival στην Ελβετία.

Ποιο είναι λοιπόν το στίγμα της εφετινής διοργάνωσης του Cosmopolis που κλείνει τα 16 του χρόνια; «Το εφετινό Cosmopolis έχει ως στόχο την αρμονική συνύπαρξη και σύνδεση του πολιτισμού και των τεχνών με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τη μοναδική του ταυτότητα, μια ταυτότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την πόλη της Καβάλας, ένα διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών» αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο Βήμα. «Ευελπιστούμε ότι αυτά τα συστατικά θα δημιουργήσουν το ιδανικό μείγμα για μια ανεπανάληπτη εμπειρία».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmοpolis Αλκης Ζοπόγλου.

Ο Αύγουστος της μουσικής

Ποιες είναι λοιπόν οι συναυλίες-ορόσημο για τον Αύγουστο; Οπως μας εξηγεί ο Aλκης Ζοπόγλου, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού για το Cosmopolis «χωρίζεται» στα δύο. «Στις 10 και 17 Αυγούστου, η ενότητα του CosmoHome υποδέχεται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, μουσικούς στα σοκάκια και στις γειτονιές της Καβάλας αλλά και σε γραφικές τοποθεσίες των γύρω οικισμών του δήμου. Οι δεκατέσσερις μουσικές εκδηλώσεις λοιπόν που θα λάβουν χώρα έχουν ως στόχο να αναδείξουν νέους καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ηχόχρωμα και ταυτόχρονα να συμπεριλάβουν γειτονιές και οικισμούς στα καλλιτεχνικά δρώμενα του δήμου, προβάλλοντας την απαράμιλλη ομορφιά του» αναφέρει και συμπληρώνει: «Επιπλέον, στο τέλος του μήνα, η κεντρική πλατεία της πόλης φοράει τα γιορτινά της και υποδέχεται μεταξύ άλλων τον συνθέτη, μουσικό και βραβευμένο καλλιτέχνη της UNESCO για την Ειρήνη, Τεοντόσι Σπάσοφ, έναν από τους δημοφιλέστερους βούλγαρους μουσικούς, βιρτουόζο του καβάλ, μαζί με τους NO KEYS TRIO. Ακόμη συναντά τους ανεπανάληπτους Loxandra Ensemble που δρουν στον χώρο της παραδοσιακής και world music σκηνής, τη θρυλική Orchestra Baobab από τη Σενεγάλη και τη Φοιτητική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Tübingen αποτελούμενη από 50 νέους μουσικούς και μαέστρο τον Συμεών Ιωαννίδη».

Oπως αναφέρει ο κ. Ζoπόγλου, η ανταπόκριση του κοινού είναι συγκινητική, όπως συγκινητική είναι και η ανταπόκριση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, αλλά και των εθελοντών «που πραγματικά αποτελούν την ψυχή του φεστιβάλ».

Το Cosmopolis βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική, αλλά περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων: από θερινό σινεμά και σκηνές χορού, υπαίθρια αγορά και εκδηλώσεις γαστρονομίας μέχρι καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις, αλλά και beach volleyball και beach tennis. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική διοργάνωση, αλλά ταυτόχρονα και εμείς είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας ως εφόδια την καλλιτεχνική, αισθητική και οργανωτική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει εργαζόμενοι στο πετυχημένο μοντέλο των προηγούμενων ετών» αναφέρει.

Οσο για τα μελλοντικά όνειρά του; «Πλάνα και σχέδια υπάρχουν πολλά, αλλά έχω μάθει ότι είναι σοφότερο να προχωράει κανείς βήμα-βήμα. Αυτό που αποτελεί προτεραιότητά μας είναι το CosmoClassical το φθινόπωρο με το οποίο και ολοκληρώνεται το Cosmopolis. Επιθυμία δικιά μου αλλά και όλης της ομάδας του φεστιβάλ είναι να απολαύσουμε και να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες όλων των φίλων του».

Η Καβάλα του θεάτρου

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις έρχονται και από τη θεατρική πλευρά της πόλης. Στα 35 της χρόνια, η γεννημένη στην Καβάλα σκηνοθέτρια, ηθοποιός απόφοιτη του Θεάτρου Τέχνης και συγγραφέας Εύα Οικονόμου-Βαμβακά είναι η νεότερη σε ηλικία καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το Φεστιβάλ Φιλίππων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Θοδωρή Γκόνη. «Δεν ήταν μια απόφαση που τη σχεδίαζα καιρό» αναφέρει μιλώντας στο Βήμα. «Οταν το προηγούμενο καλοκαίρι έμαθα ότι προκηρύσσεται η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, είπα ότι θα κάνω τα χαρτιά μου, με έναν προγραμματισμό τριετίας όπως τον ονειρεύομαι, και για τα υπόλοιπα θα εμπιστευτώ τη συγκυρία. Ισως να ένιωθα μια ανάγκη επιστροφής στον τόπο μου μεγάλωσα, μια επιθυμία να επιστρέψω όσα απλόχερα μου έδωσε, μέσα από τη δουλειά μου, με τον δικό μου τρόπο» εξηγεί.

Ποιο θα είναι λοιπόν το στίγμα της; Προτεραιότητα είναι τα εισιτήρια ή το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα; «Φυσικά για εμάς σημασία έχει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Σε ένα επιχορηγούμενο θέατρο τα εισιτήρια δεν είναι ποτέ ακριβώς το ζητούμενο. Αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν, τόσο ως επιπλέον βοήθεια όσο κυρίως ως δείκτης για την ανταπόκριση του κόσμου στο έργο μας. Θέλω να δώσω λοιπόν χώρο σε νέους καλλιτέχνες που έχουν πράγματα να πουν. Να τους ανακαλύψω και να μπορέσω να εξασφαλίσω για αυτούς μια ουσιαστική δυνατότητα – έστω και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει ένα ΔΗΠΕΘΕ. Γιατί όσο ήμουν στην απέναντι όχθη αυτό ήταν και το δικό μου «θέλω», να βρω μια ευκαιρία να «μεταποιήσω» τους κόσμους που είχα μέσα μου σε παραστάσεις» απαντά. Σημειώνεται ότι στις σκέψεις της βρίσκεται και η δημιουργία μιας σχολής συγγραφής θεατρικών κειμένων.

Ως προς το Φεστιβάλ Φιλίππων τώρα, που εφέτος κλείνει 66 χρόνια παρουσίας, όπως εξηγεί, πέρα από τη δυνατότητα να κάνει δικές του παραγωγές, θα δώσει μεγάλη βάση και στις διεθνείς συνεργασίες. «Θέλω να προσπαθήσω να κάνω το Φεστιβάλ Φιλίππων μέλος ενός δικτύου διεθνών φεστιβάλ, όπου θα φιλοξενούνται καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Βέβαια γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερα κονδύλια, καθώς είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με την έως τώρα περιορισμένη χρηματοδότηση. Αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που αξίζει και στην ιστορία και στο μέγεθός του».

«Αφανείς ήρωες»

Πέρα λοιπόν από τις μεγάλες θεατρικές παραγωγές που φιλοξενούνται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το ίδιο το Φεστιβάλ προχώρησε στην παραγωγή επτά μικρότερων site specific παραστάσεων υπό τη θεματική «Αφανείς ήρωες», με τα πρωτότυπα έργα που παρουσιάζονται να αναφέρονται σε όλους αυτούς που δουλεύουν αθόρυβα, χωρίς καμία διάθεση να προβληθούν, να ξεχωρίσουν. «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό, όπως σας είπα, το Φεστιβάλ Φιλίππων να έχει πέρα από φιλοξενίες παραστάσεων και δικές του παραγωγές. Γι’ αυτό και είμαι πολύ περήφανη για την εφετινή σπορά – καθώς η σοδειά δεν έχει γίνει ακόμα. Πρόκειται για επτά πολύ ξεχωριστές παραστάσεις – όλες τους πάνω σε νέα κείμενα – φτιαγμένες με πολλή αγάπη από ταλαντούχους δημιουργούς που συνομιλούν με ιδιαίτερους χώρους της πόλης. Ηδη οι δύο που παρουσιάστηκαν αγκαλιάστηκαν με θέρμη από το κοινό. Αδημονούμε για τις υπόλοιπες».

Περισσότερα στο www.cosmopolisfestival.gr και στο dipethekavalas.gr.