Στις δράσεις της «Ελευσίς 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται και η δουλειά της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη (και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Συν+Εργασία»), που δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά εδώ και χρόνια στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και εστιάζει στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής.

Το «Μυστήριο 67 Αμολή | Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο» κάνει μια «επίκληση» στη θεά της γεωργίας, αναπτύσσεται σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο και περιλαμβάνει περιπατητική διαδρομή σε αγροκτήματα, συγκομιδή φιστικιών και φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, αρβανίτικα τραγούδια, περφόρμανς, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο» αλλά και συνάντηση μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων του Θριάσιου Πεδίου.

Συνιστά επί της ουσίας μια ανάπτυξη των προηγούμενων συμμετοχικών δράσεων του προγράμματος «Αμολή», μέσω του οποίου αναδεικνύονται θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των αγροτών αλλά και την αρβανίτικη, αγροτική κουλτούρα. Ενώ στο παρελθόν οι δράσεις αφορούσαν αποκλειστικά την πόλη του Ασπροπύργου, στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόγραμμα αγκαλιάζει όλο το Θριάσιο Πεδίο, συνδέοντας τις πόλεις Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μαγούλα και Μάνδρα.

Η συγκεκριμένη δράση έχει τρία μέρη: το πρώτο, μια συμμετοχική δράση, περφόρμανς και εικαστική εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε ένα αγρόκτημα με φιστικόδεντρα στην Ελευσίνα στις 27 Αυγούστου. Το δεύτερο και το τρίτο μέρος θα πραγματοποιηθούν στον Ασπρόπυργο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου (14/9) και στο αγρόκτημα με οπωροκηπευτικά του Βαγγέλη Μουζάκα και στο Εξωκκλήσι Αγίας Μαρίνας (23/9).

Συμμετοχικό έργο

Η Αιμιλία Μπουρίτη επανέρχεται συστηματικά στη συγκεκριμένη περιοχή με ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο και τους κατοίκους του, άλλωστε ο Ασπρόπυργος είναι η γενέθλια πόλη και έχει μεγαλώσει στο Θριάσιο Πεδίο. «Ο κύριος άξονας της συμμετοχικής τέχνης είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με την κοινότητα. Πρόκειται για μία διαδικασία συνεχών προκλήσεων που όμως βοηθάει στην ατομική και συλλογική ωριμότητα καθώς και στην εξέλιξη του συμμετοχικού έργου και κατ’ επέκταση της κοινότητας που δημιουργούμε. Η παρουσία των κατοίκων στη δράση ή αν θέλουμε να την ονομάσουμε «περφόρμανς», είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί μέσα από πολλές συναντήσεις μεταξύ μας. Δεν είχαν πάντα σημείο αναφοράς τη συμμετοχή τους στη δράση αλλά ένα ανθρώπινο μοίρασμα, μια γενικότερη επικοινωνία για τη ζωή, για το μέλλον της περιοχής και τα βιώματά μας.

»Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι είναι σημαντικό μέσα από δράσεις τέχνης και πολιτισμού να αναδειχθεί πόσο σημαντική είναι η αγροτική γη του Θριασίου Πεδίου καθώς δημιουργεί ένα σημαντικό μικροκλίμα για την περιοχή και πως πρέπει να προστατευτεί η περιαστική γεωργία που είναι επίσης σημαντική για την Αττική καθώς εξαφανίζεται η γη και οι καλλιέργειες, πράγμα επικίνδυνο μπροστά σε μία επισιτιστική κρίση. Επίσης, μέσα από την προβολή των αρβανίτικων τραγουδιών το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αναδειχθεί ο πλούτος της προφορικής αρβανίτικης γλώσσας, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Θριασίου Πεδίου».

«Μυστήριο 67 Αμολή | Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο», στις 14 και 23/9.