Φρένο στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ που δημιουργούν «σύγχυση» στη βάση της παράταξης και «θολώνουν» το στίγμα της «αυτόνομης πορείας», έβαλε το Κίνημα Αλλαγής.

Το Πολιτικό Συμβούλιο στην χθεσινή του απόφαση απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό κάθε σενάριο συμμετοχής «σε “μέτωπα”, που όψιμα οι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. διαγκωνίζονται για να συγκροτήσουν». Και ξεκαθάρισε ότι οι πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση σε μείζονος σημασίας ζητήματα θα συνεχιστούν επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συνδέονται με τις επιλογές για κυβερνητικές συνεργασίες. Προς αυτή την κατεύθυνση επαναβεβαιώθηκε η ορθότητα της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος που όπως τονίζεται στην απόφαση «είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Ελληνοτουρκικά και Μακεδονικό

Στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τα ελληνοτουρκικά επισημαίνεται ότι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας «απαιτεί πάνω απ’ όλα εθνική συνεννόηση. Και παράλληλα με την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, χρειαζόμαστε τη δική μας επεξεργασμένη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική». Όμως, όπως επισημαίνεται «η κυβέρνηση όμως δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Γ. Παπανδρέου, ενημέρωσε για την πρόθεση του να επισκεφθεί την Τουρκία Ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έχει υψηλή δημοφιλία στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι για την επίσκεψη του αυτή θα ενημερώσει, όπως είναι φυσικό, την κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου «είναι ένας πολιτικός που ξέρει να αποφεύγει τις παγίδες». Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του όχι με τον κ. Κοτζιά αλλά με τον Α. Τσίπρα δημιουργεί προβληματισμούς.

Στο Μακεδονικό δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην απόφαση. Αυτό έγινε, όπως μεταδίδεται, από την διάθεση που υπήρχε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς στο εξωτερικό διαπραγματεύεται. Ωστόσο, για το θέμα αυτό υπάρχει διάσταση απόψεων. Η Φώφη Γεννηματά σε σύσκεψη με τους συνεργάτες της, μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον υπουργό Εξωτερικών, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπερψηφιστεί πρόταση που δεν θα συγκεντρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Στη Βουλή θα έλθει πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λένε στο ΠαΣοΚ. Αντιθέτως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καμίνης, είναι της άποψης ότι η στάση του Κινήματος Αλλαγής δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί από τη στάση των ΑΝΕΛ αλλά από το αν η πρόταση που θα έλθει (αν έλθει) στη Βουλή επιτρέπει τη λύση του ζητήματος.

Αιφνιδιασμός με τον 27χονο Γραμματέα

Στα οργανωτικά, η πρόταση της Φώφης Γεννηματά, ο εικοσιεπτάχρονος Μανώλη Χριστοδουλάκης, αιφνιδίασε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά είχε καταλήξει στο πρόσωπο του νεαρού με πατέρα από το Λασίθι και μητέρα από την Κάλυμνο από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο το όνομα κρατήθηκε από τους επιτελείς της ως εφτασφράγιστο μυστικό. Ο Μ. Χριστοδουλάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες (LSE) και υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΜΠ. Το γεγονός ότι ένα τόσο νέο στέλεχος θα αναλάβει να οργανώσει πανελλαδικά το νέο φορέα προκάλεσε προβληματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που επιλέχθηκε ένα στέλεχος της νέας γενιάς καλή θα ήταν, λόγω εμπειρίας, η περίπτωση του Μιχάλη Κατρίνη. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι στην παρούσα μεταβατική φάση μια καλή επιλογή θα ήταν αυτή του Μ. Όθωνα. Η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιη για την επιλογή της και, όπως μεταδίδεται, ο κ. Χριστοδουλάκης στην πρώτη του επαφή με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου «άφησε καλές εντυπώσεις».

Ο νέος γραμματέας διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Παύλο Χρηστίδη που θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της κυρίας Γεννηματά, ο κ. Χρηστίδης αναμένεται να αναλάβει κομβικό ρόλο στην επικοινωνία του νέου φορέα, που αποτέλεσε πεδίο εντάσεων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να μην προέρχεται και εκπρόσωπος Τύπου από το χώρο του ΠαΣοΚ καθώς και διακτριτό ρόλο στον τομέα της επικοινωνίας. Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε για εκπρόσωπο Τύπου τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο επιλογή με την οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδειξε να συμφωνεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αλλά η απόφαση της κυρίας Γεννηματά να εκπροσωπήσει το νέο φορέα ο κ. Χρηστίδης, ήταν αδιαπραγμάτευτη. Πάντως τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και οι Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασαν ανησυχίες για «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος.

Διευθυντής και Τομείς

Γενικός διευθυντής του κόμματος θα είναι ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ανακοινώθηκε επίσης η συγκρότηση θεματικών κύκλων πολιτικής που θα λειτουργούν με ευθύνη μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Τον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τους Θεσμούς και το Κράτος Δικαίου ο Γιώργος Καμίνης, τον τομέα Ανάπτυξης ο Νίκος Ανδρουλάκης και τον τομέα Παιδείας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως υπεύθυνος για την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, δεν αναλαμβάνει συγκεκριμένο τομέα.