Η καταρράκωση της προσωπικής αξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μείζον εμπόδιο ώστε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πηγές από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και τις Βρυξέλλες, με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» τις τελευταίες ημέρες, είναι σαφές ότι η συνεννόηση με τον σημερινό Πρωθυπουργό μοιάζει σήμερα αδύνατη έως και απίθανη, ακόμη και σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» –κάτι στο οποίο οι περισσότεροι στην Ευρώπη ελπίζουν. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι το ενιαίο μέτωπο που έχει διαμορφωθεί απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, με τη χώρα να βρίσκεται επισήμως από την Τρίτη σε καθεστώς χρεοκοπίας, αφού δεν κατέβαλε την προγραμματισμένη δόση στο ΔΝΤ.
Δημοψήφισμα και μετά βλέπουμε…


Αυτό το μέτωπο εκφράζεται πλέον όχι μόνο από παράγοντες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και από σειρά κορυφαίων ηγετών όπως η Ανγκελα Μέρκελ, ο Ματέο Ρέντσι ή ο Φρανσουά Ολάντ (έστω και αν ο τελευταίος πάντοτε χρησιμοποιεί πιο διπλωματική γλώσσα). Ολοι τους ομιλούν την ίδια γλώσσα: πρώτα πρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Αθήνα και με βάση το αποτέλεσμά του θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην επιστολή που έστειλε ο κ. Ντάισελμπλουμ στον ελληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου Eurogroup της εβδομάδας. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την Πέμπτη ότι το «Ναι» προσφέρει καλύτερες προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.
Το πλήγμα που προκάλεσε στην αξιοπιστία του Πρωθυπουργού η εξαγγελία του δημοψηφίσματος τις πρώτες ώρες του περασμένου Σαββάτου συμπληρώθηκε από τις σπασμωδικές κινήσεις που ακολούθησαν. Η αρχική κάθετη άρνηση στην απόπειρα συμβιβασμού του κ. Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας είχε ως συνέχεια την ανακοίνωση ότι η Αθήνα ζητεί παράταση του δεύτερου Μνημονίου, η οποία συνοδεύτηκε από επίσημη επιστολή με την οποία ζητήθηκε νέο δάνειο, από τον ESM, συνολικού ύψους 29,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες των ετών 2015-2016. Σύμφωνα δε με ορισμένες πηγές, η πρωτοβουλία Γιούνκερ δεν πρέπει να ενθουσίασε συγκεκριμένους κύκλους στο Βερολίνο που θεώρησαν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν υπερέβη την εντολή του.

«Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι θέλει ή επιδιώκει να εκβιάσει καταστάσεις»
ήταν η έκφραση κοινοτικής πηγής όταν ρωτήθηκε από «Το Βήμα» για την κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα, που την επομένη, την Τετάρτη, συμπληρώθηκε από νέα αντιπρόταση η οποία έμοιαζε με εκείνη που υπήρχε στο τραπέζι την Παρασκευή προ του δημοψηφίσματος –αλλά με σοβαρές αλλαγές που δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν δεκτές από τους θεσμούς. Η ίδια πηγή συμπλήρωνε, με ελαφρά δόση ειρωνείας, ότι «ίσως έχει φθάσει πλέον η στιγμή να αποκαλυφθεί η υψηλή στρατηγική που ακούμε και δεν βλέπουμε εδώ και πέντε μήνες».
Το θολό τοπίο της επόμενης μέρας


Βασικό ζήτημα για την πλευρά των δανειστών είναι ποιος θα είναι ο συνομιλητής τους από την προσεχή Δευτέρα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημείωναν πως η άποψη που εξέφρασε στο τελευταίο διάγγελμά του την Τετάρτη ο ελληνας πρωθυπουργός ότι ακόμη και μετά από ένα «Ναι», που θα συνιστά καταφανή ήττα του στο κυριακάτικο δημοψήφισμα, θα μπορέσει να προσέλθει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα μοιάζει ανεδαφική. Ηδη εκφράζεται η ελπίδα ότι θα μπορούσε να συσταθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενδεχομένως και με συμμετοχή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι μια νέα συμφωνία θα διαβεί τον σκόπελο του Κοινοβουλίου.
Επιπλέον, έχουν αρχίσει να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλευρό του κ. Τσίπρα ο έμπιστος συνεργάτης του και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται μια περίπτωση μετριοπαθούς πολιτικού που ίσως θα μπορούσε να ηγηθεί ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος, αλλά υπάρχουν ερωτήματα για το πόσο είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί. Η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου παρακολουθείται με έκδηλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα λόγω πληροφοριών ότι έχει δημιουργήσει τη δική της ομάδα εντός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με προσοχή κοιτούν οι ξένοι διπλωμάτες των Αθηνών τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, με ορισμένους να διατυπώνουν το ερώτημα αν στο στράτευμα επικρατεί ηρεμία. Σύμφωνα πάντως με ανθρώπους που γνωρίζουν, η ηγεσία του στρατεύματος είναι απολύτως αφοσιωμένη στο έργο της και δεν υπάρχουν φαινόμενα ανυπακοής.
Στο σενάριο της επικράτησης του «Οχι», η κατάσταση περιγράφεται δυσοίωνη. Και αυτό διότι ήδη ο Πρωθυπουργός καθώς και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του έχουν δείξει με την εμπρηστική συμπεριφορά τους ότι η στάση τους μπορεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τους πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα.
«Διάλεξη» Κοτζιά στους διπλωμάτες


Οι ξένοι διπλωμάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο κ. Κοτζιάς ξεκίνησε τη συνάντηση με μια επιθετική, «προπαγανδιστική», όπως τη χαρακτήρισαν, διάλεξη 30 λεπτών «στην οποία μας έκανε μάθημα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών. Ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πει οτιδήποτε όταν ερωτήθηκε για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος.
Επικαλέστηκε δε τα δημοψηφίσματα του παρελθόντος σε Γαλλία, Ολλανδία και Ιρλανδία για να αποδείξει το δίκαιον του ελληνικού ζητήματος, «αγνοώντας ότι σε αυτές τις χώρες το δημοψήφισμα είναι η προβλεπόμενη μέθοδος για την επικύρωση διεθνών συμβατικών κειμένων όπως το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ή η Συνθήκη της Λισαβόνας, που ήταν κείμενα συμφωνημένα σε κοινοτικό επίπεδο, όχι σχέδια προτάσεων». Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή της Αθήνας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Αθήνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο ΔΕΕ σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει «να τραβήξει την πρίζα» του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό που μοιάζει να μην κατανοεί ή να μη θέλει να συνειδητοποιήσει η Αθήνα είναι ότι η άποψη περί Grexit ίσως να μην περιορίζεται πια μόνο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή στη Χάγη, στη Φινλανδία, στη Βιέννη, στη Μαδρίτη κ.α. Εχει αρχίσει να δημιουργείται η εντύπωση ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την ευρωζώνη, απαιτώντας έγκαιρα πιο δραστικές λύσεις. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ισχύ του «γεωπολιτικού επιχειρήματος» ότι η χώρα μας, λόγω θέσεως και εξαιτίας της ευρύτερης περιφερειακής αστάθειας (μεταναστευτικό, ενέργεια, τρομοκρατία κ.ά.) δεν πρέπει «να χαθεί», διότι θα μπορούσε να περάσει, για παράδειγμα, στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ
Η γεωπολιτική και ο ρόλος των Αμερικανών

Η Ουάσιγκτον κινείται στη λογική του ρεαλιστικού συμβιβασμού και ελπίζει μάλλον σε ένα «Ναι» την Κυριακή που θα άνοιγε τον δρόμο για κάτι τέτοιο. Το παραδέχθηκε με προσεκτική γλώσσα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ την περασμένη Τετάρτη λέγοντας: «Εχουμε καταστήσει σαφές ποιο πιστεύουμε ότι πρέπει και ελπίζουμε να είναι το αποτέλεσμα». Η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται τις πιθανές συνέπειες ενός ελληνικού ατυχήματος, αν και, όπως επισημαίνεται σε αμερικανούς αξιωματούχους από ευρωπαίους συναδέλφους τους, οι πρώτες ενδείξεις των αγορών είναι καθησυχαστικές. Αυτό φυσικά μπορεί να μεταβληθεί αν οι συνθήκες χειροτερεύσουν.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους την περασμένη Τρίτη λέγοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα «είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, αλλά όχι κάτι που πρέπει να προκαλέσει υπεραντιδράσεις». Ο ίδιος πάντως συνομίλησε τόσο με την κυρία Μέρκελ όσο και με τον κ. Ολάντ, ενώ δραστήριος εμφανίζεται και ο Τζακ Λιου.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνομίλησε, επίσης την Τρίτη, με τον ολλανδό, τον ιταλό και τον γάλλο ομόλογό του. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η αμερικανική πλευρά κινήθηκε προσεκτικά, ήδη από την περασμένη Κυριακή, προς μια παρέμβαση που στόχο είχε έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος. Αυτή δεν ευοδώθηκε, ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν έχει καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Treasury έστειλε τον Ραμίν Τολούι, βοηθό υπουργό για διεθνή χρηματοοικονομικά θέματα, σε Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες για περαιτέρω συνομιλίες.
Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμος και σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος (18%) και εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο εντός του Ταμείου για να βρεθεί λύση. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι, σύμφωνα με τον νόμο Dodd – Frank του 2010, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συμμετέχουν σε δάνεια του Ταμείου αν η κυβέρνηση κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν. Ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι συμμετέχοντας στο μερίδιο του ΔΝΤ κατά το δεύτερο ελληνικό Μνημόνιο το 2012 η κυβέρνηση Ομπάμα παραβίασε τον νόμο αυτόν.
Ωστόσο η μεγαλύτερη αμερικανική ανησυχία είναι γεωπολιτικού χαρακτήρα. Ισως για αυτόν τον λόγο η συνάντηση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς με τον κ. Κοτζιά την περασμένη Τρίτη κράτησε σχεδόν 75 λεπτά. Η ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και σίγουρα η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στη χώρα. Ανησυχία προκαλεί επίσης στον αμερικανικό παράγοντα το επίμονο ενδιαφέρον ενεργειακής συνεργασίας με τη Μόσχα στο πλαίσιο του Turkish Stream.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Τα βλέμματα στο Βερολίνο

Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στο Βερολίνο. Ο κ. Τσίπρας έχει προσεκτικά αποφύγει να καταγγείλει δημοσίως την Ανγκελα Μέρκελ και έχει επικεντρώσει τα βέλη του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο η καγκελάριος δεν πρόκειται να του κάνει τη ζωή εύκολη. Σε αυτό έχει την αμέριστη υποστήριξη του αντικαγκελαρίου και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που δημοσίως έχει χρησιμοποιήσει πολύ πιο άνετα τη λέξη «Grexit» από ό,τι η καγκελάριος.
Η Μέρκελ, όμως, που δεν θέλει να αμαυρώσει την υστεροφημία της ως η καγκελάριος κατά τη θητεία της οποίας η ευρωζώνη απέτυχε, τηρεί αυστηρή πλην ισορροπημένη στάση έναντι του κ. Τσίπρα. Η στρατηγική της παραμένει αναλλοίωτη: η αλληλεγγύη προϋποθέτει όρους και μεταρρυθμίσεις. Αν αυτή η συνθήκη ικανοποιηθεί, τότε θα ήταν, κατά ορισμένες πηγές, διατεθειμένη να συζητήσει θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιούσε και το ΔΝΤ, την παραμονή του οποίου επιθυμεί. Ωστόσο, εδώ εντοπίζεται ένα από τα μείζονα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Η κυβέρνηση Τσίπρα» σημειώνει υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή «επιμένει να αμφισβητεί εκ θεμελίων τον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης. Αυτό καθιστά πολύ δυσχερή τη συνεννόηση».
Ηδη από τις πρώτες ώρες μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος πηγές της γερμανικής κυβέρνησης έλεγαν στο «Βήμα» ότι, αφού ο έλληνας πρωθυπουργός έλαβε τόσο «εχθρική στάση» απέναντι σε μια συμφωνία, τότε το πρόγραμμα θα εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου, κάτι που έγινε. «Από αυτό το σημείο και μετά ανοίγουν νέοι δρόμοι» προσέθεταν οι ίδιες πηγές και αναφέρονταν στο ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος, πιθανότατα μέσω του ESM. Δεν παρέλειπαν όμως να επισημάνουν ότι ένα νέο δανειακό πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να υπακούει στο πλαίσιο κανόνων που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ενα νέο πρόγραμμα θα ήταν καλό να έχει συμφωνηθεί πριν από τις 20 Ιουλίου, όταν λήγει το ένα από τα δύο ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος SMP. Ως τότε είναι σίγουρο ότι ο ESM δεν πρόκειται να κάνει απαιτητά τα δάνειά του, κάτι που θα μπορούσε να πράξει μετά τη μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ. Είναι δε πολύ πιθανόν, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα που έχει δραματικά χειροτερεύσει εξαιτίας των capital controls και της θέσης των τραπεζών, οι πιστωτές να μπορούν να απαιτήσουν αυστηρότερους όρους σε ένα νέο Μνημόνιο (που θα συνοδεύει ένα πρόγραμμα ESM), το οποίο ίσως να είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια από την περίοδο 2015-2016 που έχει ήδη ζητήσει η Αθήνα.
Κάποιοι μιλούν για ένα πρόγραμμα που ίσως να πρέπει να εκτείνεται πέραν του 2017, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι για ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτείται διπλή έγκριση: πρώτα ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα και κατόπιν για τους όρους του. Θα απαιτηθεί επίσης να περάσει από ευρωπαϊκά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου του Μπούντεσταγκ. Υπάρχει ενδεχόμενο προτού φθάσουμε σε νέο πρόγραμμα να υπάρξει πρόγραμμα-γέφυρα για κάποιους μήνες; Αγνωστο…
Αν όμως αυτοί οι σχεδιασμοί δεν προχωρήσουν, τότε το «Grexit» θα πλησιάσει επικίνδυνα και ο αγωγός μετάδοσής του θα είναι οι ελληνικές τράπεζες. Μια θετική έκβαση του δημοψηφίσματος θα κρίνει αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μια μικρή αύξηση του ELA ώστε να μπορέσει να ανασάνει η Ελλάδα ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο δανειακό πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «θα σκάσει» και ίσως να αρχίσουν να συζητούνται έκτακτα σενάρια όπως η πώληση θυγατρικών ή υποκαταστημάτων στο εξωτερικό για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε αυτή την περίπτωση στο Βερολίνο (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) θα προωθηθεί ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας με στελέχη διαφόρων υπουργείων στη Γερμανία που ασχολείται ακριβώς με αυτό το ζήτημα και τον συντονισμό φέρεται να έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν θα υπάρχει αξιόπιστος εταίρος στην Αθήνα για να συνεργαστεί προς διοχέτευση της βοήθειας. Αλλες πηγές έλεγαν ότι κρίσιμο ρόλο αν χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να παίξει και η Κομισιόν που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Παράλληλα η σκέψη είναι να κινηθούν διαδικασίες για στενότερη συνεργασία και βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης στη γραμμή της πρόσφατης «Εκθεσης των 5 Προέδρων» που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε πολλά σημεία απηχεί τις απόψεις Γερμανίας και Γαλλίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ