Ολα τα χαρακτηριστικά μιας αμφίρροπης αναμέτρησης θα έχουν οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αν η Βουλή δεν κατορθώσει αύριο να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οσο πιθανότερη δείχνει να γίνεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τόσο μειώνεται η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Χαϊκάλη φαίνεται ότι τραυμάτισαν την αξιοπιστία όχι μόνο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ολα δείχνουν λοιπόν ότι οι εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου θα είναι για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια εκλογές-θρίλερ, που στις λεπτομέρειές τους θα κρίνουν τον νικητή, αλλά και το ποιο κόμμα θα καταλάβει την τρίτη θέση.
Οι φόβοι για την οικονομία


Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Κάπα Research, η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στους πολίτες για την πορεία της οικονομίας και για την ικανότητα του κράτους να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά τον Μάρτιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που η συζήτηση γίνεται για τα ζητήματα της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυσπειρώνεται, ενώ όταν η συζήτηση γίνεται για άλλα θέματα, τότε η εκλογική επιρροή του είναι αντίστροφη.
Αν είχαμε σήμερα εκλογές, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέγραφε ένα ποσοστό 27,2% έναντι 24,7% της ΝΔ.
Η διαφορά αυτή των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο και μικρότερη κατά 0,3% από τη διαφορά που εμφάνιζαν τα δύο κόμματα μόλις πριν από 15 ημέρες!
Οι λόγοι της περαιτέρω μείωσης της διαφοράς, εκτός από την ανησυχία της κοινής γνώμης για την οικονομία, είναι προφανώς και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Χαϊκάλη.
Οι δηλώσεις Τσίπρα κρίνονται αρνητικά από το 54,3% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 62,9% αποδοκιμάζει επίσης τις δηλώσεις των βουλευτών Βουδούρη και Παραστατίδη, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τους αποκλείσει από τους συνδυασμούς του.
Από την άλλη πλευρά, το διάγγελμα Σαμαρά για την ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε θετικά από το 56,6% ενισχύοντας τη δυναμική της ΝΔ αλλά και τη δημοτικότητα του Πρωθυπουργού. Καθοριστικό επίσης στοιχείο για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών είναι το γεγονός ότι οι πολίτες εξακολουθούν να μη θέλουν πρόωρες εκλογές. Το 58,2% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να τάσσεται κατά και να προτιμά εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.
Φαίνεται λοιπόν ότι αν η Βουλή δεν κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο κατά την αυριανή ψηφοφορία, τότε το κόστος των πρόωρων εκλογών θα χρεωθεί στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό ερώτημα καταλογίζουν ευθύνη στην αντιπολίτευση σε ποσοστό 46,2% έναντι 40,4% που θεωρούν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση.
Τέσσερα κόμματα για την τρίτη θέση


Εκλογικό θρίλερ, όμως, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, δεν θα είναι μόνο η μάχη για την πρωτιά αλλά και η μάχη για την τρίτη θέση καθώς τη διεκδικούν επί ίσοις όροις τέσσερα κόμματα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για την τρίτη θέση έχει κατοχυρώσει ένα ελαφρό προβάδισμα το ΠαΣοΚ (6,1%), αλλά ακολουθούν από πολύ κοντά το Ποτάμι (5,8%), το ΚΚΕ (5,8%) και η Χρυσή Αυγή (5,5%).
Αντιθέτως, βυθίζονται ακόμη περισσότερο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Π. Καμμένου με 2,5% καθώς οι πολίτες θεώρησαν αναξιόπιστες τις δηλώσεις του ιδίου αλλά και του Π. Χαϊκάλη. Στη δημοσκόπηση δεν ανιχνεύονται πια οι δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ που περιλαμβάνονται στο 4% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς παραμένει το ισχυρό χαρτί της ΝΔ καθώς από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (44,1%) έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα (34,4%). Οι πολίτες εξακολουθούν επίσης να επιθυμούν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (44,4%) από μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (37,3%), παρότι πιστεύουν ότι στις προσεχείς εκλογές θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ (65,1%).
Ταυτόχρονα πάντως οι Ελληνες δεν φαίνεται να συμφωνούν με το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προτιμώντας μια κυβέρνηση με κορμό το πρώτο κόμμα που θα αναδειχθεί από τις εκλογές και συνεργασία με άλλα μικρότερα κόμματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ