«Η κυβέρνηση θα εισέλθει σε έναν νέο μήνα του μέλιτος» έλεγε στο «Βήμα» προ ημερών κορυφαίος πολιτικός παράγοντας της Κεντροδεξιάς με πολυετή παρουσία στον δημόσιο βίο προδιαγράφοντας την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Η επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ σε δέκα ημέρες εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα δώσει πολιτικές ανάσες στην κυβέρνηση, που έχει πιεστεί πάρα πολύ σε πολλά επίπεδα την τελευταία περίοδο.
Σε αυτόν ακριβώς τον μήνα του μέλιτος φαίνεται να επενδύει η κυβέρνηση, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι μετά και τις δύο κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες των προηγούμενων 48 ωρών, τη μία για τον φόρο ακινήτων και την άλλη για τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνησή του θα κινηθεί σε πιο ήρεμα νερά. Ο μοναδικός που διαφοροποιήθηκε στην ψήφιση του νόμου για τον φόρο ακινήτων ήταν ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήδη μιλάνε για το «άτυπο μορατόριουμ που θα υπάρξει από τους πιστωτές στο διάστημα της ελληνικής προεδρίας». Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν έμφαση στο «4Χ4» που επιτεύχθηκε και αποτελεί σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες ένα μήνυμα και προς την κοινωνία, ότι μπορεί να υπάρξει σθεναρή άρνηση απέναντι στην τρόικα. Ποιο είναι το «4Χ4»; Η κατάθεση μονομερώς του προϋπολογισμού, η ρύθμιση για τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και η λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων για έναν χρόνο, παρά την άποψη της τρόικας για λουκέτο.
Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει μετά τις εορτές μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με όχημα και την ελληνική προεδρία της ΕΕ, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση έπειτα από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης.
Η ελληνική προεδρία θα αποτελέσει κατά το Μαξίμου μια καλή ευκαιρία για να προβληθεί το σύνθημα ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη», ενώ ο Πρωθυπουργός έχει ως οδηγό του την Ιρλανδία που βγήκε προ ημερών από το Μνημόνιο, αλλά και την Πορτογαλία που ετοιμάζεται για έξοδο, πιθανότατα στα μέσα του προσεχούς καλοκαιριού.
Βέβαια, για να διαμορφωθούν συνθήκες απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο, πρέπει να κλείσουν τα μέτωπα που υπάρχουν, ενώ και οι συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον θα είναι αναπόφευκτες. Οχι τόσο με την τρόικα, η οποία θα επιμείνει και σε πιο σκληρά μέτρα, αλλά κυρίως για να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα που απορρέουν από τη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές.
Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κάνει το πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές, αφού έχει προηγηθεί η επικύρωση από την ΕΕ του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα σχεδιάσει πολιτικές ανάπτυξης και θα προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για τη λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Επίσης, θα προσπαθήσει να δείξει στην κοινωνία που είναι αρνητική, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις (σ.σ.: η ανταλλαγή ψηφοφόρων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 1 προς 4 εις βάρος της Κεντροδεξιάς με βάση τις μυστικές δημοσκοπήσεις), ότι κάτι αλλάζει με τη μικρή έστω διανομή τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.
Ιδιαίτερα κρίσιμη την επόμενη περίοδο για τον Πρωθυπουργό και στην πορεία προς τις ευρωεκλογές είναι και η εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ. Γι’ αυτό τον λόγο έγινε και προ ημερών, όπως αποκάλυψε το «Βήμα», η κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.
Παρά την αισιοδοξία του κ. Σαμαρά, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, οι ισορροπίες είναι εύθραυστες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ομως κοινή είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει «κόπωση» σε πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έμπειροι πολιτικοί παράγοντες εντοπίζουν και πάρα πολλές αρρυθμίες σε κρίσιμα υπουργεία που δίνουν την αίσθηση ότι η εφαρμογή του προγράμματος έχει βαλτώσει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει το ΠαΣοΚ και τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του, καθιστώντας το άλλοτε κραταιό κόμμα της Μεταπολίτευσης τον πιο αδύναμο κρίκο. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν είναι η καλύτερη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα στη Βουλή ότι οι γαλάζιοι βουλευτές είναι στα όριά τους και ουσιαστικά έδωσαν στα δύο νομοθετήματα της κυβέρνησης «ψήφο ανοχής».
Η πίεση από τους ψηφοφόρους και την κοινωνική βάση της ΝΔ είναι έντονη και αυτό το γνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έχουν και πλήρη γνώση των διαθέσεων της κοινής γνώμης, τόσο από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν όσο και από μυστικές μετρήσεις που διαθέτουν.


Παρασκήνιο
Στοχοποιούν τον Στουρνάρα

Η κατάσταση είναι έκρυθμη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των δυο Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, που δεν είναι διατεθειμένες να στηρίξουν αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ο πόλεμος που ξέσπασε στη Βουλή κατά του κ. Στουρνάρα με αφορμή τη διάταξη για τα πρόστιμα-«φωτιά» που προβλέπονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει μια σειρά τροπολογιών ενώ παραδέχθηκε ότι η διάταξη για τα πρόστιμα ήταν εν αγνοία του Πρωθυπουργού. Ωστόσο επέμεινε ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις και ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ίσχυε. Η επίμαχη διάταξη προέβλεπε πρόστιμα ως και 30%, αλλά και τόκους που φτάνουν από 8,5% ως και 12,5% για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες, γεγονός που οδήγησε πολλούς βουλευτές να απειλήσουν ότι θα την καταψηφίσουν.
Παράλληλα για να αποτραπεί ανταρσία στη διάταξη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εκτυλίχθηκε στο παρασκήνιο ένα μίνι κυβερνητικό θρίλερ. Ο καθοριστικός παράγοντας όμως για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ήταν η αρνητική προδιάθεση του κ. Κ. Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στην αρχή της εβδομάδας με τον Πρωθυπουργό και είχαν μια εκτενή συζήτηση για την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά δεν μίλησαν για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε την επομένη του γεύματος των κκ. Παπούλια – Σαμαρά να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνάντησε και τον κ. Αλ. Τσίπρα διαφωνεί με την επιλογή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Τελικά επελέγη, με την ανοχή της τρόικας, να κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ικανοποιεί και τα όσα είχε ο ίδιος δεσμευθεί δημοσίως για προστασία της πρώτης κατοικίας των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Η κρίση στην παρούσα φάση ξεπεράστηκε, αλλά το κρίσιμο είναι να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα στην κοινωνία, η οποία ακούει ξανά για μίζες στο πολιτικό σύστημα (κατάθεση του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών κ. Αντ. Κάντα), ενώ βλέπει προκλητικές και απαξιωτικές για τον πολιτικό κόσμο συμπεριφορές όπως του πρώην υπουργού κ. Μιχ. Λιάπη.
Πάνω από την κυβέρνηση, που δίνει την αίσθηση του «κουρασμένου δρομέα» κατά την πρόσφατη επισήμανση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πλανώνται το φάντασμα των δημοσκοπήσεων και η ζοφερή πραγματικότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ