Συνδιάσκεψη των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης ως το τέλος Ιανουαρίου και κάλπη για την ανάδειξη των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αναμένεται να προτείνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ η οποία συνεδριάζει σήμερα. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς γύρω από την πρόταση των «58» προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος καθώς έχει δημιουργηθεί ένα ετερόκλητο μέτωπο στελεχών το οποίο δεν θέλει «να κατεβεί το ΠαΣοΚ μεταμφιεσμένο στις εκλογές» και διαμηνύει ότι δεν αποδέχεται «να κάνουν κάποιοι πολιτική στην πλάτη του ΠαΣοΚ».
Ποιος θα τραβήξει πρώτος το πιστόλι


Αν υπάρξει σύγκρουση, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα τραβήξει πρώτος το πιστόλι, μολονότι κανένας δεν εμφανίζεται πρόθυμος για μονομαχία τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Σήμερα όμως συνεδριάζουν και οι «58» για να κάνουν απολογισμό της δράσης τους αλλά και της κατάστασης που διαμορφώνεται από τη στάση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους.
Οι «58» για ένα κομμάτι του ΠαΣοΚ είναι το πρόσχημα. Στην πραγματικότητα, η ένταση προκαλείται επειδή στη μία πλευρά υπάρχει η καχυποψία ότι «ο Βενιζέλος πάει να διαλύσει το ΠαΣοΚ», ενώ η άλλη πλευρά βλέπει σενάρια απομείωσης του ποσοστού του κόμματος στις ευρωεκλογές ώστε να τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας.
Δεν είναι όμως μόνο το ΠαΣοΚ. Ούτε οι «58» θέλουν να κατέλθει στις εκλογές ένα σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο η δική τους Πρωτοβουλία και το ΠαΣοΚ. Ούτως ή άλλως, από την αρχή είχαν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να φτιάξουν ένα νέο κόμμα αλλά να ανασυγκροτήσουν την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Η άρνηση του κ. Φ. Κουβέλη να συναινέσει στον διάλογο δημιουργεί την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο της Πρωτοβουλίας των «58», καθώς η δυνατότητα δημιουργίας της ελληνικής Ελιάς δεν υπάρχει πια.
Υπάρχει όμως μια δυναμική που έρχεται από την κοινωνία και εκφράζεται στις εκδηλώσεις των «58» σε όλη την Ελλάδα. Τα διλήμματα σε αυτή τη φάση δεν τα θέτουν οι πολιτικοί αλλά οι πολίτες που αναζητούν νέα πολιτική έκφραση και μένουν πεισματικά έξω από το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Οι «58» και οι Κινήσεις της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια –παραμένει ερώτημα αν μπορούν να αυτονομηθούν από τα κόμματα του χώρου –και το ΠαΣοΚ δεν θα αφήσει να χαθεί η ευκαιρία για να διευρύνει το ακροατήριό του.
Το πρόβλημα είναι ποιος θα καλέσει ποιον. Αν καλέσει το ΠαΣοΚ, δεν θα ανταποκριθούν οι υπόλοιποι και, αν καλέσουν οι άλλοι, το ΠαΣοΚ μάλλον θα τους γυρίσει την πλάτη. Ο κ. Βενιζέλος σκέπτεται την προοπτική μιας διευρυμένης Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα απευθύνει το κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην ενιαία έκφραση της παράταξης και αποδέχονται την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη, όπου είναι πιθανόν να είναι κεντρικός ομιλητής ο υποψήφιος του ΕΣΚ για την προεδρία της Κομισιόν κ. Μάρτιν Σουλτς. Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει να στήσει κάλπες σε όλη την Ελλάδα για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου. Η ιδέα αυτή συγκινεί πολλούς, σε διάφορους χώρους, επειδή θεωρείται βέβαιον ότι η συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία θα είναι μαζική. Αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης θα λάβει τέτοια δυναμική που τα ερωτήματα θα μεταβληθούν με τρόπο αμείλικτο. Το αν θα είναι ο «ήλιος του ΠαΣοΚ» στο ευρωψηφοδέλτιο είναι δευτερεύον ζήτημα καθώς θα χρειαστεί να τοποθετηθούν ξανά στο νέο τοπίο οι κκ. Φ. Κουβέλης, Α. Λοβέρδος, Γ. Φλωρίδης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.
Κρίσιμη συνεδρίαση


Η στρατηγική των συμμαχιών δίχασε τη ΔΗΜΑΡ και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και στο ΠαΣοΚ. Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος έχασε την ευκαιρία να συνθέσει όλες τις απόψεις στο ΠαΣοΚ όταν, ενώ χειρίστηκε με μαεστρία την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, στη συνέχεια δεν ζήτησε προκαταβολικά την έγκριση των οργάνων του κόμματος για την προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ, ένα κείμενο «πασοκικό» στο μεγαλύτερο μέρος του.
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης έχει θέσει εδώ και καιρό ζήτημα να ξεκαθαρίσει το ΠαΣοΚ ότι η συνεργασία του με τη ΝΔ τελειώνει στις εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι η συνεργασία με τη ΝΔ είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠαΣοΚ δεν θα στηρίξει κοινούς υποψηφίους με τη ΝΔ αλλά κεντροαριστερούς υποψηφίους. Η τοποθέτηση του προέδρου του ΠαΣοΚ, λένε πολλά στελέχη, θα κρίνει το κλίμα της συνεδρίασης.

Θολό τοπίο
Διαφωνίες και προβληματισμοί

Τα λεγόμενα παπανδρεϊκά στελέχη (Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Ντόλιος, Γ. Πεταλωτής, Μ. Οθωνας, κ.ά.), η Κίνηση των «75», ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και ορισμένοι βενιζελικοί, θεωρούν ότι η συμπόρευση με τους «58» δεν δίνει τίποτα στο ΠαΣοΚ, «ενδεχομένως να διώχνει ψηφοφόρους», λένε. Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν είναι βέβαιο αν θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Την ίδια ώρα, τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κατακλύζονται από μηνύματα ψηφοφόρων του κόμματος που διαφωνούν με την απόφαση του συνεδρίου για την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος και των συμμάχων του στις εκλογές.
Ο κ. Σπ. Λυκούδης, πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στον χώρο, παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό την αλλαγή των εσωτερικών ισορροπιών στη ΔΗΜΑΡ. Το ίδιο και η μειοψηφία που είχε διαφωνήσει τόσο με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση όσο και με την απόρριψη της πρότασης των «58», καθώς, όπως λένε, το συνέδριο αντί να ξεκαθαρίσει το στίγμα του κόμματος το θόλωσε ακόμα περισσότερο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ