Ιστορίες κατασκοπείας, υποκλοπές και ένας θάνατος που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Ακόμα και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο του 2005, συνεχίστηκαν οι υποκλοπές σύμφωνα με καταθέσεις και στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία. Παράλληλα εντοπίστηκε ο αμερικανός υπάλληλος της πρεσβείας ο οποίος φέρεται ως ύποπτος παρακολουθήσεων πολιτικών, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και εκατοντάδων πολιτών. Είχε αγοράσει το επίμαχο καρτοκινητό από την Ακτή Μιαούλη.
Στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής έρευνας καλείται να απολογηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση και διαμαρτύρεται έντονα για την κλήση του ενώ κάνει λόγο για «σκευωρία και ποινικοποίηση του ρόλου του βουλευτή».
Ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας έχει εντοπίσει ευρήματα τόσο για την υπόθεση των υποκλοπών όσο και για αυτήν που περιγράφεται ως απόπειρα κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Παράλληλα στα χέρια του εισαγγελέα κ. Χαράλαμπου Λακαφώση βρίσκεται η δικογραφία που αφορά τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, τον Μάρτιο του 2005. Σύμφωνα με τους συγγενείς του και τον συνήγορο της οικογένειας πρόκειται για δολοφονία και όχι αυτοκτονία.
Το ύποπτο καρτοκινητό


Ο ανακριτής Δ. Φούκας κατόρθωσε και πήρε κατάθεση από άνθρωπο που γνωρίζει τα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα την επίμαχη περίοδο πριν από το 2005. Οπως περιγράφεται στο πόρισμα του εισαγγελέα κ. Δημήτρη Δασούλα, πρόκειται για αυτόν που αγόρασε το «ύποπτο» για τις υποκλοπές καρτοκινητό από κατάστημα Vodafone, είναι αμερικανός υπάλληλος της πρεσβείας, 65 χρόνων σήμερα, και έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία του.

Ηταν γνωστός με το ψευδώνυμο Bill και οι ελληνικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία του καθώς και τη διεύθυνσή του στο Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ. Προτίθενται, μάλιστα, σύντομα να υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, προκειμένου να ζητήσουν την εμφάνισή του στα ελληνικά ανακριτικά γραφεία για να αποκαλύψει αν πράγματι άκουγε παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, σύμφωνα με έγκυρη δικαστική πηγή, αναχώρησε από τη χώρα μας από το 2005, αμέσως μετά την αφαίρεση του παράνομου λογισμικού από τον Γιώργο Κορωνιά, και δεν επέστρεψε από τότε.

Κλειδί για το αίτημα συνδρομής είναι η εύρεση φωτογραφιών του συγκεκριμένου ατόμου. Οι φωτογραφίες έχουν εντοπιστεί και θα επιδειχθούν σε μάρτυρα ο οποίος έχει έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας. Αν αναγνωριστεί και από τον υπάλληλο, θα κληθεί από τον ανακριτή, πιθανότατα ως κατηγορούμενος και όχι ως απλός μάρτυρας.
Η έρευνα για Καρχιμάκη


Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, που αφορούσε κυρίως διακίνηση πληροφοριών από υπηρεσίες για την τότε κυβέρνηση, υπήρξε εύρημα που αφορά και τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Μια γυναίκα, η οποία δεν είναι πλέον υπάλληλος της ΕΥΠ, απολογήθηκε για την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, αφού κατηγορείται ότι έδινε διαβαθμισμένα έγγραφα στον κ. Καρχιμάκη. Αφέθηκε ελεύθερη και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μαζί του.
Η έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του πρώην βουλευτή έγινε με βάση αναφορά άλλης υπαλλήλου της ΕΥΠ (της Ε.Λ.), στενής συνεργάτιδας πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ. Στην αναφορά της αναφέρεται σε πρόσκληση του κ. Καρχιμάκη σε εστιατόριο, όπου φέρεται να της είπε: «Φέρε μου και κανένα χαρτί», κάτι που ο ίδιος αρνείται αλλά και η κατηγορουμένη, πρώην υπάλληλος. Σύμφωνα πάντα με την αναφορά, η συνάντηση έγινε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2005. Στον διάλογο παρενέβη και άλλος υπάλληλος της ΕΥΠ, ο Κώστας Αγγελάκης, που κατηγορείται επίσης για παραβίαση μυστικών της πολιτείας. Ο Αγγελάκης φέρεται να ρώτησε «τι χαρτιά είναι αυτά;» για να πάρει την απάντηση από την πρώην υπάλληλο «του δίνουμε το ενημερωτικό που παίρνει και ο Πρωθυπουργός»… Ο κ. Καρχιμάκης αρνείται ότι έπαιρνε ενημερωτικό σημείωμα και εκφράζει την απορία γιατί η αναφορά δεν έγινε από το 2005.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο εντοπίστηκαν έγγραφα διαβαθμισμένα τόσο της ΕΥΠ όσο και του στρατού. Με βάση αυτά τα ευρήματα έχει κληθεί να απολογηθεί για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας.
Ο ίδιος ο Μιχάλης Καρχιμάκης επιμένει ότι ουδέποτε πήρε έγγραφα της ΕΥΠ και ότι τα ευρήματα στο σπίτι του είναι η δικογραφία του Βατοπαιδίου και έγγραφο της αεροπορίας, το οποίο είχε για χρήση κοινοβουλευτικού έλέγχου, αφού ήταν και υπεύθυνος του τομέα Αμυνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ