Με στόχο την είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ή ακόμη και δισεκατομμυρίων ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί τη συμφωνία με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για έλληνες καταθέτες και να εισπράξει φόρους επί των τόκων καταθέσεων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε πρόσφατα με την ομοσπονδιακή υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας κυρία Eveline Widmer-Schlumpf στο πλαίσιο συνόδου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών που ιδρύθηκε το 1960 από ευρωπαϊκά κράτη που δίσταζαν να ενταχθούν πλήρως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και έχει μέλη της την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε στην ελβετίδα υπουργό Οικονομικών ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι τεράστιο και ότι προσβλέπει στη βοήθεια των ελβετικών αρχών για να περιοριστεί η μάστιγα που πλήττει την ελληνική κοινωνία.
Ο ίδιος διεκδικεί την ανταλλαγή πληροφοριών και ένα μέρος από τον φόρο που επιβάλλεται στους τόκους των καταθέσεων, όπως έχει συμβεί με άλλες χώρες.
Φοροδιαφυγή


Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες και προέρχονται από Ελληνες.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των χρημάτων είναι είτε προϊόν φοροδιαφυγής είτε προϊόν φοροαποφυγής, ενώ ένα μικρότερο μέρος μπορεί να δικαιολογηθεί από δραστηριότητες που έχουν ήδη φορολογηθεί.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελβετία έχει τον μηχανισμό και τα στοιχεία να αποκαλύψει μέρος της φοροδιαφυγής που μαστίζει την Ελλάδα, ενώ στη συζήτηση που έγινε με την ελβετίδα υπουργό Οικονομικών υπήρξε αναφορά και για όσους έβγαλαν τα τελευταία χρόνια τα χρήματά τους στο εξωτερικό και είναι γνωστοί στις ελληνικές Αρχές μέσω των εμβασμάτων που έχει καταγράψει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ίδια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές, ενώ φαίνεται να είναι κοντά η συμφωνία να πληρώνουν οι έλληνες καταθέτες στην Ελβετία φόρο επί των καταθέσεών τους για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Οσοι θέλουν να γνωστοποιηθούν στην Ελλάδα τα στοιχεία τους δεν θα επιβαρυνθούν με τον «φόρο ανωνυμίας» αλλά θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ και των άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονoμικών τα τελευταία χρόνια 24.710 φορολογούμενοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό περίπου 6,9 δισ. ευρώ και από έναν πρώτο έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών φαίνεται ότι αυτά τα ποσά ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να αποδείξουν πως τα εισοδήματα αυτά δεν είναι «μαύρα» μπορεί να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους 2,5-3,5 δισ. ευρώ.
Αν σε αυτά τα χρήματα προστεθούν άλλα 800 εκατ. – 2 δισ. ευρώ φόροι επί των καταθέσεων που κατέχουν Ελληνες στην Ελβετία και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ένα σημαντικό «μαξιλάρι» στη μάχη της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων και της αποφυγής νέων φοροεισπρακτικών μέτρων.
Αγκάθι το απόρρητο


Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας διεξάγει ομάδα εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη.
Αγκάθι στην όλη διαδικασία είναι το αυστηρό τραπεζικό απόρρητο που διατηρούν οι ελβετικές Αρχές και είναι άλλωστε το κίνητρο που παρέχεται στους πλουσίους όλου του πλανήτη να εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους στις ελβετικές τράπεζες.
Με βάση πάντως άλλες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποδίδει στις παραπάνω χώρες ως και το 40% του κεφαλαίου με αντάλλαγμα τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων των καταθετών στις παραπάνω χώρες.
Σύμφωνα με συντηρητικές προβλέψεις, στις ελβετικές τράπεζες οι έλληνες καταθέτες διατηρούν περίπου 30 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι το ποσό ανέρχεται σε 200 δισ. ευρώ!