Η ActionAid αποτελεί διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και της ανισότητας στις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου. Οι εργαζόμενοι εντάσσονται σε ένα κλίμα πλήρους ισότητας, όπου το συναίσθημα του «ανήκειν» είναι διάχυτο και η προθυμία προσφοράς καθίσταται ορισμένες φορές και αυτοσκοπός. Για τον λόγο αυτόν, ξεκινώντας ήδη από τη διαδικασία πρόσληψης, η οργάνωση συζητεί με τον υποψήφιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αντίληψή του για τον ορισμό της αναπτυξιακής βοήθειας και τα προσωπικά του κίνητρα για εργασία σε μία ΜΚΟ. Παράλληλα, εστιάζει στη διασφάλιση της εγκαθίδρυσης συμμετοχικής εργασιακής κουλτούρας και της πολιτικής ανοιχτής πληροφόρησης.
Το έργο της ActionAid αποτελεί εξ ορισμού δυνατό κίνητρο για τους εργαζομένους της. Υποστηρικτικά σε αυτό, η οργάνωση διεξάγει συχνές παρουσιάσεις με οπτικο-ακουστικό υλικό από τις κοινότητες, με μαρτυρίες κατοίκων και συναδέλφων που ταξιδεύουν σε αυτές όπου διαφαίνεται το αντίκτυπο του έργου τους. Επίσης, οι επιτυχίες της οργάνωσης αναρτώνται στο εσωτερικό newsletter (STARATA) και στο περιοδικό «Αξιον Λόγου». Η οικειοποίηση του έργου της ActionAid αποτελεί βασικό οργανωσιακό στόχο για τη Στρατηγική 2012-2017, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα κεντρικά του οργανισμού ζητούν τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στην καταγραφή των προτάσεών τους σε θέματα σχετικά με τους διεθνείς στρατηγικούς στόχους και τη λογοδοσία. Η συμμετοχικότητα των εργαζομένων της ActionAid θεωρείται δεδομένη αφού η γνώμη τους εισακούγεται σε διεθνές επίπεδο.
Η ισότητα των εργαζομένων υπογραμμίζεται μέσα από την επικοινωνία με τη διοίκηση με το σύστημα αξιολόγησης 180°, αλλά και τις τακτικές συναντήσεις του προσωπικού. Αναφορικά με την ισότητα μεταξύ των φύλων, η οργάνωση δέχεται ανά 2 έτη εσωτερικό έλεγχο από την ActionAid International και παράλληλα προωθούνται οι γυναίκες σε θέσεις διευθυντικές, αφού κάθε γραφείο οφείλει να δηλώσει την αναλογία γυναικών και ανδρών με στόχο την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε καίριες θέσεις ευθύνης.
Η αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων, αν και αποτελεί ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης για τον οργανισμό, δεν μεταφράζεται σε αύξηση μισθού ή έξτρα παροχές. Η οργάνωση βασιζόμενη στο κίνητρο για παροχή βοήθειας και όχι αύξηση του προσωπικού εισοδήματος επιβραβεύει τους εργαζομένους παρέχοντας επιπλέον μέρες άδειας, δυνατότητα συμμετοχής ως συνοδοί σε εθελοντικό ταξίδι, συνοδευόμενα πάντα από θερμά e-mail ευχαριστήρια για την προσφορά τους.
Τέλος, η ActionAid σεβόμενη ιδιαίτερα την ισορροπία της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, παρέχει 15 ημέρες άδεια πατρότητας και ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τους νέους γονείς ώστε να διευκολύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ