Η Unilever είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως. Τα προϊόντα της πωλούνται σε πάνω από 190 χώρες, ενώ παράγει περισσότερα από 400 επώνυμα προϊόντα στους τομείς των Τροφίμων, των Παγωτών, της Οικιακής και Προσωπικής φροντίδας και Υγιεινής. Στην Ελλάδα, η Unilever, που δραστηριοποιείται με την επωνυμία Ελαΐς-Unilever Hellas AE, πρόσφατα ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία το νέο κέντρο Διανομής & Αποθήκευσής της στο Σχηματάρι Αττικής. Με το έργο αυτό ολοκληρώθηκε το 4ετές πλάνο επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Ο σεβασμός της προσωπικής ευημερίας των ανθρώπων της Ελαΐς-Unilever εδραιώνεται μέσα από μια πληθώρα παροχών και διευκολύνσεων. Στην άδεια μητρότητας η εργαζόμενη παίρνει 45 παραπάνω εργάσιμες ημέρες πληρωμένης άδειας με ευελιξία στο μειωμένο ωράριο, καθώς και τρεις επιπλέον μισθούς.
Επίσης παρέχονται επιδότηση αγοράς πολυεστιακών φακών για όσους εργάζονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, οδοντιατρική κάλυψη (ως 880 ευρώ τον χρόνο), δώρο γάμου και γέννησης παιδιών, προϊόντα της εταιρείας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα μαζί με διατακτικές, επιδότηση φαγητού στην καντίνα της εταιρείας, γυμναστήριο στα κεντρικά της εταιρείας κ.ά. Υπάρχει ευελιξία στα ωράρια των εργαζομένων, δίδεται η δυνατότητα αποχώρησης νωρίτερα τις Παρασκευές και τηλεργασίας μία φορά την εβδομάδα με πληρωμένο εξοπλισμό.
Υπάρχει πρόγραμμα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης για όσους έχουν συμπληρώσει πάνω από 10 έτη υπηρεσίας στην εταιρεία. Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι παραλαμβάνουν ως αναγνώριση από την εταιρεία ένα επώνυμο ρολόι στη 15ετία και έναν ολόκληρο μεικτό μισθό με τη συμπλήρωση 25ετίας.
Η εταιρεία προσφέρει κάποιες παροχές εστιασμένες στην ενίσχυση της οικογένειας των εργαζομένων, όπως είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα παιδιά των υπαλλήλων και η βράβευση των παιδιών που αριστεύουν.
Με τη φιλοσοφία «Winning with People» η εταιρεία εστιάζει στην εκπαίδευση και στην ενεργοποίηση των εργαζομένων για επιτυχή αποτελέσματα παρέχοντας επιδοτήσεις για συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα και μαθήματα ξένων γλωσσών.
Μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία της συντροφικότητας οι εργαζόμενοί της προσφέρουν συχνά εθελοντικά τον χρόνο τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: α) η πρόσφατη βοήθεια που προσέφεραν στην ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου του Εργοστασίου Ελαΐς, βάφοντας τοίχους, διακοσμώντας το με μακέτες προϊόντων αλλά και έργα τέχνης παλιών συναδέλφων και β) η εθελοντική βοήθεια να συσκευάσουν και να μοιράσουν σχολικά είδη σε 4.000 παιδάκια Δημοτικού, σε 27 σχολεία κοντά στα γραφεία, εργοστάσια και αποθήκες της εταιρείας.
Επίσης διοργανώνονται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις για τα λανσαρίσματα και τις επιτυχίες των προϊόντων, εκδηλώσεις για τους συνταξιούχους, καθώς επίσης και εκπλήξεις για τη Γιορτή της Γυναίκας ή με άλλες αφορμές.
Επιπροσθέτως, η εταιρεία είναι χορηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας των εργαζομένων της και συμμετέχει στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Το 2012 πραγματοποιήθηκε παγκόσμια έρευνα προς τους εργαζομένους της Unilever για να ψηφίσουν ποια από τις 5 διεθνείς οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται η εταιρεία παγκοσμίως επιθυμούν να στηρίξουν. Κάθε ψήφος ισοδυναμούσε με 1 ευρώ δωρεά στον φορέα επιλογής τους και η ελληνική συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, η τρίτη κατά σειρά στην Ευρώπη.
Σπύρος Δεσύλλας, πρόεδρος της εταιρείας Ελαΐς-Unilever Hellas:
Είμαστε σαν μια πολύτεκνη οικογένεια

Αν με ρωτήσει κανείς τι είναι αυτό που μας έφερε στην πρώτη θέση, στην κορυφή του καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος για το 2013, μάλλον θα το αποδώσω στην τύχη. Γιατί πάνω απ’ όλα νιώθω τυχερός που συνεργάζομαι με 800 καταπληκτικούς ανθρώπους, πολλούς από τους οποίους αντικρίζω καθημερινά στα κεντρικά γραφεία, στα εργοστάσια και στις αποθήκες της εταιρείας. Είναι οι συνάδελφοι που με κάνουν να χαμογελώ που βρίσκομαι σε αυτή την καταπληκτική οικογένεια, την οικογένεια της Ελαΐς-Unilever Hellas. Επειτα από 37 χρόνια δουλειάς σε αυτή την εταιρεία τα πράγματα που την κάνουν για μένα ξεχωριστή είναι πολλά. Και οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνθηκα πολύ υπερήφανος και συγκινημένος όταν διάβασα κάποια από τα σχόλια των ανθρώπων αυτών για την εταιρεία. Οταν είδα ότι και εκείνοι τη βλέπουν σαν πολύτεκνη οικογένεια, σαν ομάδα, σαν δική τους εταιρεία, σαν το σπίτι τους.
Παρά τον ηγετικό ρόλο που έχουμε στην αγορά, καθημερινό μέλημα όλων μας είναι να διατηρούμε ένα κοινωνικό προφίλ όπου ο εργαζόμενος είναι στο επίκεντρο και είμαστε μαζί στα καλά αποτελέσματα αλλά και στις δύσκολες στιγμές. Σε μια εποχή αποβιομηχάνισης και επενδυτικής άπνοιας, η εταιρεία μας, σε πείσμα των καιρών, προχωρεί σε επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών της. Μέλημά μας ήταν και είναι να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, κάτι που έχουμε καταφέρει, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Γι’ αυτό για εμάς στην Ελαΐς-Unilever Hellas δεν ετέθη ποτέ το δίλημμα αν μένουμε ή φεύγουμε. Και αυτό είναι που κάνει τους εργαζομένους μας να αισθάνονται ασφάλεια και να δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τους τη στάση απέναντι στην εταιρεία. Κλείνοντας παραθέτω ένα σχόλιο εργαζομένου μας που νομίζω ότι αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το εργασιακό περιβάλλον μας: «Κι αν άρχιζα αύριο την καριέρα μου από την αρχή, το όνειρό μου και πάλι θα ήταν να δουλέψω γι’ αυτή την εταιρεία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ