Πτώση κατά 1,8% (μεγαλύτερη από όση ανέμεναν οι ειδικοί) σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν είχε καταγραφεί επίσης πτώση 1,2% συγκριτικά με το Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση των εξαγωγών μόλις κατά 0,1% στη Γερμανία τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα έπεσαν και οι εισαγωγές κατά 0,3% στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ενώ οι ειδικοί ανέμεναν μείωσή τους μόνο κατά 0,2%.
Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ότι ούτε η γερμανική οικονομία μένει αλώβητη από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και σε παγκόσμιο επίπεδο, που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προσφάτως έρευνα της Markit έδειξε άλλωστε ότι οι κλάδοι της βιομηχανίας και των υπηρεσιών αναπτύσσονται στη Γερμανία με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών.
«Οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία έρχονται από το εξωτερικό. Αυτό δείχνουν τα σημερινά στοιχεία», σημείωσε ο οικονομικός αναλυτής της Commerzbank Κριστόφ Βέιλ.
Στη Γαλλία, πάντως, η οποία συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών, ανακοινώθηκε αύξηση των εξαγωγών τον Ιούλιο κατά 0,3% συγκριτικά με τον Ιούνιο. Εντυπωσιακό άλμα 2,9% έκαναν οι εισαγωγές. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αύξηση των εισαγωγών διυλισμένων πετρελαϊκών παραγώγων, στην αύξηση των εισαγωγών εξοπλισμού για τις μεταφορές και επίσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας διευρύνθηκε στα 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από τα 5,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Η διεύρυνσή του, όμως, δείχνει και κάτι θετικό: ότι οι Γάλλοι, παρά την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη και διεθνώς, έχουν το κουράγιο να καταναλώνουν!