Δραματικούς τόνους για την «απρόβλεπτη» – όπως θεωρεί – πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις που έρχονται πιέζοντας όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους έδωσε ο πρώην υπουργός, πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Τ. Γιαννίτσης, σε επιστολή που απέστειλε τις ημέρες του Πάσχα στους 2.476 εργαζόμενους της επιχείρησης και τις οικογένειες τους.

Η κίνηση του προκάλεσε αντιδράσεις στους συνδικαλιστές της επιχείρησης που προετοιμάζονται για νέο γύρο δεκαήμερων κινητοποιήσεων διεκδικώντας αυξήσεις σστα πακέτα των απολαβών τους (φθάνουν και τους 17 μισθούς ετησίως), αλλά και προβληματισμό σε όλους τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις που έρχονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τρισέλιδη επιστολή, μετά τις οικογενειακές ευχές, αναφέρεται στα προβλήματα της οικονομίας που καθορίζουν και την πορεία της εταιρίας.

Λέει χαρακτηριστικά:
«Το πρόβλημα ξεπερνάει τα θέματα της ΕΣΣΕ. Το πρόβλημα αφορά την εταιρική στρατηγική μας σε περίοδο μιας πρωτόγνωρα θεμελιακής κρίσης. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης περιόδου αβεβαιοτήτων και απρόβλεπτων εξελίξεων. Το κρίσιμο διακύβευμα που αντιμετωπίζουμε για τον Ομιλό μας, είναι με ποιους σοβαρούς κινδύνους πιθανό να τεθούμε αντιμέτωποι, σε τι απρόβλεπτες ή ακραίες καταστάσεις μπορεί να βρεθούμε, ποιά είναι τα ευαίσθητα σημεία μας και αν θα κάνουμε κάτι για να προετοιμαστούμε. Αν στην ουσία, θα πάρουμε μέτρα ατομικής και συλλογικής αυτοπροστασίας. Η μόνη βεβαιότητά μας είναι ότι αύριο θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες είναι, ούτε τι σημαίνουν. Αν περιμένουμε να τις δούμε για να αισθανόμαστε σίγουροι ότι αυτές είναι εκεί, χάσαμε. Έχουμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε και να μην πέσουμε στην παγίδα της αφέλειας, της αδιαφορίας ή της ελαφρότητας. Όποιος έχει οικογένεια, παιδιά ή νοιάζεται για το αύριο, καταλαβαίνει ότι οι καιροί δεν είναι για τέτοια».

Στη συνέχεια αναφέρεται στις πιέσεις που δέχεται ο Ομιλος των Ελληνικών Πετερελαίων, δεδομένου ότι το 2010 η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε κατά 13,5% ενώ υπήρξαν σοβαρές δυσκολίες αποπληρωμής των προιόντων από πελάτες της επιχείρησης.

Ο κ. Γιαννίτσης, κλείνοντας τη φορτισμένη επιστολή του σημειώνει:
«Προς όλες και όλους, τελικά, έχω μια και μόνο πρόταση. Να στηριχτείτε στην δική σας αντίληψη και κρίση, αφήνοντας στην άκρη όσα λέγονται από κάθε τρίτο (εννοώ εμάς, τη διοίκηση, ή τα σωματεία σας ή και έξω από το χώρο της εταιρίας), να κατανοήσετε ενδόμυχα, μόνοι σας, με άκρα υπευθυνότητα, τι θεωρείτε κρίσιμο για εσάς, ως εργαζόμενοι του Ομίλου και ως πολίτες μιας χώρας που πέρασε εν ριπή οφθαλμού από τη μια όχθη στην άλλη -και που δεν ξέρει ακόμα που θα βρεθεί.

»Τελικά, να αποφασίσετε, πάντα με την δική σας κρίση, μακριά από στερεότυπα, ιδεοληψίες και πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση, αν θα στηρίξετε στο να σιγουρέψουμε το δεύτερο σπίτι σας και ένα παραγωγικό Ομιλο, τον οποίο το δοκιμαζόμενο κοινωνικό σύνολο μας έχει εμπιστευτεί για να τον προστατέψουμε απέναντι σε κάθε κίνδυνο κλυδωνισμού και όχι για να τον δούμε ως προσωπική ιδιοκτησία μας».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Γιαννίτση