Η πόλη της Λευκάδας αρχικά είχε αναπτυχθεί γύρω από το κάστρο, αλλά οι Βενετοί αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, κοσμώντας τη με τη χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική. Τα πράγματα άλλαξαν όταν έγινε ένας μεγάλος καταστροφικός σεισμός, το 1825, την περίοδο που το νησί τελούσε υπό βρετανική κατοχή. Η πόλη ξανακτίστηκε με άλλα κριτήρια και η λαμαρίνα επιλέχθηκε να ντύσει τις προσόψεις των σπιτιών σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς της εποχής, δίνοντας ένα πολύχρωμο πρόσωπο σε όλο το ιστορικό κέντρο. Στο καλαίσθητο αποτέλεσμα συνηγορούν τα γοητευτικά σοκάκια, οι μικρές πλατείες, τα παλιά αρχοντικά που εναλλάσσονται με εκκλησιές και οι πλακόστρωτοι πεζόδρομοι. Η Λευκάδα, ως πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, έχει πάντα ζωή. Σε παρακινεί να την περπατήσεις, να την ανακαλύψεις, να βρεις εκείνα τα σημεία που γρήγορα θα γίνουν δικά σου.
Παραλία ή κέντρο;
Είναι όμορφος ο παραλιακός δρόμος της πόλης. Με τα πολλά μαγαζιά, την περαντζάδα, το γραφικό ξύλινο γεφυράκι και την ασταμάτητη ροή του κόσμου, είναι βέβαιο ότι θα κάνετε πολλές φορές τη βόλτα του. Στην είσοδο της πόλης το φρούριο της Αγίας Μαύρας, ένα πραγματικό κόσμημα, θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχη θέα, να μεταφερθείτε νοητά σε άλλες εποχές, να συνδεθείτε καλύτερα με το νησί. Εκεί και ο μικρός ναός της Αγίας Μαύρας που κτίστηκε το 1888 και η όποια εργασία αποκατάστασής του γίνεται με ήπιο, θεμιτό τρόπο. Γύρω από τον παραλιακό δρόμο, θα βρείτε πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Δημαρχείο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης.

Η παραλία της πόλης της Λευκάδας είναι γραφική και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Φωτό: Shutterstock
Το κέντρο της, βέβαια, έχει άλλη χάρη. Θα το προσεγγίσετε διασχίζοντας την οδό Ι. Μελά από την παραλία, θα ανακαλύψετε την αγορά της, θα σταματήσετε πολλές στιγμές για να απαθανατίσετε τις ομορφιές και θα βρεθείτε στην κεντρική πλατεία με τα εστιατόρια και τα τραπεζάκια, για να απολαύσετε το φαγητό σας ή να δοκιμάσετε ένα από τα τοπικά κρασιά. Αυτός ο δρόμος φιλοξενεί όλες τις μεγάλες γιορτές και αποτελεί το εμπορικό κέντρο του νησιού. Ακόμα και αν επιλέξετε να μείνετε στην ενδοχώρα ή κοντά σε κάποια από τις διάσημες παραλίες, είναι βέβαιο ότι το κέντρο θα μονοπωλήσει πολλές φορές το ενδιαφέρον σας.
Η περίφημη Φρύνη
Όταν η Φρύνη Συκιώτη ήρθε από την Αθήνα στη Λευκάδα, αρχικά για σεζόν, ο μόλος ήταν άδειος, τόσο από μαγαζιά όσο και από σκάφη. Σήμερα το εστιατόριό της βρίσκεται μπροστά από ένα στόλο με ιστιοπλοϊκά και κότερα και ανάμεσα σε διάφορα μαγαζιά. Αν δεν σας έχουν μιλήσει για αυτήν, μπορεί και να την προσπεράσετε ή να μην πιστέψετε ότι μέσα από την κουζίνα της βγαίνουν διαμαντάκια, συνταγές με ψυχή και φαγητά που υπηρετούν την παράδοση του τόπου.

Η Φρύνη Συκιώτη στο μόλο της Λευκάδας. Φωτό: Γιώργος Αδάμος
Η Φρύνη ήταν φίλη με την αείμνηστη Εύη Βουτσινά και ξεκίνησε μαγειρεύοντας συνταγές της. Και το μαγαζί της, από ένα μικρό ουζερί με μεζέδες, πρωτοποριακούς για την εποχή, άρχισε να εξελίσσεται σε μια ταβέρνα με ουσία που, χρόνο με το χρόνο, παρουσίαζε νέα πιάτα. Πλέον στη Φρύνη θα απολαύσετε ψαράκια σαβόρο, σουπιές με το μελάνι τους αλλά και σουπιές γιουβέτσι με χόρτα, μύδια με ρύζι και ένα σωρό άλλα πιάτα που θα σας μυήσουν στις αληθινές γεύσεις της Λευκάδας. Μαζί της στην κουζίνα είναι ο Σπύρος Λογοθέτης.
Φρύνη στο Μολο
Δημ. Γολέμη 12, Λευκάδα, τηλ. 26450-24879
Σουπιές μαγειρεμένες με το μελάνι τους από τη Φρύνη

Φωτό: Γιώργος Αδάμος
Χρόνος προετοιμασίας: 30′, Χρόνος μαγειρέματος: 45′, Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 6 μερίδες
- 6 μέτριες σουπιές με το μελάνι τους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε με προσοχή το σακουλάκι με το μελάνι από το σώμα των θαλασσινών και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με λίγο νερό.
- Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό με το μελάνι και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα θαλασσινά.
- Σερβίρουμε τις σουπιές με ρύζι ή κριθαράκι.
