Αν θα θέλαμε να είμαστε τυπικοί στη μεγάλη νηστεία της εκκλησίας που ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί το Πάσχα, θα έπρεπε αυτό το διάστημα να ξεχάσουμε το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, αλλά και το κρασί ή το λάδι, που επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Βέβαια, πολλοί από εμάς ακολούθησαν μια δική τους μορφή νηστείας, περισσότερο ως ευκαιρία μιας πιο ισορροπημένης διατροφής, αποκλείοντας από την καθημερινότητά τους κατά κύριο λόγο το κρέας, τα πουλερικά, άντε και τα ψάρια. Κι αν κάποτε αυτή η διαδικασία απαιτούσε κόπο, θυσία και πείνα, τα τελευταία χρόνια, με όλα τα plant-based μαγαζιά της πόλης, νομίζουμε ότι κανείς δεν έπεσε στο κρεβάτι με άδειο στομάχι. Εκτός αυτού, στην Αθήνα υπήρχαν ανέκαθεν νηστίσιμες επιλογές που δεν υπολείπονταν σε νοστιμιά, το αντίθετο μάλιστα. Ξεκινώντας από τα τραγανά κουλούρια και φτάνοντας μέχρι τους λαχταριστούς, βουτηγμένους σε αγνό μέλι λουκουμάδες, η πόλη σε αποζημιώνει με γευστικές μπουκιές σε κάθε σου βήμα.

Λουκουμάδες με μπόλικη κανέλα, κάθε δαγκωνιά να σκάει αρώματα στο στόμα.
Φωτ.: Χρήστος Καββούρης
Οι λουκουμάδες
Οι υπέροχοι και ιστορικοί λουκουμάδες Κρίνος, με τη χαρακτηριστική τρύπα στη μέση, βουτηγμένοι σε ελληνικό μέλι. Τραγανοί όπως τους θυμόμαστε από παλιά, το απόλυτο γλυκό της νηστείας και όχι μόνο. Συνδυάζονται υπέροχα με το soft ice creamπου θα βρείτε στο ίδιο κατάστημα, μετά το Πάσχα φυσικά, όταν αρχίσουμε να μετράμε επίσημα τα παγωτά.
Τα ρεβιθένια κεφτεδάκια
Το street food με επιρροές Ανατολής που αγαπάμε να απολαμβάνουμε στους δρόμους της Αθήνας. Αυτή η αραβική πίτα με τα καλοτηγανισμένα φαλάφελ που δεν κρατούν το λάδι τους, την επίσης τηγανιτή μελιτζάνα, την σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι και την σος από ταχίνι, προσφέρει ενέργεια, χορταίνει και έχει υπέροχη γεύση που ποτέ δεν βαριόμαστε.

Απίστευτα νόστιμο φύλλο και αρωματική γέμιση με εποχικά χόρτα. Τίποτα καλύτερο! Φωτ.:Χρήστος Καββούρης
Χορτόπιτα χωριάτικη
Το Άριστον άνοιξε τις πόρτες του το 1906 και από τότε φαίνεται να μην έχει σταματήσει λεπτό τη λειτουργία του. Αν και μεγάλη πρωταγωνίστρια του είναι η κουρού, με συνταγή από την Πόλη παρακαλώ, στο εμβληματικό μαγαζί φτιάχνονται πολλές και διάφορες παραδοσιακές πίτες. Την περίοδο της Σαρακοστής υπάρχουν και νηστίσιμες εκδοχές, με αγαπημένη μας την χορτόπιτα, όπως ακριβώς θα την έφτιαχνε η γιαγιά μας.

Ζυμαρικά με ντομάτα και βασιλικό από τα Mailo’sThe Pasta Project.
Φώτο: Χρήστος Καββούρης
Ζυμαρικά στο χέρι
Δεν το συνηθίζαμε αλλά το μάθαμε και αυτό. Ζυμαρικά al dente, με σάλτσες της αρεσκείας μας για ένα πλήρες γεύμα που μπορούμε να απολαύσουμε τριγυρίζοντας στην πόλη ή χαλαρώνοντας σε ένα παγκάκι και απολαμβάνοντας τα παιχνίδια του καιρού που αυτή την άνοιξη είναι όσο κυκλοθυμικός πρέπει. Επιλέγουμε ριγκατόνι για να χώνεται με άνεση στην τρύπα η νηστίσιμη σαλτσούλα μας και προχωράμε.

Ψαράκι, καλαμαράκι ή γαριδάκι από τον Ζήση στην Αθηναΐδος.
Φωτ.: Χρήστος Καββούρης
Το θαλασσινό χωνάκι
Οι γαρίδες, που είθισται να τις λέμε το κρέας της θάλασσας, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία αλλά και ξεχωριστή νοστιμιά. Το ψιλό γαριδάκι, δε, τηγανισμένο σωστά και σερβιρισμένο στο χωνάκι, είναι ένα από τα street food που αγαπάμε τη Σαρακοστή αλλά και κάθε άλλη μέρα. Αν, μάλιστα, κρατάμε στο άλλο χέρι και μια κρύα μπύρα, θα δώσουμε στη νηστεία μια άλλη διάσταση, τουλάχιστον πιο χαλαρή, ίσως και πιο απενοχοποιημένη.

Πατάτες τηγανητές στο χέρι, με προβλεπόμενο χώρο και για μαγιονέζα, από το tragana.gr.
Φωτ.: Χρήστος Καββούρης
Πατά-πατά-πατί πατάτα μου τηγανητή
Έτσι κάπως τα λέει ο Ευγένιος Τριβιζάς, αποθεώνοντας τη μεγάλη μας παιδική αγάπη που δε θα αρνηθούμε ποτέ, όσο και αν μεγαλώσουμε. Η πιο απλή, άμεση και ερωτική εκδοχή του streetfood, η τραγανή απόλαυση που δε θέλουμε ποτέ να τελειώσει αλλά ούτε και να τη μοιραστούμε. Εδώ δεν μιλάμε για θρεπτική αξία, αλλά για ευτυχία. Αρκεί, βέβαια, να είναι σωστά τηγανισμένη αλλά και αλατισμένη όσο πρέπει.

Το πόστο τουΓιώργου Ζαρκαδουλα στην Ερμού, με τη φουφού του στα κόκκινα.
Φωτ.: Χρήστος Καββούρης
Ψητά κάστανα και καλαμπόκια
Το πιο νόστιμο και εύκολο σνακ που παραδοσιακά βρίσκουμε σε πολλούς δρόμους της Αθήνας για να μη μένουμε ποτέ νηστικοί. Τα κάστανα, εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, συναγωνίζονται σε θρεπτικότητατο ταπεινό καλαμπόκι, που επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ζεστά, με γλυκιά, παρηγορητική γεύση, είναι ικανά να κατευνάσουν την πείνα μας με τον πιο υγιεινό τρόπο. Επιπλέον, κάθε φορά που τα επιλέγουμε είναι σα να ταξιδεύουμε στο χρόνο, σαν να βρισκόμαστε για λίγο στην παλιά Αθήνα. Δεν το λες και λίγο.

Τα κουλούρια πάνε δυο δυο, όλοι το ξέρουν αυτό.
Φωτ.: Χρήστος Καββούρης
Τραγανό ή όχι; Το κουλούρι Θεσσαλονίκης
Το ταπεινό κουλούρι , που το βρίσκουμε είτε μαλακό, είτε πιο ξεροψημένο και λεπτό, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά σνακ, και ο λόγος βρίσκεται στο σουσάμι, πλούσιο σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, αλλά και σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνες. Επιπλέον, τρώγεται εύκολα χωρίς να μας λερώνει και ταιριάζει τέλεια με το τρίγωνο τυράκι που προσφέρεται μαζί, όταν θέλουμε να κάνουμε την αλητεία και να ξεγελάσουμε την απλότητα του.

Η Ειρήνη Παππά γεμίζει το χάρτινο κύπελό μας με την αρωματική σούπα του Feyrouz.
Μου ‘πες, σούπα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο θρεπτικό από μια σούπα στο χέρι, μια vegan σούπα που πλημμυρίζει από νοστιμιά, με το επιπλέον πλεονέκτημα της θαλπωρής που σου προσφέρει. Παντζάρι, τζίντζερ, ξινόμηλο, καρότο και πορτοκάλι, μια τέλεια ένωση υλικών που σε γεμίζουν ενέργεια και σε ζεσταίνουν σαν εικονική αγκαλιά, η απόλυτη πρόταση της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας που βρίσκεται μπροστά μας.
