Κατεπείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την ενδεχόμενη ευθύνη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για την ποινική μεταχείριση του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας του 11χρονου παιδιού στην Ηλεία.

Η υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη προκάλεσε τα άμεσα αντανακλαστικά τόσο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάππα και της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργίας Αδειλίνη οι οποίες παρενέβησαν θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν σαφές μήνυμα όχι μόνο στο εσωτερικό της δικαιοσύνης αλλά και προς την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 37χρονος θείος της άτυχης 11χρονης, παραδέχτηκε πως αποπειράθηκε να βιάσει την 11χρονη και εκείνη του αντιστάθηκε. Στη συνέχεια τον απείλησε ότι θα μιλήσει στους γονείς της και για αυτό την σκότωσε με το κατσαβίδι.

Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του καθ’ ομολογία δράστη.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή το 11χρονο κορίτσι φέρει τραύματα από το κατσαβίδι με το οποίο το χτύπησε ο δράστης. Από αυτά το ένα αποδείχτηκε μοιραίο αφού έπληξε ζωτικά του όργανα και το οδήγησε στο θάνατο.

Συγκεκριμένα φέρει τραύμα στην καρδιά και την σπλήνα. Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια βιασμού του 11χρονου κοριτσιού.

«Γιατί τον άφησαν ελεύθερο»

Η δίκη και η καταδίκη του κατηγορούμενου έγινε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ζακύνθου το 2020 για βιασμό 14χρονης ανήλικης. Το δικαστήριο, όπως προκύπτει από την απόφαση, την οποία ζήτησε άμεσα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, ελήφθη χωρίς ιδιαίτερη αιτιολογία που έδωσε αναστολή στην έκτιση της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το εφετείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο κατηγορούμενος από τότε δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο καθώς είχε αμετάκλητη καταδίκη για σωματικές βλάβες, κλοπή και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ηδη ο Άρειος πάγος ζήτησε να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες των τριών δικαστών που μετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου που χορήγησε την αναστολή στον καταδικασμένο για  βιασμο και ασέλγεια σε βάρος ανήλικης  (και οι τρεις γυναίκες, όπως γυναίκα ήταν και η εισαγγελέας της δίκης).

Οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον 37χρονο από το δικαστήριο της Ζακύνθου ήταν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ζούσε στον νομό Ηλείας και απαγόρευση να πλησιάζει το θύμα, δηλαδή την 14χρονη.

Πέραν τούτου το εφετείο του κατηγορούμενου  είχε προσδιοριστεί για το 2022, όμως η δίκη δεν έγινε λόγω του ότι δεν είχε δικηγόρο, το δικαστήριο όρισε δικηγόρο και προσδιορίστηκε δικάσιμος για τον περασμένο Φεβρουάριο. Ομως και πάλι η δίκη δεν έγινε διότι συνέπεσε με δικηγορική αποχή και τελικά επρόκειτο να γίνει το 2025 αλλά στο μεταξύ ο 37χρονος διέπραξε το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας της άτυχης 11χρονης την οποία παρέσυρε καθώς υπήρχε και συγγενική σχέση.