Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, αποτελεί εφαλτήριο για την ανάληψη άμεσης δράσης για την αποκατάσταση της Γης.
Πλαστικό σε κάθε γωνιά του πλανήτη
Έχουν βρεθεί υπολείμματα πλαστικού από την ψηλότερη κορυφή, το Έβερεστ (ρούχα, εφόδια, εξαρτήματα αποστολών), έως το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας της Γης, την Τάφρο των Μαριανών στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με βάθος που αγγίζει τα 11 χλμ. (10.994 μέτρα).
Ο Αμερικανός δύτης Βίκτορ Βέσκοβο κατάφερε, με τη χρήση ειδικής συσκευής, να σπάσει το ρεκόρ της μεγαλύτερης υποβρύχιας κατάδυσης και να φτάσει σε βάθος 10.928 μέτρων.
Προς μεγάλη του έκπληξη, εκεί εντόπισε μια σακούλα και ένα περιτύλιγμα γλυκού από πλαστικό.
Smart info: Ο μέσος χρόνος χρήσης μιας πλαστικής σακούλας είναι 12 λεπτά και αποσύνθεσης 1.000 χρόνια.
Ρεκόρ ζέστης
1,61°C έχει ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη.
Κάθε επιπλέον βαθμός αύξησης συνοδεύεται από ακραία κλιματικά συμβάντα, που γίνονται ολοένα πιο σφοδρά αναφέρει το vita.gr.
ΠΗΓΗ: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus
Μικρά πλαστικά… μεγάλα προβλήματα
Yπάρχουν πάνω από 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στον γαλαξία μας!
Mέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς από ό,τι ψάρια.
Και μην ξεχνάτε πώς ό,τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί, αλλά… επιστρέφει στον οργανισμό μας.
ΠΗΓΗ: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)
Καίγεται η… «γούνα» μας
Οι τρύπες του όζοντος που αφήνουν την υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει αφιλτράριστη στην ατμόσφαιρα, μένουν για περισσότερο καιρό ανοικτές, αφήνοντας εκτεθειμένη την άγρια ζωή της Ανταρκτικής.
ΠΗΓΗ: NASA, Πανεπιστήμιο του Wollongong
Αντίστροφη μέτρηση
Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια στη διάθεσή της «για να σώσει τον κόσμο» κάνοντας δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκτοξεύει εκπομπές που παγιδεύουν τη θερμότητα.
ΠΗΓΗ: ΟΗΕ
Food waste
1,3 δισ. τόνοι φαγητού καταλήγουν στα απορρίμματα, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής.
ΠΗΓΗ: Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών
«Κιβωτός του Νώε» για… κοράλλια
Δύτες σε έναν ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας ξεκίνησαν φιλοξενεί απειλούμενα είδη κοραλλιών μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να επιστρέψουν στη θάλασσα.
Περισσότερο από το 54% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως πλήττονται το τελευταίο διάστημα από θερμικό στρες και κινδυνεύουν από έναν θανάσιμο συνδυασμό κλιματικής αλλαγής, ρύπανσης και υπεραλίευσης.
ΠΗΓΗ: Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA)
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας «κόβει» την ανάσα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές, οι διακυμάνσεις υγρασίας, καθώς και οι αερομεταφορές αλλεργιογόνων αποτελούν τους κυριότερους εκλυτικούς παράγοντες αύξησης των ποσοστών εμφάνισης παροξύνσεων βρογχικού άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
ΠΗΓΗ: Πανευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία
«Αγώνες πείνας»
Οι 25.000 πολικές αρκούδες που έχουν απομείνει στον πλανήτη, δίνουν πραγματική μάχη επιβίωσης. Καθώς λιώνουν οι πάγοι, αναγκάζονται να περνούν περισσότερο χρόνο στη στεριά, όπου είναι δυσκολότερο να κυνηγήσουν και να τραφούν.
ΠΗΓΗ: Nature communications