Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ δύο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτών της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται ν’ ανοίξει ξανά αύριο, Τετάρτη.

Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς υπηρεσίες αρωγής δήλωσαν ότι το κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης προς τον νότο της Γάζας, τη Ράφα, και το ελεγχόμενο από το Ισραήλ Κερέμ Σαλόμ – έχει ουσιαστικά αποκόψει τον παλαιστινιακό θύλακα από την εξωτερική βοήθεια και ελάχιστες προμήθειες υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Τα βλέμματα στραμμένα στο Κάιρο

Την ίδια ώρα στο Κάιρο οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς. Μάλιστα, στο Κάιρο επέστρεψε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Oυίλιαμ Μπερνς με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει σύμφωνα με την πολιτική της να μην δημοσιοποιεί τα ταξίδια του διευθυντή της στο εξωτερικό.

Το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News μεταδίδει ότι ξεκίνησαν εκ νέου οι συνομιλίες στο Κάιρο των εκπροσώπων του Κατάρ, της Χαμάς, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

«Η αντιπροσωπεία του Κατάρ και των ΗΠΑ συνεχίζουν τις συζητήσεις τους με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και εκείνη της Χαμάς», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».

Οι συνομιλίες αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πρόταση στην οποία η Χαμάς απάντησε θετικά χθες. Οι αναφορές λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα μεταξύ των θέσεων της οργάνωσης και του Ισραήλ.