Κομματικό στέλεχος, το οποίο δεν κατονόμασε, υπέδειξε ως πηγή των email που μεταβίβασε στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος. Η κατάθεση του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εγείρει νέα ερωτήματα γύρω από το σκάνδαλο, καθώς δεν είναι σαφές αν το στέλεχος αυτό βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στο κόμμα. Και πάντως διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου ότι πηγή ήταν μια συνεργάτιδα του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε μια κατ’ αντιπαράσταση εξέταση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, δηλαδή της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του πρώην ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του Ν. Θεοδωρόπουλου, και εκπροσώπων της ΝΔ και του υπουργείου Εσωτερικών. Η εξέταση έγινε σε καλό κλίμα, αν και δεν έλειψαν οι μεταξύ τους εντάσεις επειδή όλοι προσπαθούσαν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της ΝΔ αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη του κόμματος. Πάντως, έγιναν φανερά τα πολλαπλά προβλήματα ασφαλείας, θεσμικά και σε πρόσωπα, που υπάρχουν στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως πληροφορείται το vima.gr, από εσωτερικές του πηγές δεν έχει εναρμονιστεί με τον GDPR παρότι φυλάσσονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Μάλιστα ο υπεύθυνος για τη συμμόρφωση με τον GDPR βρισκόταν το διάστημα που έγινε η διαρροή σε εκπαιδευτική άδεια και τον αντικαθιστούσε άλλος υπάλληλος. Η ΑΠΔΠΧ δεν ασχολήθηκε με την πρόσφατη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς είχε πάρει τα στοιχεία που την ενδιέφεραν εδώ και περίπου έναν μήνα. Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη σημερινή συνεδρίαση θα ερευνηθούν επισταμένως και το τελικό πόρισμα αναμένεται περί τα μέσα Μαΐου.