Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου συνελήφθη Βουλευτής με την διαδικασία του Αυτοφώρου. Φυσικά, ο λόγος για τον ανεξάρτητο, πρώην Σπαρτιάτη Βουλευτή Λαρίσης, Κωνσταντίνο Φλώρο. Λίγη ώρα πριν από την απόφαση του Εκλογοδικείου για έκπτωση αυτού και των ομοϊδεατών του Βουλευτών, αποφάσισε να κάνει μία «ηρωική έξοδο», χτυπώντας τον Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ΓΝΑ με κάταγμα στη μύτη.

Γιατί να μην το πράξει; Αφού ένας από τους λόγους που ψηφίζονται αυτοί οι Βουλευτές και οι κομματικοί μηχανισμοί τους, είναι ο… χαβαλές και η περιφρόνηση προς τη Δημοκρατία… Χαβαλέ λοιπόν πρόσφερε στο φιλοθεάμον κοινό και ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Ούτε πολιτικές θέσεις, ούτε ιδεολογικές αναλύσεις περίμεναν από αυτόν οι ψηφοφόροι του.

Ας γίνει λοιπόν μάθημα σε όσους στην πολιτική φλερτάρουν με την χαλαρή ψήφο, με τον λαϊκισμό και τον ίδιο τον χαβαλέ. Γιατί ό,τι δίνεις, παίρνεις λέει ο σοφός λαός. Μόνο που εδώ το διακύβευμα, δεν είναι οι ψήφοι αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας που θέλουμε, αν την θέλουμε φυσικά και δεν προτιμούμε φλώρικη εκτόνωση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.

***

Όταν ο Πύρρος Δήμας σταμάτησε τον Κασιδιάρη

Για την ιστορία αναφέρω και τούτα: Τον Κασιδιάρη όταν ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής (και πραγματικός υπαρχηγός της) τη στιγμή που κινήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής εναντίον του Νίκου Δένδια, τον σταμάτησε όμως ο ολυμπιονίκης άρσης βαρών και τότε βουλευτής του ΠαΣοΚ Πύρρος Δήμας. Μόλις ο Κασιδιάρης τον είδε να σηκώνεται από τη θέση του, πήγε σαν την βρεγμένη γάτα και κάθισε στο έδρανό του. Και βεβαίως, να θυμίσω και το χαστούκι που έδωσε πάλι ο Κασιδιάρης στην βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη σε τηλεοπτικό στούντιο. Ένας Κασιδιάρης που χτυπά μια γυναίκα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση χωρίς ίχνος ντροπής. Σήμερα είναι έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού καταδικασμένος για εγκληματικές ενέργειες.

***

«Σήκω, σε βλέπει κόσμος…»

Μπροστά στο ανεπαίσχυντο και αποτρόπαιο επεισόδιο στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου βρέθηκαν πολλοί βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων. Ανάμεσά τους και η Κατερίνα Μονογιού της ΝΔ, η οποία μόλις είδε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης να βρίσκεται, φαρδύς πλατύς στο πάτωμα, του φώναξε: «Αντε σήκω, σε βλέπει κόσμος».

Όντως εκείνη την ώρα στο Κοινοβούλιο βρέθηκαν για ξενάγηση 9 Αυστριακοί βουλευτές και ένα πολυμελές γκρουπ Γερμανών. Μόλις μισή ώρα μετά το επεισόδιο την ώρα που ο Φλώρος οδηγείτο στην ΓΑΔΑ, βρέθηκε στη Βουλή μια ομάδα κατοίκων της Ρόδου για ξενάγηση. Ευτυχώς που εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν επισκέψεις από σχολεία.

***

Γιατί κόπηκαν οι Σπαρτιάτες

Έτσι λοιπόν το κόμμα (ή μόρφωμα πείτε όπως θέλετε) των Σπαρτιατών «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Κασιδιάρης. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την τελική λίστα των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές.

Το κόμμα του Βασίλη Στίγκα είχε καταβάλλει έγκαιρα το ποσό που αντιστοιχεί στο εκλογικό παράβολο, ελέγχεται όμως για τους στενούς του δεσμούς με τον πρωτόδικα καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη. Συνολικά 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έλαβαν το πράσινο φως από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ακόμη, 14 κόμματα δεν κατέβαλαν το προβλεπόμενο από την εκλογική νομοθεσία παράβολο των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως έξω από την εκλογική αναμέτρηση. Να σημειώσω εδώ ότι ενστάσεις για τη συμμετοχή του πολιτικού μορφώματος στην αναμέτρηση του Ιουνίου έχουν εκφράσει με υπομνήματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα υποβάλει αλλά πέρασε η ημερομηνία.

***

Ο Κασιδιάρης και οι… απεσταλμένοι του

Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι και σε άλλα κόμματα που θα μετάσχουν τελικά στις ευρωεκλογές ο Κασιδιάρης έβαλε δικούς του ανθρώπους. Σε ένα μάλιστα κόμμα, ο αρχηγός του τόσο πολύ ενθουσιάστηκε με τον «απεσταλμένο» του Κασιδιάρη που τον έβαλε πρώτο στο ψηφοδέλτιο.

***

Ο Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ξεχώρισα τούτο: «Μια ιστορική ρήση του πατέρα του αμερικανικού έθνους, του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ότι «όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για να αποτύχει», νομίζω ότι ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας. Τον κρατικό φορέα, δηλαδή, ο οποίος έχει επωμιστεί τη βαριά ευθύνη της προστασίας μας, να γίνει ασπίδα μας απέναντι στις επιθέσεις της κλιματικής κρίσης.

***

Ο θαλασσοδαρμένος αρχηγός

Με οδηγό έναν ναύαρχο έ.α. (που γνωρίζει από φουρτούνες), πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Άμυνας, τον Ευάγγελο Αποστολάκη, συνεχίζει τη ναυτική περιοδεία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης. Επισκέπτεται ένα – ένα τα νησιά (συνολικά θα επισκεφθεί 29), μια περιοδεία στην οποία κυριολεκτικά θαλασσοδέρνεται για να περάσει μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Στο τιμόνι του (ιδιωτικού σκάφους) σκάφους για κάποιες ώρες βρέθηκε ο ναύαρχος Αποστολάκης, παρότι το σκάφος διαθέτει σκίπερ που τους μετακινεί και τους βοηθά στη «ναυτική περιοδεία».

Την Παρασκευή 26 Απριλίου ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τους Φούρνους, τη Σάμο και τη Χίο. Το Σάββατο 27 Απριλίου τα Ψαρά και τη Μυτιλήνη, ενώ την Κυριακή 28 Απριλίου τον Άη Στράτη και τη Λήμνο. Η περιοδεία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τελειώσει τη Δευτέρα 29 Απριλίου στη Σκύρο.

***

Το γεμάτο συγκίνηση βίντεο του Καλλιάνου για τον πατέρα του

Όταν ένας δικός σου είναι σοβαρά άρρωστος και κινδυνεύει να πεθάνει, ασφαλώς οι αντιδράσεις είναι ανθρώπινες. Και για το λόγο αυτό το συγκινητικό βίντεο του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου για τον πατέρα του που βρίσκεται στην Εντατική, προκάλεσε πλήθος σχολίων.

Κυρίως γιατί ένας κυβερνητικός βουλευτής κατήγγειλε την προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου «Αττικόν» στην αντιμετώπιση του πατέρα του, λέγοντας ότι ενώ ήταν σε κακή κατάσταση δεν τον έβαζαν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και τελικά έπαθε ανακοπή. Ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και το νοσοκομείο απάντησαν στις αιτιάσεις του κ. Καλλιάνου, υποστηρίζοντας ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί κι ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για το πότε κάποιος ασθενής μπαίνει σε ΜΕΘ. Αλλά είπαμε: Όταν είναι ο πατέρας σου ή ένας δικός σου άνθρωπος, το συναίσθημα σε κατακλύζει…

***

Αθηνά Μητσοτάκη, η εκπαιδευτικός στο ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας

Από τον 18 ο αιώνα λειτουργεί το ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας όταν ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός διακρίνοντας το έντονο ορθόδοξο στοιχείο και τον ελληνισμό στις δυτικές ακτές της Βαλκανικής, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του πολιτισμού και του πνεύματος σε μια χώρα που διοικούνταν από φάρες μη διαθέτοντας οποιαδήποτε κοινωνική συνοχή. Το σχολείο το οποίο σε πλήρη μορφή διαδραμάτισε κύριο ρόλο στα γράμματα, σε συνάρτηση με την παρακείμενη εκκλησία των Αγίων Πάντων, παρέμεινε ενεργό έως το 1946 – επί καθεστώτος Χότζα – και επαναλειτούργησε το 2006.

Σήμερα στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το τριτάξιο γυμνάσιο φοιτούν 132 μαθητές με δασκάλους και καθηγητές ελληνικής καταγωγής. Μία εξ΄ αυτών είναι η νηπιαγωγός Αθηνά Μητσοτάκη. Πρόκειται για συγγενή – μακρινή – του πρωθυπουργού η οποία είναι από τον Πειραιά και τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο νηπιαγωγείο του «Ομήρου». «Είμαστε μεγάλο σόι και υπάρχει συγγενικός δεσμός» αναφέρει διακριτικά η εκπαιδευτικός.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη Χιμάρα και το σχολείο τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2022. Έκτοτε , η έμπρακτη πολυεπίπεδη στήριξη της ελληνικής πλευράς στους Βορειοηπειρώτες είναι διαρκής και αδιάλειπτη.