Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 95 δισ. δολαρίων, το οποίο παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν.

Μία εξέλιξη η οποία μόνο εύκολη δεν ήταν για την Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, κράτησε μήνες.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνει το Κογκρέσο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή. «Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας σε μια κομβική περίοδο. Η κυβέρνηση προτρέπει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να ψηφίσουν και να στείλουν γρήγορα αυτό το συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης στο γραφείο του προέδρου»

Ο ρόλος του Τραμπ

«Δεν είναι η τέλεια νομοθεσία, δεν είναι η νομοθεσία που θα γράφαμε αν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν τον έλεγχο εκτός της της Βουλής, της Γερουσίας και του Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Τζόνσον χθες σε δημοσιογράφους. «Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούμε να καταλήξουμε υπό αυτές τις συνθήκες για να φροντίσουμε αυτές τις πραγματικά σημαντικές υποχρεώσεις».

Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι είχαν εκφράσει έντονη αντίθεση για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά δεδομένου του αυξανόμενου εθνικού τους χρέους ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ – με τεράστια επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα – στις 12 Απριλίου εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τζόνσον και με ανάρτησή του την Πέμπτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει στην πράξη η βοήθεια στην Ουκρανία;

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να επισπευσθούν οι διαδικασίες από εδώ και πέρα ώστε να περάσει στη φάση της υλοποίησης η ενίσχυση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ζελέζνι αυτή η βοήθεια έρχεται σε ένα άκρως κομβικό σημείο.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν οριακή. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ήταν κοντά στο να ξεμείνουν από πολεμοφόδια, ενώ τα πλήγματα της Ρωσίας σε κομβικής σημασίας εγκαταστάσεις είχαν φέρει τη χώρα σε οριακό σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό πως είχαν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες που ακόμα και πράγματα όπως η επαρκής κάλυψη ηλεκτρισμού ήταν σε οριακό σημείο.

Γιατί αντέδρασε τόσο έντονα η Ρωσία;

Όλα τα παραπάνω εξηγούν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι ήταν αρκετά κοντά στο να φτάσουν στην τελική επικράτηση.

Οι Ουκρανοί δεν θα άντεχαν για αρκετό καιρό ακόμα κάτω από αυτή την πίεση. Έτσι, αυτή η βοήθεια από τις ΗΠΑ θα τους δώσει παράταση «ζωής» για να συνεχίσουν την μάχη τους απέναντι στους Ρώσους.

Όπως ήταν φυσιολογικό η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν άρεσε καθόλου στον Πούτιν και εκδηλώθηκε μέσα από τις αντιδράσεις που βγήκαν από επίσημα χείλη.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα στο πεδίο;

Το ερώτημα, όμως, από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνει η Ρωσία. Τα σενάρια σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δύο. Το πρώτο θέλει τον Πούτιν να δίνει εντολή για εντατικοποίηση των επιθέσεων στην Ουκρανία, ενώ το άλλο τον θέλει να συνεχίζει το παιχνίδι της υπομονής.

Όσοι υποστηρίζουν το δεύτερο σενάριο στέκονται στο γεγονός ότι παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξει νέα βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία στο προσεχές μέλλον. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τον παράγοντα των εκλογών που έρχονται.

Βέβαια, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποια θα είναι τα αντίποινα των Ρώσων στην ενίσχυση των Ουκρανών.