Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς ήρθε σήμερα Παρασκευή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Πρόκειται για ετυμηγορία στο πλαίσιο όχι της βασικής ποινικής δίκης, αλλά σε υπόθεση που αφορούσε καταγγελίες αξιωματικού της Πυροσβεστικής για ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή στο λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Δέκα μέρες πριν από την απόφαση του δικαστηρίου για τους 21 κατηγορούμενους στην κύρια δίκη, ένα άλλο δικαστήριο με διαφορετική σύνθεση έκρινε ένοχο για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές που αφορούσαν στις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών την ώρα της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2018 τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννη Φωστιέρη. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Τη μήνυση κατά του Ιω. Φωστιέρη αλλά και του Χρήστου Γκολφίνου (τότε υπευθύνου του 199 και της κίνησης των οχημάτων του Π.Σ.) ο οποίος κρίθηκε αθώος, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του, είχε υποβάλει ο αξιωματικός Ιωάννης Κώστας, ο οποίος είχε κατηγορήσει αμφότερους για σκόπιμη παραπλάνηση των Αρχών.

«Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηνυτής Γιάννης Κώστας είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη για το Μάτι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω διότι χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό: να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει».

Ο μάρτυρας είχε μάλιστα πει εξεταζόμενος προκαλώντας αίσθηση στο δικαστήριο, ότι όταν αναζήτησε στοιχεία για να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, στο λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν. Ο εισαγγελέας, όμως, όπως κατέθεσε ο αξιωματικός, δεν ενημερώθηκε από τους ανωτέρους του και έτσι «για εμένα ήταν μονόδρομος: το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο».

Ο ίδιος είχε πει επίσης εξεταζόμενος στο δικαστήριο πως και, όπως και ο δικαστικός πραγματογνώμονας, επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, έχει μηνυθεί από κατηγορούμενο με στόχο, όπως τόνισε, «να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο».