Με υψηλές τιμές στη βενζίνη, πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, αναμένεται να προχωρήσουν στην φετινή έξοδο του Πάσχα οι εκδρομείς, αφού η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να έχει ήδη επηρεάσει τα τιμολόγια.

Τα στοιχεία του Πρατηρίου Τιμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποκαλύπτουν μια άνοδο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, η οποία ανέρχεται στα 0,15 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης, η οποία έχει μια συνεχόμενη ανοδική τάση, πανελλαδικά την περασμένη Τρίτη βρέθηκε στα 1, 97 ευρώ, με την Ελλάδα -βάση τιμών- να παραμένει η 2η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης στα καύσιμα.

Τα όσα έχουν εκτυλιχθεί στη Μέση Ανατολή έχουν επηρεάσει σχεδόν ακαριαία την ελληνική αφορά. Μάλιστα, η υψηλότερη μέση τιμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο, καταγράφηκε στοπ νομό Κυκλάδων, με 2,19 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμής της αμόλυβδης πανελλαδικά ήταν την περασμένη Τρίτη στο 1,97 ευρώ έχοντας καταγράψει ήδη μία αύξηση περίπου 0,15 απ’ το Φεβρουάριο και επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη. Ακολουθεί ο νομός Δωδεκανήσου με 2,12 ευρώ, ο νομός Κεφαλληνίας με 2,04 ευρώ και ο νομός Λευκάδας με 2,04 ευρώ επίσης. Η χαμηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ανοδικές τάσεις στο πετρέλαιο

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας. Ωστόσο την άνοδο συγκρατούν αφενός οι ανησυχίες για τη φετινή παγκόσμια ζήτηση, αφετέρου οι ενδείξεις ότι μια ευρύτερη σύγκρουση στη βασική περιοχή παραγωγής της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αυτοί άλλωστε είναι και οι λόγοι για τους οποίους χθες οι τιμές κατέγραψαν βουτιά της τάξης του 3%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν κατά 29 σεντς, ή 0,3%, στα 87,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού κινούνταν 20 σεντς υψηλότερα, ή 0,2%, στα 82,89 δολάρια το βαρέλι στις 06.13 ώρα Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές της JP Morgan τόνισαν σε σημείωμά τους ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου μέχρι στιγμής τον Απρίλιο ήταν 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) κάτω από τις προβλέψεις της, κατά μέσο όρο 101 εκατομμύρια bpd. Από την αρχή του έτους, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια bpd, έναντι της πρόβλεψής της για 2 εκατομμύρια bpd.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει σθεναρά στην επίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν στις 13 Απριλίου.

«Το Brent έχει επιστρέψει τώρα στα επίπεδα πριν από την επίθεση της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο, υποδηλώνοντας ότι η τελευταία περίοδος αύξησης της ασφάλισης κινδύνου από τις αυξημένες εντάσεις Ισραήλ-Ιράν έχει χαλαρώσει», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Τα αυξανόμενα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ είναι ένας ακόμη παράγοντας συγκράτησης των τιμών. Τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια στα 460 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Απριλίου, ανέφερε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, σχεδόν διπλάσια από τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για 1,4 εκατ. βαρέλια.