Το πασχαλινό αρνί είναι το θέμα που κυριαρχεί το σημερινό σκίτσο με την παραδοσιακή «καλημέρα» του Αρκά.

Ο γνωστός σκιτσογράφος συνηθίζει να τοποθετείται πάνω σε θέματα της επικαιρότητας και να παραθέτει την δική του οπτική. Έτσι λοιπόν, με την εορτή του Πάσχα να πλησιάζει, ο Αρκάς αναφέρεται στο σούβλισμα του Αρνιού.

Στο σκίτσο του εμφανίζονται δύο αρνιά να μιλάνε μεταξύ τους σχολιάζοντας τις «εξαφανίσεις» στο κοπάδι τους.

– Τις τελευταίες μέρες πολλά αρνιά εξαφανίζονται απ’ το κοπάδι!

– Θα γυρίσουν το Πάσχα!…

… Το γυρίζω, όχι με την έννοια του επιστρέφω!

Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Το σούβλισμα του οβελία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό πασχαλινό έθιμο για τους Ελληνες. Αν και στην πραγματικότητα το εν λόγω έθιμο προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ και σχετίζεται με την έξοδο τους από την Αίγυπτο.

Ειδικότερα, εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, το έφαγαν μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα. Ενώ με το αίμα τους έβαψαν τις πόρτες τους.

Οι Ισραηλίτες την έξοδο από την Αίγυπτο την ονομάζουν Πεσάχ που σημαίνει πέρασμα, και τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 14 του μήνα Νισάν (μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου). Είναι η μεγαλύτερη εορτή των Εβραίων, καθώς με τη διέλευσή της Ερυθράς Θάλασσας πέρασαν από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Μάλιστα, η εορτή διαρκεί μαζί οκτώ μέρες μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων.

Ακόμη, ο αμνός συμβολίζει και τον ίδιο τον Ιησού. Αυτό προέκυψε, επειδή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Χριστό με τον αμνό του θεού που θα πάρει στις πλάτες του όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουν το αρνί.

Το απόγευμα στην Εκκλησία δε, γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 μέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετιούνται λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς ο Κύριος».

Το «ηρωικό σούβλισμα» αποτελούσε αρχικά κατεξοχήν έθιμο της Ρούμελης και της Πελοποννήσου.