Ο Σαλίμ Μπεραντά, ο «βιαστής του Tinder», σύμφωνα με το προσωνύμιο που του απέδωσε ο γαλλικός Τύπος, άσκησε έφεση στη δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Βάσει αυτής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τους δικηγόρους του.

Η Ιρίνα Κρατς και ο Αμπρουάζ Βιενέ-Λεγκέ δεν θέλησαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή.

Ο πρώην φωτογράφος, ηλικίας 38 ετών, καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή από το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού για τη διάπραξη βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος 15 γυναικών, που τις είχε γνωρίσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπων γνωριμιών το διάστημα μεταξύ 2014-2016, τις οποίες είχε παρασύρει στο σπίτι του υπό το πρόσχημα ότι θα τις φωτογράφιζε.

Ο Μπεραντά αμφισβήτησε τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της δίκης, που διήρκησε 2 εβδομάδες, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις ήταν συναινετικές ή δεν υφίσταντο καν.

Οι εξελίξεις στο δικαστήριο

Αθωώθηκε για δύο άλλες γυναίκες, οι οποίες δεν κατέθεσαν ούτε παρέστησαν στη δίκη, σε αντίθεση με τα περισσότερα θύματά του, με το δικαστήριο να θεωρεί ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις και ότι θα πρέπει να του αναγνωριστεί εύλογη αμφιβολία.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Τιερί Φουσινά υπογράμμισε τον «ιδιαίτερα οργανωμένο χαρακτήρα», μια «αποδεδειγμένη μεθοδολογία» και τον «κατ’ εξακολούθηση χαρακτήρα των εγκλημάτων του», τον οποίο έκρινε «ιδιαιτέρως ανησυχητικό».

Η εισαγγελική πρόταση

Την επιβολή ποινής κάθειρξης 19 ετών είχε ζητήσει ο εισαγγελέας του ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού, σε βάρος του Σαλίμ Μπεραντά, γνωστού στον Τύπο με το προσωνύμιο «ο βιαστής του Tinder». Ο ίδιος κατηγορείται ότι βίασε ή επιτέθηκε σεξουαλικά σε 17 γυναίκες το διάστημα μεταξύ 2014-2016.

Πρόκειται για μια πολύ «σοβαρή» ποινή, με το μέγιστο που προβλέπεται να ανέρχεται σε 20 χρόνια, για εκείνον που «κατέστρεψε 17 ζωές», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας, Φιλίπ Κουρογιέ.

Η ποινή αυτή δικαιολογείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον αριθμό των θυμάτων που παρέσυρε στο σπίτι του αυτός ο φωτογράφος, ηλικίας 38 ετών σήμερα, μέσω ιστότοπων γνωριμιών. Αλλά, και την «επικινδυνότητα» αυτού του «εγωκεντρικού ανικανοποίητου κυνηγού», ο οποίος αμφισβήτησε όλα τα γεγονότα.

Μπροστά στις ενάγουσες που ήρθαν να καταθέσουν με τις «πληγές τους ακόμα ανοικτές», ο Σαλίμ Μπεραντά παρέμεινε «άκαμπτος», «έχοντας οχυρωθεί στο τσιμεντένιο καταφύγιο της άρνησής του», κατήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας.

Ο κατηγορούμενος, που πρότεινε συνεδρίες φωτογραφίας στο στούντιό του, το οποίο βρισκόταν στο σπίτι του, υποστήριξε ότι όλες αυτές οι σχέσεις ήταν συναινετικές.

Τα θύματα

Οι ενάγουσες, ηλικίας περίπου 20 ετών οι περισσότερες εκείνη την εποχή, προσέρχονταν καθημερινά στο δικαστήριο για να καταθέσουν, από την έναρξη της δίκης τη Δευτέρα.

Ήταν παρούσες σήμερα στη δικαστική αίθουσα, ενώ ο εισαγγελέας επανερχόταν στην ιστορία κάθε μιας για να περιγράψει τον τρόπο δράσης, σχεδόν ολόιδιο, του κατηγορουμένου, ο οποίος ήρθε από το Μαρόκο στη Γαλλία σε ηλικία 20 ετών.

«Είναι επικίνδυνος», διότι «δεν έχει καμία ικανότητα ενδοσκόπησης», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, υπενθυμίζοντας πως έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του σε μια άλλη υπόθεση για παρόμοια γεγονότα. «Πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει συμπεριφορά… Δεν παραδέχεται τίποτα».