Τα 20 χρόνια από την εποποιΐα του 2004 στην Πορτογαλία δεν θα γιορταστεί με την επιστροφή της Εθνικής ομάδας σε μια τελική φάση Euro κι αναγκαστικά η πολυπόθητη πέμπτη συμμετοχή μετατέθηκε εκ νέου κατά μια (μαρτυρική) τετραετία.

Η ευκαιρία μέσω της τρίτης κατηγορίας του Nations League ήταν τεράστια αλλά σπαταλήθηκε, το εισιτήριο επιβίβασης δεν σφραγίστηκε και μοιραία οι διεθνείς θα παρακολουθήσουν και αυτό το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού από την τηλεόραση στην αίθουσα αναμονής. Αλάτι στην πληγή φυσικά θα είναι όλο αυτό, δεδομένου πως από το 2012 (και συνολικά από το 2014) η Ελλάδα απέχει συστηματικά από κάθε τέτοια φαντασμαγορική γιορτή, αναζητώντας άνευ αποτελέσματος αντίδοτο για να λυθούν μήπως λύσει τα μάγια.

Μέχρι τον πολυπόθητο εξορκισμό του κακού, ας δούμε τι ισχύει 75 ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2024.

Πού και πότε θα διεξαχθεί

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί από τις 14 Ιουνίου ως τις 14 Ιουλίου στη Γερμανία. Είναι η δεύτερη φορά στα 64 χρόνια του θεσμού που διεξάγεται στα εν λόγω εδάφη, επιστρέφοντας σε αυτά μετά το 1988. Τότε, στο δυτικό κομμάτι της ψυχροπολεμικά χωρισμένης στα δύο χώρας, πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε αναδειχθεί η Ολλανδία με νίκη 2-0 επί της ΕΣΣΔ και απόλυτο σημείο αναφοράς έγινε το θεσπέσιο γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Μόνο του το Μόναχο ήταν από τις πόλεις που είχαν επιλεγεί να φιλοξενήσουν αγώνες ομίλων και νοκ άουτ για το εορταστικό Euro 2020. Αλλά αυτό δεν μετρά ως Γερμανία.

Οι ομάδες

Συνολικά στα τελικά του Euro 2024 θα βρεθούν 24 ομάδες. Η οικοδέσποινα Γερμανία ήταν η μοναδική που είχε εξ αρχής εξασφαλισμένη θέση. Από την προκριματική φάση προέκυψαν οι επόμενες είκοσι – οι πρώτες και δεύτερες κάθε ομίλου.

Αυτές ήταν (ανά όμιλο) οι: Ισπανία, Σκωτία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία, Αλβανία, Τσεχία, Βέλγιο, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Δανία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Το «παζλ» συμπλήρωσαν μέσα από τη διαδικασία των playoffs των τριών κατηγοριών του Nations League η Γεωργία, η Ουκρανία και η Πολωνία.

Εκ της διαδικασίας είχε εξαιρεθεί η Ρωσία, που εξακολουθεί να τελεί υπό τιμωρία και να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις.

Παρεμπιπτόντως, η νέα κάτοχος του τίτλου θα διεκδικήσει το τρόπαιο της υπερπρωταθλήτριας κόσμου, στη μάχη με την πρώτη της Νότιας Αμερικής, η οποία την ίδια ημέρα στο Μαϊάμι θα αναδειχθεί από το Κόπα Αμέρικα.

Οι όμιλοι και το σύστημα διεξαγωγής

Για τρίτη σερί διοργάνωση και λόγω της διεύρυνσης που είχε προηγηθεί από την UEFA ισχύει ακριβώς η ίδια διαδικασία. Οι 24 ομάδες της τελικής φάσης χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας και εκ της κλήρωσης προέκυψαν οι έξι όμιλοι των τεσσάρων.

  • Στον 1ο η Γερμανία θα παίξει με τη Σκωτία, την Ουγγαρία και την Ελβετία.
  • Στον 2ο (ή όμιλο του θανάτου) η Ισπανία βρίσκεται παρέα με την Κροατία, την Ιταλία και την Αλβανία.
  • Στον 3ο η Αγγλία συνυπάρχει με τη Σλοβενία, τη Δανία και τη Σερβία.
  • Στον 4ο η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία, την Αυστρία και την Πολωνία.
  • Στον 5ο το Βέλγιο έχει απέναντί του τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.
  • Στον 6ο η Πορτογαλία θα μονομαχήσει με την Τουρκία, την Τσεχία και τη Γεωργία – σε αυτόν θα ήταν η Ελλάδα.

Στα νοκ άουτ παιχνίδια προκρίνονται οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες δεύτερες όλων. Πρώτο κριτήριο σε αυτή τη σύγκριση είναι οι συνολικοί βαθμοί τους στον όμιλο, δεύτερο η συνολική διαφορά τερμάτων, τρίτο η καλύτερη επίθεση και τέταρτο οι νίκες τους.

Ήδη έχουν προκύψει τα μισά ζευγάρια για τη φάση των 16, καθώς ο νικητής του 1ο ομίλου θα τεθεί αντιμέτωπος με τον δεύτερο του 3ου, ο δεύτερος του 4ου με τον δεύτερο του 5ου, ο νικητής του 4ου με τον δεύτερο του 6ου και ο δεύτερος του 1ου με τον δεύτερο του 2ου. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα διαμορφωθούν ανάλογα με την κατάταξη των καλύτερων δεύτερων.

Δυνητικοί τελικοί στη διοργάνωση θα μπορούσαν να είναι το Γερμανία – Γαλλία, το Ισπανία – Αγγλία, το Ιταλία – Ολλανδία ή το Βέλγιο – Πορτογαλία.

Τα γήπεδα της διοργάνωσης

Σε δέκα πόλεις της γερμανικής επικράτειας, από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έως το Βρανδεμβούργο κι από τη Κάτω Σαξονία μέχρι τη Βαυαρία, θα μοιραστούν οι συνολικά 51 αγώνες του Euro 2024. Το εναρκτήριο παιχνίδι θα διεξαχθεί στην Allianz Arena του Μονάχου μεταξύ της Γερμανίας και της Σκωτίας, ενώ ο τελικός των δύο φιναλίστ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου των 75.000 θεατών.

Ενδιάμεσα αναμετρήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Ντόρτμουντ (Signal Iduna Park), στη Στουργκάρδη (MHPArena), στο Σάλκε (Veltins-Arena), στη Φρανκφούρτη (Deutsche Bank Park), στο Αμβούργο (Volksparkstadion), στο Ντίσελντορφ (Merkur Spiel-Arena), στην Κολωνία (RheinEnergie Stadion) και στη Λειψία (Red Bull Arena).

Τα κέρδη

Η ομοσπονδία κάθε χώρας που η εθνική της εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην τελική φάση θα πριμοδοτηθεί από την UEFA με 9.25 εκατ. ευρώ. Προβλέπονται επίσης 1 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη σε όμιλο και 500.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία.

Όποια ομάδα φτάσει στα νοκ άουτ θα λάβει χρηματικό έπαθλο 1.5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα φτάσει τα 2.5 εκατ., εφόσον καταφέρει να προκριθεί στα προημιτελικά.

Η παρουσία στην ημιτελική φάση ανταμείβει κάθε ημιφιναλίστ με 4 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που θα κερδίσουν οι δύο ομάδες του τελικού είναι 5 και 8 εκατομμύρια αντίστοιχα, ανάλογα με την έκβαση. Τα περισσότερα φυσικά και αφορούν την τροπαιούχο.

Το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί στις 24 ομάδες είναι 331 εκατομμύρια ευρώ και το μάξιμουμ που είναι εφικτό να λάβει η νέα πρωταθλήτρια είναι 28.25 εκατομμύρια.

Η μασκότ

Ο αρκούδος Albärt είναι η μασκότ του Euro 2024. Το συνδυαστικό λογοπαίγνιο του ονόματος Άλμπερτ και της γερμανικής λέξης αρκούδα (bär) κέρδισε το 32% των προτιμήσεων όσων έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία και θα συνεχίσει την παράδοση των διάσημων «προγόνων» του όπως ο παραμυθένιος Pinocchio, ο κόκορας Peno, ο λαγός Berni, ο λέων Goaliath και ο Kinas.

Ως ονόματα είχαν προταθεί επίσης τα Bärnardo, Bärnheart και Herzi von Bär, όλα τους όμως έχασαν τη μάχη.

Η μπάλα

Την Fussballliebe της Adidas θα κλωτσούν οι ποδοσφαιριστές των 24 ομάδων του Euro 2024. Η «αγάπη για το ποδόσφαιρο» θα είναι στη βάση της λευκή, αλλά περιλαμβάνει ταυτόχρονα χρώματα απ’ όλη την παλέτα, καθώς συνυπάρχουν σε ίσες ή μικρότερες ποσότητες το πράσινο, το πορτοκαλί, το κόκκινο, το μπλε και το μαύρο.

Η Fussballliebe κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένα, βιολογικά υλικά και, όπως επισημαίνει η εταιρία παραγωγής, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ακρίβεια και συνέπεια υποστηρίζοντας το γρήγορο και ακριβές παιχνίδι.

Οι αποδόσεις

Από τη μία η Αγγλία (παρότι δεν έχει κερδίσει το τρόπαιο) και από την άλλη η Γαλλία προσφέρονται σε περίπου ισάξιες τιμές φαβορί, στο όριο του 4.00. Αμφότερες προηγούνται της τρίτης στη λίστα Γερμανίας που, ως διοργανώτρια, κινείται στο 7.00, αλλά και των δύο εκπροσώπων της Ιβηρικής (Ισπανίας και Πορτογαλίας) που την ακολουθούν.

Αρκετά πιο πίσω, με τον πήχη στο 15.00, η Ιταλία που στη Γερμανία θα υπερασπιστεί τα σκήπτρα της.

Αξιοσημείωτες σ’ αυτήν την περίπτωση οι προσφερόμενες αποδόσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας που αγγίζουν ή υπερβαίνουν το 20.00, ενόσω η Αλβανία, εξαιτίας και του ομίλου στον οποίο έχει κληρωθεί, κυμαίνεται στην τιμή του απόλυτου αουτσάιντερ για το τρόπαιο – σε τιμή ανώτερη και της πρωτάρας Γεωργίας.

Ιστορία

Η Γερμανία και η Ισπανία μοιράζονται την πρώτη θέση σε κατακτήσεις με τρεις έκαστη, μπροστά από Ιταλία και Γαλλία που μετρούν από δύο έως σήμερα. Βέβαια η «μάντσαφτ» μετρά και τρεις χαμένους τελικούς την ώρα που η «ρόχα» έχει έναν χαμένο.

Ολλανδία, Δανία και Ελλάδα έχουν πετύχει το 100% σε ματς τίτλου, με 1/1 συμμετοχή, το ισορρόπησε στο 50% η Πορτογαλία με το τρόπαιο του 2016. Αντιθέτως Βέλγιο, Αγγία και η Σερβία (ως πρώην Γιουγκοσλαβία) έφτασαν στην πηγή χωρίς ξεδιψάσουν με σαμπάνια.