Την έντονη αντίδραση της Αθήνας επέφερε η εμπρηστική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι η Κύπρος θα ήταν ολόκληρη τουρκική, εάν οι δυνάμεις της Άγκυρας είχαν κινηθεί νοτιότερα το 1974.

Διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, από πλευράς του Τούρκου προέδρου, οι οποίες προσβάλλουν την μνήμη των θυμάτων.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρισκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρουν σε σκληρή γλώσσα  διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται την ώρα που προγραμματίζεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάιο στην Άγκυρα, ενώ σε εξέλιξη, με θετική ατζέντα, βρίσκεται και ο διάλογος των δυο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ο οποίος μπαίνει στην επόμενη φάση τον Απρίλιο.

Οι προκλητικές αναφορές Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια γεύματος (ιφτάρ) με τους στρατιώτες στην 4η Διοίκηση του Σώματος, αφού χαιρέτησε και συνεχάρη όλα τα μέλη του τουρκικού στρατού που υπηρετούν σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, προχώρησε στις εθνικιστικές κορώνες που αφορούσαν την Κύπρο κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμα και για παρ’ ολίγον γενοκτονία των Τουρκοκυπρίων.

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην «Ειρηνευτική Επιχείρηση» του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, το λέω αυτό ως παιδί του σήμερα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – «Υπονομεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδίκασε σήμερα  τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό καλώντας την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα τουρκική πρόκληση.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε για την τουρκική εισβολή ότι «ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»».

Ακολούθως υπογραμμίζει ότι «οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν υπονομεύουν σαφώς το «θετικό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο επιμένει να επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία, για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της».

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ. εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού, αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις.

Δυστυχώς, η απομάκρυνση της κυβέρνησης από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών όχι μόνο δεν ωφελεί την χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα. Πρόσφατο αποτέλεσμα, άλλωστε, της εθνικά επιζήμιας αυτής πολιτικής, είναι η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 χωρίς όρους όσον αφορά την χρήση τους για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κλείνοντας καλεί την κυβέρνηση, «να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, να τονίσει τη σημασία που έχει για αυτές τις σχέσεις η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».