Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των ευρωεκλογών μπαίνει η κυβέρνηση, έπειτα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα το απόγευμα, στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Προτεραιότητα του Πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει το διάστημα των προσεχών μηνών για την καλύτερη δυνατή κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και την κάλυψη του χαμένου εδάφους σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα. Εξ ου και η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, σε μία κρίσιμη συγκυρία.

Ανησυχία για την δράση της ακροδεξιάς

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έλειψαν οι αναφορές για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας των τελευταίων ημερών, τα οποία θεωρείται ότι παρά την αγελαία εκδήλωσή τους πιθανότατα είχαν και πολιτική υποκίνηση και προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους αρμοδίους της κυβέρνησης.

Σε πρώτο επίπεδο, εκδηλώθηκαν ως συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων (ή πάντως, με τέτοιο μανδύα), που όπως φάνηκε όμως, στάθηκε αφορμή για την επανενεργοποίηση ακροδεξιών αντανακλαστικών και την δραστηριοποίηση ομάδων και παραφυάδων της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικές ως προς αυτό ήταν οι απειλές και οι απόπειρες εκφοβισμού βουλευτών της ΝΔ, όπως του Στράτου Σιμόπουλου και της Άννας Ευθυμίου.

Υπό αυτό το πρίσμα και εν όψει του διαστήματος που μεσολαβεί έως τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα επιχειρήσουν, αφενός, να απομονώσουν τις ομάδες της ακροδεξιάς οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους και, αφετέρου, να επαναπροσεγγίσουν τα πιο συντηρητικά τμήματα ψηφοφόρων, που έχουν αποστασιοποιηθεί, λόγω και του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Κρίσιμα στοιχεία σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι το πώς (και αν) θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις από προβεβλημένα στελέχη, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και το πώς θα διαχειριστεί η κομματική ηγεσία το προσεχές συνέδριο του κόμματος. Εν όψει αυτού, ήδη επιχειρείται μία βολιδοσκόπηση στα κομματικά κλιμάκια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο επικείμενο συνέδριο θα επιχειρηθούν εσωτερικές διαφοροποιήσεις και θα εκδηλωθούν ατζέντες «δεξιάς ορθοδοξίας».

Ο πονοκέφαλος

Παράλληλα, παραμένει ο πονοκέφαλος της σχέσης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, με επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 24 Μαρτίου και τους εορτασμούς του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής επετείου, όπου αναμένεται να φανεί αν το κλίμα θα αποφορτιστεί ή αν θα υπάρξει αναζωπύρωση της έντασης.