Μέσα σε κλίμα εντάσεων, παλινωδιών και ιδεολογικών διαξιφισμών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με 159 ψήφους (158 της ΝΔ συν την θετική ψήφο του ανεξάρτητου Χ. Κατσιβαρδά), 129 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) και 11 παρών (10 από τους Σπαρτιάτες και 1 ο ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης) επί 299 ψηφισάντων (η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε επί της αρχής εκ παραδρομής). Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε μετά από πολύωρη καθυστέρηση αφού η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έκλεισε στις 12.25 μετά τα μεσάνυχτα (η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9.30 μ.μ.).

Επόμενο βήμα το άρθρο 16

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης». Αν και οι συναινέσεις που επεδίωκε η κυβέρνηση -τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ- δεν επιτεύχθηκαν, και παρά τις προβλέψεις εκείνων που προεξοφλούν ότι ο νέος νόμος χωρίς προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου στην ανώτατη εκπαίδευση είναι γεγονός. Μένει να κριθεί στην πράξη.

Επόμενο βήμα η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος η οποία, όπως φάνηκε από την στάση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι καθόλου ανέφελη. Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζου λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης προσέθεσε έναν ακόμα αστερίσκο στην πορεία αυτή. Όπως είπε «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση» ζητώντας να δεσμευτεί για το περιεχόμενο της διάταξης του άρθρου 16: «Συναίνεση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση στο περιεχόμενο της διάταξης, όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε, αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε», είπε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προδιαγράφοντας ότι το κόμμα του δεν θα παράσχει στήριξη στην παρούσα (προτείνουσα) Βουλή ώστε να απαιτηθεί στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή, που θα καθορίσει και το περιεχόμενο της αναθεωρητέας διάταξης, αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Πιερρακάκης – Βορίδης κατά ΠαΣοΚ

Μάλιστα η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ο οποίος έκανε λόγο για «έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ», σχολιάζοντας ότι με την θέση του αυτή εκτός των άλλων προεξοφλεί ότι η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση και στην επόμενη Βουλή, ενώ με αφορμή την στάση του θύμισε μια παλιά διαφήμιση που έλεγε «Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν…».

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα: «Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε για το περιεχόμενο της διάταξης του άρθρου 16 και ότι θα λέει πως είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Η παρούσα Βουλή προτείνει στην αναθεωρητική τα άρθρα προς αναθεώρηση διότι μεσολαβούν εκλογές και το περιεχόμενο αποτελεί αντικείμενο προς κρίση των ψηφοφόρων που δίνουν την κατεύθυνση στην αναθεωρητική Βουλή. Δεν σας νοιάζουν όλα αυτά. Ζητάτε για να ψηφίσετε να λέει η διάταξη για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Σήμερα τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ψηφίζουμε. Γιατί δεν τα ψηφίζετε; Είστε πλήρως αναξιόπιστοι εγκλωβισμένοι στις μικροκομματικές σας τακτικές».

Μητσοτάκης: Ριζική τομή στην Εκπαίδευση

Για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ψήφιση του σχεδίου νόμου αποτελεί «ριζική τομή» στην ελληνική εκπαίδευση και «κατάφαση σε μια ανάγκη των καιρών», ώστε να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα να φεύγουν στο εξωτερικό ξοδεύοντας πόρους και παράλληλα να διευκολυνθούν ξένοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί να επενδύσουν στον χώρο αυτό με αυστηρές προδιαγραφές – «είναι ίσως οι αυστηρότερες στην Ευρώπη», είπε.

Για την πλειοψηφία είναι μια ρύθμιση «που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο» αφού, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «δεν μπορεί να παραμένει η Ελλάδα άλλο δέσμια δογμάτων». «Η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια διαχρονική μετέωρη αδυναμία χωρίς να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 που ούτως ή άλλως θα έρθει στην αναθεωρητική Βουλή», είπε, ενώ στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει περί συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου διευκρίνισε ότι «μιλάμε για μια ρητή πρόβλεψη ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν ως παραρτήματα αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, στη βάση των σχετικών συνταγματικών επιταγών και του ενωσιακού δικαίου», κάτι που, όπως σημείωσε, επιβεβαιώνει η πλειοψηφία των συνταγματολόγων.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τους «μύθους που αγκαλιάζουν οι ετερόκλητες φωνές της». Μάλιστα, σε μια κίνηση ρελάνς η ΝΔ ζήτησε και εκείνη ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου των άρθρων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου «για να μετρηθούμε και να δούμε πόσα θα ψηφίσετε από αυτά», όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε αμερικανικό μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με υποτροφία, το University of Pensylvania, και αν ερχόταν το πανεπιστήμιό του να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε “όχι” στο πανεπιστήμιο όπου σπούδασε!», με τον Σωκράτη Φάμελλο να του απαντά: «Αμφισβητεί ο κ. Μητσοτάκης το δικαίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για τα δημόσια πανεπιστήμια. Εσείς πού σπουδάσατε; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο;».

Πυρά κατά Ανδρουλάκη

Σφοδρότερα πυρά επιφύλαξε ο Μητσοτάκης κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία» κάνοντας λόγο για «απόλυτο πολιτικό σουρεαλισμό». Σφοδρή ήταν η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «απομίμηση μεταρρύθμισης» και «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση που θα στηρίξουν μόνο 158 βουλευτές, ενώ για εμάς μεταρρύθμιση σημαίνει όραμα», όπως είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «νομοθετείτε καθ’ υπόδειξη συμφερόντων». «Ζαλιστήκαμε από τις πιρουέτες» είπε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας τον να δεσμευτεί από τώρα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και λέγοντάς του ότι δεν είναι σκανδιναβικό το μοντέλο που προτείνει αλλά «σκανδιναβικό σταυρόλεξο».

Στο στόχαστρο ο Κουτσούμπας

Η συζήτηση επισκιάστηκε και από την αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα για «sugar daddies» – χορηγούς των σπουδών φοιτητριών λόγω της επιβολής διδάκτρων με προφανή ανταλλάγματα με τον κ. Μητσοτάκη να ασκεί σκληρή κριτική διότι ο γραμματέας του ΚΚΕ δεν ζήτησε συγγνώμη, αποδεικνύοντας, όπως είπε, ότι «το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη», ενώ προειδοποίησε τον Περισσό ότι «δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο». Ο γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας νωρίτερα επέμεινε λέγοντας ότι «αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της» ενώ κατέθεσε στα πρακτικά διαφημίσεις εταιρειών του εξωτερικού που «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν φοιτήτριες και φοιτητές για να πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα για τις σπουδές στις χώρες της αναπτυγμένης Ευρώπης».

Για «σεξιστική και απαράδεκτη» δήλωση και για «αδικαιολόγητη στοχοποίηση των φοιτητριών ότι δήθεν αναζητούν sugar daddies για τις σπουδές τους» έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλογίζοντας στον Κουτσούμπα ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει viral σε μια εποχή που η γελοιοποίηση έχει πέραση και οι πάσης φύσεως ιντερνετικοί και μη κλόουν αποθεώνονται», ενώ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σχολίασε ότι «η μόνη μου παρηγοριά είναι ότι η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα επέμενε ποτέ σε κάτι τέτοιο». Με αφορμή την αναφορά αυτή η Παπαρήγα δήλωσε ότι «το ΚΚΕ, ανεξάρτητα ποιος είναι γενικός γραμματέας, έχει διαχρονικά καταγγείλει τα δίκτυα τα οποία είτε παράνομα είτε “νόμιμα” με επωνυμία και ΑΦΜ, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και να εκπορνεύσουν νέες γυναίκες και άνδρες».