Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο που κυρίως ασχολήθηκε με το θέμα της καταπολέμησης της ακρίβειας, έγιναν στο περιθώριο σημαντικά πράγματα, τα οποία καμία κυβερνητική ανακοίνωση δεν πρόκειται να αναφέρει, ούτε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι πρόκειται να μεταδώσει. Με το «καλημέρα», υπήρξε συζήτηση για τα κεράσματα που υπήρχαν στο τραπέζι. Πέραν του γεγονότος ότι τα Υπουργικά Συμβούλια με τη σημερινή τους μορφή διαρκούν αρκετή ώρα και συνεπώς ορισμένοι υπουργοί κάτι θέλουν να τσιμπήσουν, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να προσφέρει σε κάθε έναν και σε κάθε μία υπουργό (και αναπληρωτή υπουργό) τρία μπισκοτάκια βουτύρου. Κάτι βεβαίως που κάνει την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, να διαμαρτύρεται για το ανθυγιεινό του πράγματος, ζητώντας να φέρουν επιτέλους στο υπουργικό κάτι πιο υγιεινό, όπως ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών και αποξηραμένα φρούτα. Τώρα μεταξύ μας, την περασμένη φορά έφερε, μαθαίνω, μαζί της ένα σακουλάκι με ξηρούς ανάλατους καρπούς, αφού ήταν βεβαία ότι το Μαξίμου θα επέμενε στα μπισκοτάκια βουτύρου…

Την παράσταση ωστόσο έκλεψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ήρθε καλά προετοιμασμένος στο υπουργικό, φέρνοντας μαζί του ακόμα και σχεδιάγραμμα για να παρουσιάσει την πορεία μείωσης ορισμένων τιμών. Εκτός του ότι μιλούσε αρκετή ώρα, επέλεξε τα σαμπουάν ως παράδειγμα για το πόσο μειώνονται οι τιμές. Ανέφερε μια φορά τα σαμπουάν και δεύτερη φορά τα σαμπουάν, όλο για σαμπουάν μιλούσε  και ανάλυση για τις τιμές τους έκανε, έως ότου ο Νίκος Δένδιας (που διακρίνεται για το χιούμορ του) τον διέκοψε και του είπε: «Εμένα τα σαμπουάν δεν με αφορούν». Γέλασαν βεβαίως όλοι, πλην Σκρέκα, που επέμενε να φέρει παραδείγματα για τα σαμπουάν, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει παραδείγματα, ας πούμε, για τις οδοντόκρεμες ή τις οδοντόβουρτσες, έστω για τα αφρόλουτρα που όλους τους ενδιέφεραν, αλλά εκείνος συνέχιζε απτόητος έως ότου ο Πρωθυπουργός τον σταμάτησε λέγοντάς του: «Όχι άλλα σαμπουάν»!

Βεβαίως έγινε μεγάλη συζήτηση για τη μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος, κάνοντας τον υφυπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αισθανθεί δικαιωμένος ως νέος πατέρας, πρωταγωνιστής στην κυβέρνηση του «επαναστατικού» κινήματος βρεφικού γάλακτος με επέκταση τις μωρουδίστικες πάνες. Εκεί όμως που οι πάντες στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου έμειναν προβληματισμένοι ήταν όταν η κυρία Αγαπηδάκη ζήτησε στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης υπέρ  των άπορων γυναικών και κοριτσιών στις δύσκολες ημέρες του μήνα για αγορά προϊόντων περιόδου. Πολλές, είπε, πως δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν τα απαραίτητα και κυρίως αυτό συμβαίνει σε μαθήτριες, που χάνουν 30 ημέρες τον χρόνο από το σχολείο στις δύσκολες αυτές ημέρες τους.

***

«Το αίμα ούτε σβήνεται ούτε ξεπλένεται, μόνο ουρλιάζει για δικαιοσύνη»

Μέλη των φοιτητικών συλλόγων μετά το πέρας της φοιτητικής διαδήλωσης ξανάγραψαν με κόκκινη μπογιά  τα ονόματα των 57 νεκρών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η πολιτική αντιπαράθεση για το ποιος και γιατί είχε την ευθύνη για το σβήσιμο των ονομάτων. Έτσι τα ονόματα των 57 αδικοχαμένων (στην πλειοψηφία τους νέων ανθρώπων) του δυστυχήματος των Τεμπών ξαναγράφηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έξω από τη Βουλή, όπου  σβήστηκαν από συνεργεία του δήμου Αθηναίων, έπειτα από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής. Απλώς υπενθυμίζω ότι η αρχική δράση πραγματοποιήθηκε  κατά τη διάρκεια της χθεσινής μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης και καταγράφηκε σε διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Οι φοιτητές, εκτός από τα ονόματα των 57 θυμάτων, ανέγραψαν και το σύνθημα «το αίμα ούτε σβήνεται ούτε ξεπλένεται, μόνο ουρλιάζει για δικαιοσύνη».

Με ένα συγγνώμη και με μια υπόσχεση για δημιουργία μνημείου στην Αθήνα για τα θύματα των Τεμπών προτίθεται να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στοπ σβήσιμο των ονομάτων: «Μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή δήλωσε ο Χάρης Δούκας για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 νεκρών των Τεμπών από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη», είπε συγκεκριμένα.

***

Η απερίγραπτη… Οδύσσεια γύρω από την Ακρόπολη

Συνεχίζεται η …Οδύσσεια των επισκεπτών του ευρύτερου χώρου της Ακρόπολης από τα λιμνάζοντα νερά στον χωματόδρομο που χωρίζει την ρωμαϊκή αγορά και τους πρόποδες του ιερού βράχου. Το θέμα έχει θίξει ο «Βηματοδότης» και άλλη φορά, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες (η ευθύνη του χώρου, όπως μου λένε, εμπίπτει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών), δεν φαίνεται να ενεργοποιούνται παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του ΥΠΠΟ ότι είναι στον όλο σχεδιασμό να αποκατασταθεί αυτή η απερίγραπτη εικόνα με τρόπο ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, το οποίο είναι γνωστό και παλαιό και αφορά όχι μόνον την προσβασιμότητα του χώρου από τουρίστες και επισκέπτες αλλά και θέματα ασφάλειας των πολιτών που έχουν πέσει θύματα κλοπών και επιθέσεων. Μαθαίνω δε ότι ετοιμάζονται και εξώδικα από τους περιοίκους. Οπότε ίσως τότε να ιδρώσει κάποιου αρμοδίου το αυτί…

***

Τι ζητεί το ΝΑΤΟ αποκλειστικά από τους Έλληνες

Δράση των  Ειδικών Δυνάμεων υλοποιήθηκε εντός του πλαισίου της ΝΑΤΟικής ασκήσεως «DYNAMIC MANTA 24» στη Σικελία, το χρονικό διάστημα από  23 έως  28 Φεβρουαρίου 2024. Στην υπόψη δραστηριότητα  συμμετείχαν και  οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. Εκτέλεσαν  άφεση ελαστικής λέμβου από ιταλικό υποβρύχιο, έξοδο σε εχθρική ακτή και (κατόπιν επικοινωνίας) περισυλλογή από το ίδιο υποβρύχιο. Σημειώνω ότι είναι ένα απαιτητικό αντικείμενο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όπως μου λένε μάλιστα η Συμμαχία ζητά μόνο τους Έλληνες βατραχανθρώπους για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση, καθόσον η αξία τους είναι εγνωσμένη και αποδεδειγμένη. Να σημειώσω εδώ ότι στην άσκηση πήραν μέρος και Τούρκοι πλην όμως δεν είχαν καμία κοινή άσκηση με τους Έλληνες κομάντος.
***

Το ΕΚΠΑ τα δημόσια πανεπιστήμια και οι διάφοροι κολλεγιάρχες

Επειδή τούτες τις ημέρες φουντώνει η συζήτηση για τα μη κρατικά (καλύτερα να τα ονομάζουμε μη-δημόσια) πανεπιστήμια, λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, σας παρουσιάζω μια έρευνα της ALCO που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το εκπληκτικό συμπέρασμα ότι το 70% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην χώρα μας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και όλα αυτά σε πείσμα των διαφόρων κολλεγιαρχών που θεωρούν (για διάφορους λόγους) τα δημόσια πανεπιστήμια κατώτερα των ιδιωτικών. Ακόμα τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία του Ε.Κ.Π.Α., η οποία άλλωστε καταγράφεται και στην επίτευξη υψηλότερων θέσεων στις διεθνείς κατατάξεις, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν το εξαιρετικά ισχυρό θετικό αποτύπωμα που έχει σε όλη την Ελληνική κοινωνία το παλαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

  1. Το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  2. Σε όλους τους δείκτες αναγνωσιμότητας και κύρους (σε επίπεδο πρώτης αυθόρμητης ανάκλησης) ξεχωρίζει με διαφορά το Ε.Κ.Π.Α., ακολουθούμενο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης 78% για το κύρος του και το επίπεδο σπουδών του.
  3. Επιπλέον, το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά σε επιμέρους χαρακτηριστικά: Α) Ιστορία / φήμη 88%, Β) Ποιότητα σπουδών 76%, Γ) Υψηλό κύρος πτυχίου 74%.
  4. Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 79% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.
  5. Ως κύρια προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα, η έλλειψη υποδομών και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά.