Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη αναμένεται να δηλώσει τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, στον πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της χώρας.

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργούς αναμένεται να σημειώσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις και να δει αυτή τη συγκυρία ως μία πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία.

«Μια πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας» αναμένεται να δηλώσει ο Κυριακός Μητσοτάκης στη διάσκεψη που συγκαλεί ο Μακρόν ενώ θα επιβεβαιώσει ότι έχει ήδη αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ. «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική. Όπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων».

Η διάσκεψη

Όσον αφορά τη διάσκεψη, περίπου 20 Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατόπιν πρωτοβουλίας του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια υποστήριξης της Ουκρανίας.

Τον όρο «Συλλογική δυναμική προσπάθεια» στη βοήθεια των συμμάχων της Ουκρανίας, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μακρόν, κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του για τη σημερινή συνάντηση 20 περίπου Ευρωπαίων ηγετών, ανάμεσά στους οποίους και ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Πρόκειται για μια συνάντηση εργασίας για να μελετηθούν τα μέσα που διαθέτει κάθε χώρα και οι δυνατότητες κάθε εταίρου», εξηγεί η προεδρία.

Ο στόχος είναι διπλός: καταρχάς ένας καθησυχασμός προς τους Ουκρανούς και τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος θα συμμετάσχει μέσω βίντεο, αλλά επίσης και ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. «Στόχος μας είναι να γεννηθούν αμφιβολίες στον πρόεδρο Πούτιν, να του τσαλακώσουμε την πεποίθηση με την οποία διαβεβαιώνει τον κόσμο ότι θα κερδίσει», εξήγησε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σύμβουλος του προέδρου Μακρόν.

Συμμετοχή και εκπροσώπων μη κρατών-μελών της ΕΕ

Εκτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη σημερινή συνάντηση συμμετέχει και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και υπουργικοί εκπρόσωποι από τον Καναδά και τη Σουηδία. Η σημερινή συνάντηση βιώνεται στη Γαλλία ως μια «αφύπνιση των Ευρωπαίων» για να πάρουν στα χέρια τους την προστασία και την άμυνα, με δεδομένη μάλιστα την πιθανή μελλοντική λήξη της αμερικανικής «ομπρέλας».